گروه علمی قرآن و حدیث

از سوی گروه علمی قرآن و حدیث مرکز ملی پاسخگویی برگزار شد؛
در این نشست علمی ابعاد و گستره وسیع آیات علمی در قرآن کریم بررسی شد.

به گزارش روابط عمومی مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی، حجت الاسلام و المسلمین دکتر رضایی اصفهانی «عضو هیئت علمی و مدیر مجتمع عالی قرآن و حدیث جامعه المصطفی العالمیه» ابعاد و گستره وسیع آیات علمی در قرآن کریم را ترسیم کرد.

وی آیات علمی قرآن کریم را حدود 2000 آیه برشمرد و در یک نمای کلی، آیات علمی قرآن را به چهار دسته تقسیم کرد: 1. اشارات علمی؛ 2. شگفتی های علمی؛ 3. اعجاز علمی؛ 4. نظریه پردازی علمی.

در ادامه استاد حوزه و دانشگاه، متذکر شد که فقدان تخصص بین رشته ای، عامل خلط بین اعجاز علمی با سایر موارد است و این خلط بین اندیشمندان عرب، بسیار به چشم می خورد و لذا می بینیم اعجازهای علمی قرآن کریم را حدود 300 آیه برشمرده اند؛ در حالی که با این تقسیم بندی که ما گفتیم، این گونه نیست که همه این ها اعجاز علمی محسوب شوند.

وی سپس مؤلفه های «بهترین کلمات»، «بهترین معانی» و «بهترین ترکیب» را از مؤلفه های اعجاز دانست و بیان داشت که وجود هر سه این مؤلفه ها با هم، از ظرفیت و توان فهم بشری بیرون است و این جاست که معنای «عجز الناس عن اتیان مثله» بیشتر روشن می شود.

شایان ذکر است در ادامه این نشست علمی که در سالن جلسات مرکز ملی پاسخگویی برگزار شد به شبهات مهم در حوزه اعجاز علمی قرآن اشاره شد.

نشست واکاوی داده های مستشرقان در حوزه قرآن پژوهی با رویکرد آینده پژوهی
در این نشست علمی که به همت گروه علمی قرآن و حدیث مرکز ملی برگزار شد، رویکردهای مستشرقان به مباحث مختلف قرآنی به منظور پیش بینی سوالات قرآنی مطرح گردید.

به گزارش روابط عمومی مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی، حجت الاسلام والمسلمین دکتر محمد حسن زمانی در این نشست رویکردهای متفاوت و راهکارهای پیش روی کنش گری صحیح در مواجهه با فعالیت ها مستشرقان را ارائه کرد.

مدیر دفتر امور اجتماعی و سیاسی حوزه های علمیه در ابتدای جلسه با توجه به تقدم و تاخر زمانی مواجهه کشورهای اسلامی با مستشرقان گفت: مصر، عربستان، پاکستان و هند به ترتیب قبل از ایران مطالعات استشراقی را شروع کردند که در این بین مصر سهم بیشتری در پژوه و ایران رویکرد جدی تری در آموزش داشته است و نکته مهم در این بین اینکه کشور عربستان با نگاه شیعه ستیزی، رد بر شیعه را در کنار نگاه استشراقی دنبال می کند.

وی دفاع بیش از 40 پایان نامه سطح 4 و دکتری را در حوزه مطالعات استشراقی و وجود بیش از 18 هزار پایان نامه قرآنی را  نشان از سرعت بالای جمهوری اسلامی در این عرصه دانست و این را از برکات نظام اسلامی برشمرد.

حجت الاسلام زمانی در ادامه با تاکید بر مسئولیت و رسالت تبلیغی روحانیت شیعه در قبال مخاطب جهانی گفت: بایستی برای چهار دایره از مخاطبین یعنی شیعیان عالم، جامعه جهانی اسلام، پیروان ادیان و پیروان غیر ادیان آسمانی هم برنامه ارائه داد.

