سبوح قدوس رب الملائکته والروح به چه معناست و چه فضیلتی دارد؟

با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما و سپاس از ارتباط تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
اين عبارت، قسمتي از دعايي است كه در روايات اهل بيت (ع) در باره آن گفته شده است كه تسبيح خروس و از تعليمات خداوند به حضرت آدم (ع) است.
امام صادق (ع) فرمود هر گاه صداى آواز خروس را شنيدى اين دعا را بخوان: "سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلَائِكَةِ وَ الرُّوحِ سَبَقَتْ رَحْمَتُكَ غَضَبَكَ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ وَ بِحَمْدِكَ عَمِلْتُ سُوءاً وَ ظَلَمْتُ نَفْسِي فَاغْفِرْ لِي‏ إِنَّهُ لَا يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا أَنْت‏"؛ (1) پاك و منزه است خداوند و پروردگار فرشتگان و روح القدس،خداوندا رحمت تو همواره بر خشم تو پيشى گرفته است و معبودى جز تو نيست، تو را تسبيح مى‏كنم و حمد تو مى‏گويم، مرتكب بدى و گناه شده‏ام و بر خويشتن ستم كرده‏ام از گناهم در گذر كه هيچ كس جز تو نيست كه بتواند گناهان را ببخشايد.
همچنين در روايات آمده است كه براي هر حيواني ذكر و دعايي است و ذكر خروس همين ذكر است.(2)
در اين باره حسن بن راشد گفته است: چون از خواب بيدار شدى بگو آن كلماتى كه آدم (ع) از پروردگارش دريافت كرد: "سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلَائِكَةِ وَ الرُّوحِ سَبَقَتْ رَحْمَتُكَ غَضَبَكَ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ -إِنِّي ظَلَمْتُ نَفْسِي فَاغْفِرْ لِي‏ وَ ارْحَمْنِي- إِنَّكَ أَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحِيمُ‏ الْغَفُور.(3)
پي نوشت :
1. شيخ صدوق، من لا يحضره الفقيه،انتشارات جامعه مدرسين، قم، 1413ق، ج 1، ص 482.
2. علامه مجلسي، بحار الأنوار، مؤسسة الوفاء، بيروت، لبنان، 1404 ق، ج 61، ص 47.
3. عياشي، محمد بن مسعود، تفسير عياشي، چاپخانه علميه، تهران، 1380ق، ص 41.
موفق باشید.