برای یک انسان از دو حالت که بیشتر وجود ندارد یا بهشت یا جهنم حال اگر شخصی کار حرام یامکروهی انجام ندهد وآزار و اذیتش به کسی هم نرسد و در عین حال به واجبات خویش از قبیل (نماز-روزه و...) عمل نکند .در این وضیعت شخص در آخرت جزء جهنمیان خواهد بود یا بهشتیان؟

پرسشگر گرامی با سلام و تشکر به خاطر ارتباط تان با اين مرکز
ترک واجبات از بزرگ ترین محرمات است. جمع بین اینکه شخص واجبات را انجام نداده اما حرامی هم مرتکب نشده، معنا ندارد. بر این اساس ترک واجب، یکی از مصادیق انجام حرام است،چنان که آیات و روایات ترک نماز را یکی از عوامل ورود به جهنم و حتی در برخی مواقع قبولی سائر اعمال را منوط به قبولی و پذیرفتن نماز می دانند .
رسول خدا صلى الله و علیه و آله فرمود: «نماز ستون دین است .اولین چیزى که از اعمال بندگان در قیامت رسیدگى مى‏شود، نماز است. پس اگر نماز قبول شود و صحیح باشد، به اعمال دیگر بنده رسیدگى مى‏شود. اگر نمازش قبول نباشد، به بقیه اعمالش رسیدگى نمى‏شود»(1)
چنين شخصي مستحق مذمت و عذاب است. اما استحاق عذاب لزوماً ورود به جهنم را به همراه ندارد، زيرا چه بسيار افرادي كه در طول عمر خود برخی از گناهان را مرتکب شده، ولي به خاطر برخي اعمال نيك، شفاعت شامل حال آن ها شده و در نتيجه وراد جهنم نشوند. آن ها مستحق عذابند اما به خاطر شفاعت، جهنم از آن ها دور شده است. بر اين اساس آنچه ما انسان ها مي توانيم بيان كنيم، حداكثر آن است كه بگوييم چنين فردي مستحق عذاب است اما آيا ضرورتاً به خاطر اين استحقاق ، وارد جهنم مي شود ؟ از داوري ما خارج است .

پی­نوشت­:
1.شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه،چ موسسه آل البیت،قم، ج 4، ص35.