وی با نام بردن از شخصیت مرحوم آیت الله موسوی لاری که کتب ایشان به بیش از 80 کشور فرستاده شد گفت: زمانی از ایشان سوال کردم که راز موفقیت شما چیست و ایشان انطباق ادبیات معارف اسلامی مطابق جوامع بین المللی را عامل موفقیت این مهم دانست.

این استاد حوزه در بخش دیگری سخنان خود به ضرورت تقویت زبان های خارجی توسط طلاب اشاره کرد و پیشنهاداتی برای عرصه بین الملل مرکز ملی پاسخگویی ارائه داد.

حجت الاسلام زمانی در بخش انتهای ارائه به حضور مستشرقان در سه عرصه اشاره کرد. وی با اشاره به حضور آنان در عرصه ترجمه قرآن اشاره کرد و گفت: اولین ترجمه قرآن 900 سال پیش انجام شد و تا به امروز 150 ترجمه از قرآن به زبان انگلیسی انجام شده است.

وی تک نگاری های قرآنی را عرصه دیگر تلاش مستشرقان در بیان آموزه های قرآنی برشمرد و افزود: با توجه به کتاب ها و مقالاتی که در این عرصه نوشته شده است باید نقاط مثبت و منفی این تک نگاره ها برررسی گردد؛ بطوری که با بررسی تک نگاری ها یکی از مهمترین راهبردهای رفتن به استقبال شبهات می باشد که توسط مقام معظم رهبری تاکید شده است.

این فعال بین الملل حوزه علمیه عرصه سوم فعالیت مستشرقان را دایره المعارف ها دانست و گفت: اولین دانش نامه اسلامی در سال 1913 به سه زبان انگلیسی، فرانسه و آلمانی منتشر شد. وی افزود: تعامل با مراکز دایره المعارف نویسی دنیا را باید افزایش داد و چه بسا که ارائه پیشنهادات به منظور اصلاح یا افزایش مطلب، مورد توافق آنها قرار گیرد و راهکاری برای ترویج یافته های ناب اسلامی فراهم شود.

حجت الاسلام والمسلمین دکتر زمانی در انتها با توجه به سختی کار در این زمینه، همت والا و بسنده نکردن به کار سازمانی صرف را یک راهبردی اساسی برای موفقیت در این عرصه دانست.

شایان ذکر است نشست‏های علمی در بخش‏ پشتیبانی علمی مرکز در گروه های قرآن و حدیث، احکام، اخلاق، مشاوره، کلام و تاریخ، با رویکرد پاسخگویی به طور پیوسته با حضور اساتید مبرز برگزار می‏شود.

از سوی بخش پشتیبانی علمی مرکز ملی پاسخگویی برگزار شد:

به گزارش روابط عمومی مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی، استاد ارجمند جناب حجت الاسلام والمسلمین عبدالکریم بهجت‏پور در این نشست علمی با تفکیک بین پوشش اسلامی و حفظ پاکدامنی افزود: سیر فرهنگ‏سازی پوشش اسلامی با روش پاکدامنی در جامعه دو مقوله جداست که هر کدام نیاز به تبیین و برنامه‏ریزی مجزا دارد، اما این جلسه حول مبحث پوشش اسلامی است.

مدیر مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران با اشاره به تعبیر «ستر» برای حجاب و پوشش اسلامی در لسان قرآن و روایات گفت: بحث پوشش اسلامی در سوره احزاب مطرح شد که نودمین سوره در ترتیب نزول است و در مدینه در مدینه نازل شده است.

وی افزود: این پوشش در واقع جهت انتساب زن در جامعه مومنین و نماد مسلمانی است. همچنین آیه مربوط به عفت در سوره نور که صدودومین سوره قرآن به ترتیب نزول است مطرح می شود و ضرورت عفت را به عنوان تذکری مطرح می‏کند. در حقیقت دستور پوشش برای اثبات مسلمانی است و همین زن با وجود پوشش، نیاز به عفت داشت که آیه سوره نور نازل گردید.

