کار

امام علی (علیه السلام) فرمود: «آن که به کارهای گوناگون بپردازد، تدبیرها کار او را سامان ندهد.»، این حدیث از توضیح دهید. منابعی برای مطالعه بیشتر معرفی کنید.

پاسخ:
پرسشگر محترم! حدیث فوق در منابع حدیثی پیدا نشد. امید است در ارتباط بعدی، نشانی آن را بدهید یا برخی از عبارت های آن را بنویسید تا پاسخ داده داده شود. در ضمن، برای حسن تدبیر در کارها احادیث فراوانی از امام علی (ع) و حضرت رضا (ع) ذکر شده است که جهت اطلاع به دو کتاب زیر مراجعه نمایید:
1. محمد رضا حکیمی، ترجمه الحیات، احمد آرام، تهران، دفتر نشر فر هنگ، ج 1، ص 544 و ج 4، ص 355.
2. ارشاد القلوب، ترجمه سلگی نهاوندی، قم، بصیرت، ج 1، ص 372.

آیا این درست است که سه روز درسال هستند که کار کردن در آنها حرام است؟ و یکی از این سه روز عاشوراست؟ ضمنا می خواستم بدانم که دقیقا حرام است یا مکروه؟ و آیا تبصره ای دارد؟ چون همانطور که واضح است بعضی از مشاغل در روز عاشورا هم نمی توانند تعطیل شوند، همانند پلیس، پرستار و ... با تشکر

پاسخ:
کارکردن در روز عاشورا حرام نیست، ولی اگر انسان کار ضروری ندارد، شایسته است که مشغول کار نشود و در عزاداری شرکت کند. اما کسانی که مشاغلی دارند که نمی شود آن را تعطیل کرد مانند پلیس، پزشک، کشیک یا پرستار و نانوا و مانند این مشاغل لازم نیست کارشان را تعطیل نمایند. کارکردنشان هیچ گونه اشکالی ندارد.

با سلام من 2 سؤال دارم:

سؤال 1- من در یک طرح کارورزی دولت شرکت کردم و روزانه 6 ساعت باید در یک مؤسسه کار می کردم مسئولان شرکت گفتند ما کاری نداریم 2 ساعت کافیست بیایید و حقوق خود را دریافت می کرم بعد از 6 ماه انصراف دادم ولی چون باید فرم پر می کرد و برایم ماه 7 را نیز مسئولان گزارش کار نوشتند در حالیکه من آن ماه را نرفتم خواهشمند است بفرمایید این حقوق ماه 7 که به حسابم ریخته شده حلال است؟ با آن چه کنم در صورتی که خود مسئول مؤسسه در جریان نرفتن من بوده است.

سؤال 2- فردی در یک مرکز زیارتی کار می کند و رئیس مرکز اجازه می دهد که نصف درآمد سفر سوریه را فرد به عنوان عیدی بردارد قبل از رفتن رئیس مرکز فوت می کند، آیا این فرد مجاز است پس از فوت فرد نصف هزینه سفر زیارتی را از درآمد بردارد؟ (حساب کتاب ها دست همین فرد است)

پاسخ سؤال اول:
پرسشگر گرامي باسلام و تشکر از ارتباطتان با اين مرکز
در صورتي که رئيس اداره قانونا چنين اختياري داشته باشد که با توجه به کميت و کيفيت کار افراد براي آنها اضافه کاري در نظربگيرد، و آنچه را به عنوان اضافه کاري معوّقه براي شما در نظر گرفته است، برخلاف قانون و مقررات اداري نباشد، گرفتن پول مذکور براي شما اشکالي ندارد.
اما اگر مي دانيد که آنچه به عنوان اضافه کاري معوّقه براي شما رد نموده است، برخلاف قانون و مقرّرات اداري مي باشد، گرفتن آن براي شما جايز نيست .
اگر گرفتي، به همان حساب بايد برگرداني.(1)

پي نوشت:
1 .سوال حضوري از دفتر آيت الله خامنه اي.
شماره تلفن دفتر رهبري در قم ، براي دريافت اطلاعات بيشتر 02517746666
----------------------------------

پاسخ سؤال دوم:
اگر رئيس مرکز انجام عمل (سفر به سوريه) را شرط کرده باشد، بعد از سفر زيارتي مي توان هزينه را از در آمد برداشت و لو رئيس مرکز فوت کرده باشد. البته اگر در وظيفه خود کوتاهي کرده باشيد به همان نسبت از درآمد را مالک نمي شويد و نمي توانيد برداريد.(1)

پي نوشت:
1. سؤال تلفني از دفتر آيت ا... خامنه اي.