سلام
خسته نباشید..
برای اینجانب سوالی پیش امده که با دوستانم بحث فراوانی در این زمینه داریم..
سوال : شما یک جوان را در نظر بگیرید که به هیچ وجه راضی به اهدا اعضایش بعد از مرگ نیست ولی این موضوع را خانواده وی نمی دانند .
به علت تصادف این جوان به کما میرود و مسیولین بیمارستان از خانواده وی درخواست اهدا اعضای وی را دارند و خانواده شخص نیز به دلیل بی اطلاعی از نارضایتی وی از این عمل ، راضی شده و اجازه اهدای اعضای وی را صادر می کنند..
حال سوال اینجاست از اهدای اعضای این جوان ثوابی برای شخص او که راضی به این عمل نیست نوشته می شود یا فقط برای خانواده او ثواب دارد..
امیدوارم منظورم را درست بیان کرده باشم..
ممنون
با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما در اين ماه عزيز و سپاس از ارتباط تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
پرسش گر گرامي در اين كه نيت در كار خير حتما تاثير دارد، شكي نيست. ولي كار والدين در اهداء اعضا فرزند بي تاثير نيست و حتما براي او ثواب و اجر منظور مي شود، يا در عذاب او تخفيفي منظور خواهد شد. چرا كه درست است كه خودش راضي نبوده، ولي اولا اين اعضاي اوست كه دارد در راه خير استفاده مي شود و حتي اگر بگوييم اين موثر نيست، مي توان گفت بعد از مرگ مغزي اختيارش با والدين است و كار والدين كار خير است و كار خير بازمانده ها براي اموات تاثير دارد و باعث مي شود در عذاب آن ها تخفيف داده شود، در منابع ديني توصيه داريم كه كار خير فرزند و باز ماندگان، در بخشش فردي كه از دينا رفته تاثير دارد از جمله رسول خدا(ص) فرمودند: «حضرت عيسي(ع) از كنار قبري عبور كرد، ديد كه صاحب قبر را عذاب مي كنند، سپس در سال آينده از كنار همان قبر عبور نمود، ديد كه خبري از عذاب نيست، گفت: بار پروردگارا! سال قبل كه از اين جا عبور كردم، ديدم صاحب قبر معذّب است و در اين سال ديدم عذاب از او برداشته شده، خدا خطاب به عيسي فرمود: اي روح الله! از اين مرد فرزندي به مقام بلوغ رسيده، فرزند صالح و نيكو كرداري است، راهي را براي مردم استوار و هموار نمود و يتيمي را مسكن و مأوي داد، پس من به بركت عمل فرزندش، از گناه او درگذشتم»(1).
پس بازماندگان حتما مي توانند، با اعمال خود سبب آمرزش ايشان بشوند. وقتي عمل بازماندگان و خيرات آن ها در بخشش اموات تاثير دارد، كار خير بين بازماندگان به وسيله اعضاي بدن خود ميت، حتما باعث مي شوند در عذاب فرزند تخفيف داده شود يا ثواب برايش منظور شود.
براي توضيح بيشتر با بخش تلفني مركز (09640) تماس بگيريد.
پي نوشت:
1. معاد شناسي، محمد حسيني طهراني، نشر حكمت، 1403ق. ج3، ص 225.
موفق و موید باشید