حجت الاسلام والمسلمین بهجت‏پور با بیان پوشش که علامت تشخص در جامعه اسلامی است گفت: به میزانی که زن در جامعه اسلامی احساس افتخار نکند، پایبندی کمتری به بحث پوشش اسلامی دارد و لذاست که باید تلاش کنیم زنی که به مسلمانی افتخار می‏کند و می‏خواهد آن را بروز دهد، تربیت کنیم.

وی با اشاره به ده ویژگی افراد در جامعه ایمانی که در آیه 35 سوره احزاب مطرح گردیده افزود: راهبردی که از این آیه می‏توان گرفت این است که باید زنان پوشیده را ترویج کنیم و با تبیین مولفه‏های زنی که در پوشش اسلامی است باید گفت زنی که این پوشش را دارد، این زن ده ویژگی را در کمالش داشته و اینجاست که قدرت تعریف از زنان محجبه پیدا شود.

شایان ذکر است نشست‏های علمی در بخش‏ پشتیبانی علمی مرکز در گروه های قرآن و حدیث، احکام، اخلاق، مشاوره، کلام و تاریخ، با رویکرد پاسخگویی به طور پیوسته با استفاده از حضور اساتید مبرز برگزار می‏شود.

 

در نشست تخصصی گروه قرآن و حدیث مطرح شد:
در این نشست دبیر مجمع عالی تفسیر حوزه علمیه قم بر سه موضوع رسانه، رصد مراکز تولید شبهه و پرهیز از موازی کاری در این زمینه تاکید کرد.
تاکید حجت الاسلام میرکتولی بر پرهیز از موازی کاری فرهنگی

به گزارش روابط عمومی مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی، نشست تخصصی گروه قرآن و حدیث صبح امروز پنجشنبه 19 مهر ماه 97 در سالن جلسات مرکز با موضوع «نیازهای تفسیری جامعه» و با حضور اساتید و کارشناسان این گروه برگزار شد.

در ابتدا حجت الاسلام حکیمیان، مدیر گروه قرآن و حدیث مرکز، گزارشی از عملکرد مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی ارائه کرد و در ادامه استاد ابوالفضل بهرام پور نگاه های مختلف شبهه پراکنی را تبیین نمود و نگاه های سیاسی و تخریبی از جمله مهمترین آنها برشمرد.

حجت الاسلام میرکتولی در این نشست ضمن تشکر از فعالیت گسترده مرکز ملی پاسخگویی، گزارشی از فعالیت های مجمع عالی تفسیر را ارائه و در ادامه افزود:

«دشمن در سدد این است که اعتقادات را بزند و تولید ویروس شود تا معلولیت اعتقادی ایجاد کند و ابزار آنها رسانه و فیلم هایی است که علیه دین می سازند؛ لذا باید رسانه های تصویری و شنیداری را تقویت کنیم و همچنین از اساتید مجرب و فرهیخته برای کرسی های پاسخ دهی استفاده کنیم.»

دبیر مجمع عالی تفسیر حوزه علمیه قم همچنین بر رصد مراکز تولید شبهه و پرهیز از کارهای موازی تاکید کرد.

شایان ذکر است این نشست ها با حضور کارشناسان مرکز به منظور ارتقاء محتوایی و مهارتی پاسخگویان بطور مداوم برگزار می شود.

نشست علمی با موضوع پاسخگویی به سوالات مرتبط با جن در آیات و روایات برگ
حجت الاسلام و المسلمین سید محمد کاظم طباطبایی به سوالات مرتبط با جن مبتنی بر آیات و روایات پاسخ گفتند.

در این نشست علمی که با موضوع پاسخگویی به سؤالات مرتبط با جن در آیات و روایات و با حضور حجت الاسلام‌ والمسلمین سید محمد کاظم طباطبایی و کارشناسان بخش قرآن و حدیث و کلام مرکز ملی در روز یکشنبه 17 تیرماه در سالن جلسات مرکز ملی پاسخگویی برگزار و به ابعاد مختلف این موضوع پرداخته شد.

