ازدیدگاه مذاهب مهم روز مانندمسیحیت و یهودیت و..چه تعریفی دارد؟
انصاف یعنی ادای حق به دیگران، چنان كه دوست داریم حق ما در همه موارد گفتاری و رفتاری ادا شود.

تعریف انصاف از دیدگاه عالمان اخلاق و چه فرقی با عدل و قسط دارد . و ازدیدگاه مذاهب مهم روز مانندمسیحیت و یهودیت و..چه تعریفی دارد

انصاف یعنی ادای حق به دیگران، چنان كه دوست داریم حق ما  در همه موارد گفتاری و رفتاری ادا شود.

 فرقی بین آن با عدل و قسط وجود ندارد چرا كه امام علی (ع) در مورد آیه «انالله یأمر بالعدلو الاحسان؛خدا بهعدالت و احسان فرمان میدهد» می­فرماید : العدلالانصاف و الاحسان التفضل؛ عدل، انصاف، و احساننیكیكردن است‌‌. (1)

انصاف بهمعنایعدالت، و عدالتبهمعنای انصافنیز آمده است. فرهنگ عمید، انصاف را بهعدلو داد معنا كرده است. لسانالعربمیگوید:

اَنْصَف الرّجل ای عَدَلَ، یعنی وقتی گفته میشود: مردی انصاف دارد، یعنی به عدالترفتار كرد. پارهای از حقوقدانانبینعدالت و انصاف‌‌تفاوتی نمیبینند. (2)

برای اطلاع از نظر مسیحیان یا یهودیان به كتاب های شان رجوع كنید . در حیطه اخلاق اسلامی جوابگو هستیم،

ولی  جانرالز، اندیشهپرداز معاصر، در باره عدالتمعتقد است: اندیشه اساسی در مفهوم عدالت، انصاف است. (3)

در معنایعامبین عدالت و انصافتفاوتی نیست. انصافبهمعنای عام، مرادف ‌‌عدالت بهمعنایعام است. وقتیگفته میشود: خدا را انصاف بده، یعنی در رابطه خود و خدا آنچهرا باید، بهجای آور. وقتی میگویند: داد مظلوم را از ظالمبگیر، یعنیدر باره این دو، حقرا انجام بده. (4)

موفق باشید.

پی نوشت ها:

1.بهشت اخلاق ، مهدی نیلی پور،3 جلدی ،انتشارات مرغ سلیمان،ج 1،ص 343.

2. امام علي بن ابي طالب عليه السلام، نهج البلاغه، 1 جلد، انتشارات دار الهجره ق، كلماتقصار 231،ص 509.

3. جعفری لنگرودی، دائرةالمعارف علوم انسانی، گنج دانش، تهران، 1363ش، ج2،ص 2.

4. رالز، عدالت و انصاف و تصمیمگیری عقلانی، ترجمه مصطفی ملكیان، نقد و نظر، ،1376ش 76 ،ص84.