ابزاری که بشر برای راست آزمایی وحقیقت یابی در اختیار دارد عبارتند از:1- عقل 2- علم 3- وحی و شرع.
فال قهوه و مانند آن را نه علم تأیید می کند، نه عقل ونه وحی و دین.تقارن دویا چند اتفاق در برخی اوقات نه بیانگر قانون علیت است ونه نشانه آن ،زیرا اگر چنین بود کلیّت می یافت وهمیشه آن اتفاق رخ می داد.
فال نیک و بد زدن در همه اقوام بوده و هست. به نظر می رسد سرچشمه آن عدم دسترسی به واقعیات و ناآگاهی از علل واقعی حوادث است. فال اثر طبیعی ندارد، ولی دارای اثر روانی است. فال نیک، امید آفرین است، در حالی که فال بد، موجب ناامیدی، ناتوانی و نگرانی می شود.
از آن جایی که اسلام همواره از مسائل مثبت استفاده می کند و با مضرات مبارزه می کند، به فال نیک توصیه فرموده، ولی فال بد را به شدت محکوم کرده است.
از راه فال نخود و قهوه و... نمی‏توان به واقعیت یا حقیقتی اعتقاد پیدا کرد. چنین کارهایی برای سرگرمی است یا ابزاری برای سوء استفاده مادی برخی می‏باشد. اثر چنین فال هایی فقط جنبه روانی است. لازم است انسان با توکل به خدا به فال‏های بد ترتیب اثر ندهد.
البته ممکن است افرادی از طریق علوم غریبه به برخی از مسائل مخفی دسترسی پیدا کنند. اما در ظاهر فال قهوه را محمل عمل خود قرار دهند تا مثلا به جن گیر و رمال و مانند ان متهم نشوند؛ اما در هر حال این اطلاعات هم محدود است و نمی تواند شامل مسائل مهمی چون اجل قطعی افراد شود، بنابراين نه با فال قهوه و نه با هيچ علوم غريبه ای مانند رمل و جفر و غيره و نه با ارتباط با اجنه و خبر گيري از آنها، نمي توان مرگ كسي را پيش بيني كرد.
اين تصريح قرآن است كه اجنه نه از علم غيب خبر دارند و از آينده و مرگ كسي مي توانند خبر بدهند. در ماجراي از دنيا رفتن حضرت سليمان خداي متعال مي فرمايد:
« فَلَمَّا قَضَيْنَا عَلَيْهِ الْمَوْتَ مَا دَلَّهُمْ عَلَىٰ مَوْتِهِ إِلَّا دَابَّةُ الْأَرْضِ تَأْكُلُ مِنْسَأَتَهُ ۖ فَلَمَّا خَرَّ تَبَيَّنَتِ الْجِنُّ أَنْ لَوْ كَانُوا يَعْلَمُونَ الْغَيْبَ مَا لَبِثُوا فِي الْعَذَابِ الْمُهِين» " پس هنگامى كه مرگ را بر او مقرّر كرديم، جنيان را از مرگش جز موريانه‏اى كه عصايش را مى‏خورد آگاه نكرد؛ زمانى كه به روى زمين در افتاد ، جنّيان [كه ادعاى علم غيب داشتند] فهميدند كه اگر غيب مى‏دانستند در آن عذاب خواركننده [كه كارهاى بسيار پرزحمت و طاقت‏فرسا بود] درنگ نمى‏كردند.(1)
بنابراين اگر كسي هم ادعاي خبر داشتن از آينده و مرگ كسي بكند به استناد اينكه از اجنه خبر مي گيرد و يا از راه هاي ديگر ، سخنش به دليل اين آيه شريفه باطل است و قابل اعتنا نمي باشد.
پي نوشت :
1. سبأ (34)‌، آيه 14.