حجت الاسلام و المسلمین سید محمد کاظم طباطبایی ابتدا به تبین مبحث جن در آئینه آیات و روایات پرداخته و سپس به سؤالات مرتبط با جن که کارشناسان مطرح نمودند پاسخ گفت. وی استناد به آیات قرآن و روایات معتبر را به عنوان مهم‌ترین مرجع متقن پاسخگویی در خصوص مسالة جن دانست.
وی در ادامه افزود: گسترش افسانه‌ها و شایعات به خاطر عدم تجربی بودن تحقیقات، تفکیک توهمات به دلایلی نظیر غلبه سودا و سایر بیماری‌ها از واقعیت، لحاظ رویکرد اجتماعی به مسائل تا نگاه صرفاً علمی و توجه دادن مخاطبان به مسائلی که اهمیت و اثرگذاری بیشتری در زندگی دارد از موارد قابل توجه در این بحث می‌باشد.
در ابتدای جلسه، دبیر علمی نشست حجت الاسلام والمسلمین حکیمیان، مدیر علمی گروه قرآن و حدیث مرکز ملی پاسخگویی با بیان این که 30 درصد سؤالات دریافت شده در سال گذشته در مورد سحر و جادو و جن بوده لزوم پاسخگویی به این بحث و ارائه پاسخ‌های متقن را یادآوری نمود.

شایان ذکر است که این نشست‌ها به صورت مداوم در مرکز ملی پاسخگویی به منظور به روز رسانی و افزایش کیفیت پاسخگویی برای کارشناسان مرکز برگزار می‌گردد.

با حضور حجت‌الاسلام‌والمسلمین مسعود حکیمیان در اصفهان برگزار شد.
اولین نشست تخصصی کارشناسان پاسخگویی قرآن و حدیث با حضور حجت‌الاسلام‌والمسلمین مسعود حکیمیان کارشناس مسئول گروه قرآن و حدیث مرکز ملّی پاسخگویی قم برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دفترتبلیغات اسلامی اصفهان حجت‌الاسلام‌والمسلمین مسعود حکیمیان کارشناس مسئول گروه قرآن و حدیث مرکز ملّی پاسخگویی قم در اولین نشست گروه قرآن و حدیث اظهار داشت:

امروزه بیش از 100 شبکه ماهواره معاند و بیش از 300 شبکه تلوزیونی معارض و بیش از 10 هزار سایت فعالیت های تخریبی علیه شیعیان را در دستور کار خود دارند.

ایشان افزودند: قرآن و حدیث اهل بیت علیهم السلام چون مادر مباحث فقهی، کلامی، اخلاقی، عرفانی و . . . هستند هدف پیکان شبهات جدید بیشتر متوجه این عرصه است.

در ادامه بیان کردند: روزانه در مرکز ملّی پاسخگویی 17000 تماس داریم که تنها 7000 تماس را موفق به پاسخگویی می شویم. و در این فضا پرسش های پرتکرار قابلیت رصد آماری دارد.

ایشان اظهار کردند:

آشنایی کامل با نرم افزار های علوم اسلامی به ویژه نرم افزارهای مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی «نور» از ضروریات پاسخگویی به شبهات است. همچنین ایشان آشنایی کامل کارشناسان را با مباحث رجالی احادیث بسیار ضروری برشمردند.

ایشان افزودند: کارگاه های نمونه گزارش «case report» در راستای استاندارد سازی پاسخ ها و افزایش مهارت پاسخگویی تأثیر به سزایی در پاسخگویی مطلوب دارد.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین حکیمیان در  پایان از فعالیت های رئیس نمایندگی مرکز ملّی اصفهان جناب حجت الاسلام و المسلمین علیجانی و کارشناسان محترم پاسخگویی در نمایندگی اصفهان تشکر کردند.