من سال پيش مشغول به كار شدم.1/08/1389 ميشود 1 سال.من در اين تاريخ بايد خمس و زكات بدهم؟بايد اين تاريخ را تاريخ خمس و زكاتم قرار بدهم؟ممنون از شمالطفا پاسخ دهيد
با سلام و تشکر به خاطر ارتباط تان با اين مرکز .
1- در هفت چيز خمس واجب مي شود : اول منفعت كسب . دوم معدن . سوم گنج . چهارم مال حلال مخلوط به حرام . پنجم جواهرى كه به واسطه غواصى يعنى فرو رفتن در دريا به دست مي ايد . ششم غنيمت جنگ . هفتم زمينى كه كافر ذمى از مسلمان بخرد (1). احكام اين ها مفصلا در رساله عمليه توضيح المسائل بيان شده است، مراجعه نمائيد.
اگر انسان از طريق تجارت يا صنعت يا کسب هاي ديگر و گرفتن اجرت، مالي تهيه کند ،چنانچه از مخارج سال خود او وعيالاتش زياد بيايد و سال برآن بگذرد ،بايد خمس يعني يک پنجم آن را به دستوري که در رساله عمليه بيان شده است، بدهد.
آنچه از منافع کسب در بين سال به مصرف خوراک و پوشاک واثايه و خريد منزل و عروسي وجهيزيه دختر و زيارت و مانند اين ها مي رساند ،درصورتي که از شأن او زياد نباشد و در وقتي تهيه شود که معمولا تهيه آن مورد حاجت است و زياده روي نکرده باشد ،خمس ندارد.
هم چنين مالي را که انسان به مصرف نذر و کفاره مي رساند، جزء مخارج ساليانه است . نيز مالي را که به کسي مي بخشد يا جايزه مي دهد در صورتي که از شأن او زياد نباشد ،از مخارج ساليانه حساب مي شود وخمس ندارد.(2)
زكات تنها در نهچيز واجب است: اول گندم، دوم جو، سوم خرما، چهارم كشمش، پنجم طلا، ششم نقره، هفتم شتر، هشتم گاو، نهم گوسفند؛ پس اگر كسى مالك يكى از اين نه چيز باشد، با شرايطى كه در رسالة توضيح المسائل بيان شده است، بايد مقدارى كه معين شده به يكى از مصرفهايى هشت گانه كه د رساله هاي عمليه توضيح المسائل بيان شده است. برساند.(3)
2- تاريخ اولين در آمد خود را سال حساب خمسي خود قرار دهيد. بعد از گذشت يک سال از اولين درآمد ، اگر چيزي پس انداز داشته باشيد، بايد يک پنجم آن را بابت خمس پرداخت کنيد.
نسبت به زکات هر زمان انسان مالک يکي از امور نه گانه باشد و به حد نصابي که در رساله عمليه ذکر شده است برسد، زکات آن ها واجب مي شود . زمان پرداخت هريکي از اين امور نه گانه با هم فرق مي کند . کسي که مالک يکي از اين امور نه گانه نباشد، زکات بر او واجب نيست.
پي نوشت ها:
1.آيت الله مکارم شيرازي، توضيح المسائل، مسأله1474 و 1475.
2. همان، مسأله 1497 و 1498و.
3. همان، مسأله1586.






