اینکه میگویند در کار خیر حاجت هیچ استخاره نیست درست است؟

با سلام و تشکر از ارتباط شما با مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی؛
استخاره جائز، ولی در هیچ زمانی واجب نیست، استخاره تنها برای آن است که انسان را از تردید و دو دلی بیرون بیاورد. انسان در انجام کار خیر نیاز به استخاره ندارد، زیرا نباید در انجام کار خیر تردید و شک نماید. این گفته معروف کاملا صحیح است که: درکار خیر حاجت هیچ استخاره نیست. اما گاهی اصل کار، خیر است، ولی مورد آن ، محل تردید است که آیا خیر و شایسته است یا نه؟ مثلا اصل ازدواج کار بسیار خیر و پسندیده ای است، اما نمی‌دانیم که آیا این مورد برای خواستگاری خوب است یا نه؟ استخاره در اینجا اشکال ندارد و موجب می‌شود که انسان از حالت تردید و دو دلی بیرون آید. البته قبل از استخاره انسان باید دو کار انجام دهد:
1 ) عقل و اندیشه خود را در مورد آن موضوع به کار اندازد. خداوند انسان را عاقل آفرید که با کمک عقل بتواند از گمراهی وسرگردانی نجات پیدا کند. عقل در تمام ابعاد زندگی چون چراغ هدایتی است که نورافشانی کرده و جهالت را از بین می‌برد. بنابراین می‌بایست در هنگام تصمیم بر هر کاری ابتدا عقل خود را حاکم کرده و از آن نظر بخواهد، مثلاً برای ازدواج ، عقل می‌گوید: فردی را برای همسری برگزین که دارای اصالت خانوادگی بوده و از اخلاق و ایمان برخوردار باشد.پس در مرتبه اول باید با عقل مشورت کرد.
2 ) عامل دیگری که همسو با عقل است، مشورت است که می‌تواند تأثیر بسیاری در رفع اضطراب و شک بگذارد. قرآن می‌فرماید: «و شاورهم فی الامر؛ ای پیامبر! در کارها با آنان مشورت کن». (1)
اما کلمه استخاره بعدها به تفأل بر قرآن و انجام با تسبیح یا به گونه دیگر گفته شده است. بنا بر این پس از تعقل و مشورت با آگاهان، اگر شخص در کاری متحیر مانده استخاره می کند تا از تحیر و سرگردانی نجات پیدا کند .
پی نوشت:
1 . آل عمران (3) آیه 159 .