با سلام اين سوالات رو يك بار ديگر هم فرستادم ولي پاسخي دريافت نكردم لطفا پاسخ مرا در اسرع وقت بدهيد من چند سوال در مورد خمس داشتم لطفا منو راهنمايي كنيد پدرم كارمند دولت بودند چند سال پيش فوت شدن و از اون به بعد حقوقشون به ما ميرسه و ما كليه نيازهامون از طريق همين حقوق تامين مي شه خانواده ي ما تا حالا خمس پرداخت نكرده اند ولي مي دونيم كه به بعضي از وسايلمون خمس تعلق مي گيره كه بعضي از اونها در گذشته مصرف شده اند و حتي دور انداخته شده اند كه خيلي هاشونو ما يادمون نمي ياد و بعضي از اونها هم در حال استفاده هستند يا اصلا استفاده نشده اند كه البته بيشترشون لوازم خانه مثل ظرف و ظروف يا وسايل تزييني خونه يا حتي لوازم التحرير و بعضي هاشون هم از جهيزيه مامانم است حالا من مي خواستم بدونم كه 1-به كدام يك از اين وسايل خمس تعلق مي گيره 2-ايا خمس هايي كه قبلا توسط پدرم پرداخت نشده ما بايد پرداخت كنيم 3-در مورد خمس وسايلي كه از بين رفته و ما يادمون نيست بايد چكار كنيم 4-در مورد حساب كردن خمس وسايل مختلف ايا اگه ما مثلا سال خمسي مون رو ماه مهر قرار داديم بع يه وسيله اي رو تو شهريور خريداري كرديم اگر اون وسيله رو توي مدت يه ماه استفاده نكرديم بايد تو ماه مهر خمسشو بديم يا نه بايد براي هر وسيله يه سال خمسي جداگانه در نظر بگيريم و اگر مثلا تا شهريور ديگه استفادش نكرديم بعد بايد خمسشو حساب كنيم 5-چون براي همه اعضاي خانواده از يه حقوق وسايلشون تهيه مي شه ايا اگر مراجع تقليد اعضاي خانواده متفاوت باشند بايد هركسي خمس وسيلشو به مرجع خودش بده يا به مرجع سرپرست خانواده 6-اگه ندونيم مرجع تقليد پدرم كي بوده بايد چكار كنيم 7-اگه در حال حاضر ما وسيله اي رو مثل يه پارچه براي دوخت لباس بخريم و تا مدتي كه سال خمسيش مي رسه اونو استفاده نكنيم ايا بايد خمسشو پرداخت كنيم و مي تونيم فقط مبلغ اندك خمس همين پارچه رو پرداخت كنيم و اين مبلغ رو بايد به كجا پرداخت كنيم 8-اگه توان مالي پرداخت همه خمس ها رو از اول تا حالا نداشته باشيم ايا مي تونيم وسايل جديدتري كه خمس به هشون تعلق مي گيره رو پرداخت كنيم و بقيه خمس ها رو خودمون تقسيم بندي كنيم و در حد توان ماليمون هر چند وقت يكبار پرداخت كنيم لطفا سريع پاسخ دهيد با تشكر

پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با اين مرکز
1- در صورتي که وسايل موجود جزء لوازم منزل و براي نيازمندي زندگي خريداري و مطابق شأن شما باشد، از درآمد بين سال خريداري شده باشد، خمس ندارد.(1) اما اگر وسايل مذکور اضافه بر نيازمندي زندگي باشد و يا جزء ابزار کار باشد، در پايان سال خمسي بايد خمس آن ها را پرداخت نماييد.
2-اگر پدرتان خمس بدهکار بوده است، بايد پرداخت کنيد، قبل از پرداخت خمس نمي توانيد در ارث او تصرف نماييد.(2)
3-براي خمس وسايلي که يادتان نيست و از بين رفته است ،بايد به مرجع تقليد خودتان مراجعه نموده و مصالحه نماييد.(3)
4-دو جور مي توانيد خمس وسائل را حساب کنيد ؛اگر سال خمسي براي همه اموال خود در نظر گرفتيد ، بايد هنگام سر رسيد سال خمسي، خمس وسايلي را که مثلاً يک ماه پيش تهيه کرده ايد و مورد نيازتان نيست بدهيد، ولي اگر جزء نيازمندي هاي زندگي شماست ، خمس ندارد.(4) همچنين مي توانيد براي هر يک از اموال خود سال خمسي جداگانه در نظر بگيريد.
5-بايد خمس به دست حاكم (يعني مرجع تقليد هر شخص) برسد يا با اجازه او در موارد مصرف، صرف شود. پرداخت آن به غير مرجعي كه از او تقليد مي‏كنيد، جايز نيست، مگر اين كه نحوه مصرف خمس آن مجتهد با مرجع تقليد شما يك جور باشد.( 5)
6-اگر مرجع تقليدپدر خود را نمي دانيد، مي توانيد به مرجع خود مراجعه نماييد.
7-اگر پارچه يا وسايل ديگر که تهيه شده و تا پايان سال خمسي استفاده نشده ،زائد بر حاجت شماست. بايد خمس آن را به مرجع خود بدهيد؛ و گرنه لازم نيست.(6)
8-اگر توان پرداخت خمس را نداريد ، بايستي حساب سال داشته باشيد .سر هر سال خمسي، اموال خود را محاسبه کنيد. اگر چيزي بدهکار شديد، بايد با مرجع تقليد يا نمايندة او دستگردان کنيد . مبلغ را کم کم پرداخت نماييد.(7) اگر تا آخر عمر نتوانستيد پرداخت نماييد، وصيّت کنيد که بعد از فوت تان از اموال تان خمس را پرداخت نمايند و بقيه را بين ورثه تقسيم کنند.
پي‌نوشت‌ها:
1. آيت ا... بهجت،استفتاآت،ج3،س3420.
2.همان،س3643.
3. همان،س3400.
4.همان،س3399.
5. آيت ا... بهجت، توضيح المسائل ، مسئله 1446.
6.آيت ا... بهجت، توضيح المسائل ، مسئله1400.
7. همان،مسئله 1411.