پرسش:
آیا تعبیر شهید قبل از اسلام کاربرد داشت، اولین بار چه کسی آن را بکار برد؟
مقدمه
واژه شهید در لغت به معنای گواه و شاهد است و پیش از اسلام نیز در این معنا به کار میرفت؛ اما مفهوم شهادت بهعنوان کشته شدن در راه خدا و برخورداری از حیات برتر، در تعالیم اسلامی برجسته شد. در قرآن کریم، آیات متعددی به جایگاه شهیدان اشاره دارند. ازجمله در سوره آلعمران آمده است:
«ولا تَحْسَبَنَّ الَّذِینَ قُتِلُوا فِی سَبِیلِ اللَّهِ أَمْواتاً بَلْ أَحْیاءٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ یُرْزَقُونَ» هرگز کسانی را که در راه خدا کشته شدهاند، مرده نپندار، بلکه زندهاند و نزد پروردگارشان روزی داده میشوند.(1)
بااینحال در قرآن کریم، از واژه «شهید» به معنای مصطلح آن استفاده نشده است؛ پس لازم است بررسی شود که از چه زمان به کشتهشدگان در راه خدا شهید گفته شد.
متن اصلی پاسخ
تعبیر "شهید" به معنای اخص کلمه (کشته شدن در راه خدا و دین) قبل از اسلام کاربرد نداشته است. این مفهوم و اصطلاح، پس از ظهور اسلام شکل گرفت و گسترش یافت. قبل از اسلام، در فرهنگ عرب جاهلی، مفاهیمی مانند "مقتول" یا "قتیل" برای کسی که کشته شده بود بکار میرفت، اما این مفاهیم بار معنایی و قداستی که در مفهوم "شهید" وجود دارد را نداشتند. درواقع، شهادت یک مفهوم دینی و تکامل یافته است که با باور به حیات پس از مرگ، پاداش اخروی و جایگاه ویژه در نزد خداوند مرتبط است که این باورها بهتدریج نزد مسلمانان دارای ارزش گردید. لازم به ذکر است که در ادیان دیگر نیز واژههای معادل این معنا وجود داشت.(2)
در منابع تاریخی و حدیثی بهطور مشخص اشارهای به این موضوع نشده که بهطور مشخص چه کسی واضع لفظ شهید در معنای کشتهی در راه خدا، بوده است؛ ازاینرو دو احتمال مطرح میشود:
نخست اینکه گفته شود، اصطلاح شهید بهتدریج در سخنان و فرهنگ مسلمانان شکل گرفته و توسعه یافته است؛ چراکه میان تعریف اصطلاحی شهید (کشتهی در راه خدا) با تعریف لغوی شهید (گواه و شاهد) شباهتهایی وجود دارد. در مورد وجهتسمیه چنین قتلى (کشته شدن در راه خدا) به شهادت، گفته شده که چون ملائکه رحمت بدین صحنه حضور یابند، یا بدین سبب که خدا و فرشتگانش به دخول شهید به بهشت گواهى دهند و یا بدین لحاظ که شهید به همراه انبیاء علیهمالسلام در قیامت بر دیگر امم گواهى میدهند و یا چون شهید زنده و حاضر است بهموجب آیه «بل احیاء عند ربهم یرزَقون» و یا به این جهت که وى به شهادت حق قیام نموده تا اینکه کشته شد.(3) ازاینرو ممکن است بهمرورزمان این لفظ در معنای مصطلح بکار رفته باشد، آنهم نه به این صورت که واضع مشخصی داشته باشد.
احتمال دیگری که دراینباره مطرح میشود؛ عبارت است از اینکه بگوییم، رسول خدا صلیاللهعلیهوآله لفظ شهید را در معنای اصطلاحی بکار بردند و چنین استعمالی از ابداعات شخص رسول خدا صلیاللهعلیهوآله بوده است. شایانذکر است که با جستجو در منابع تاریخی و حدیثی موردی یافت نشد که این تعبیر در دوران زندگانی رسول خدا صلیاللهعلیهوآله در شهر مکه بکار رفته باشد و ظاهراً اصطلاح شهادت بعد از هجرت به معنای شایع آن مصطلح شد. ازجمله مواردی که رسول خدا صلیاللهعلیهوآله لفظ شهادت را به معنای رایج امروزی بکار بردند؛ عبارت است از:
1. در گزارشی آمده هنگامیکه عبیده بن حارث در جنگ بدر مجروح شده بود و در حال جان دادن بود به رسول خدا صلیاللهعلیهوآله میگوید:
«آیا من شهید هستم؟ حضرت پاسخ میدهند: بله تو اولین شهید از خاندان من هستی.»(4)
2. طبق بسیاری از اخبار وقتی جناب حمزه در جنگ احد به شهادت رسید، رسول خدا صلیاللهعلیهوآله ایشان را سید الشهداء معرفی نمودند.(5) همچنین در روایتی رسول خدا صلیاللهعلیهوآله خطاب به فاطمهی زهرا سلاماللهعلیها فرمودند:
«حمزه عموی پدرت، افضل شهیدان است.»(6)
3. در یکی از جنگهای صدر اسلام، رسول خدا صلیاللهعلیهوآله خطاب به مجروحان فرمودند:
«این جراحتهای شما در راه خدا بوده و هر کس کشته شود، شهید است.»(7)
4. در روایتی مردی از رسول خدا صلیاللهعلیهوآله سؤال میکند که کدام شهدا فضیلت بیشتری دارند؟ حضرت پاسخ میدهند:
«آنان که در صف _جنگ_ قرار میگیرند، رو برمیگردانند تا کشته شوند.»(8)
بنابراین کثرت استعمال این تعبیر در کلام رسول خدا صلیاللهعلیهوآله این احتمال را مطرح میکند که خود، نقش اصلی را در شکلگیری و ترویج این مفهوم داشتهاند. خصوصاً که کلمهی شهادت دارای اسراری والا است و بعید است کسی جز رسول خدا صلیاللهعلیهوآله بر معانی آن اشراف داشته باشد تا بتواند دست به چنین ابداعی بزند.
نتیجهگیری:
واژه «شهید» پیش از اسلام وجود داشت، اما نه با معنای کشتهشدن در راه خدا، بلکه به معنای گواه و شاهد بوده است. در مورد کاربرد شهید در معنای امروزی، دو احتمال مطرح شد، یکی اینکه تبدیل معنای لغوی شهید به معنی اصطلاحی بهتدریج در سخنان و فرهنگ مسلمانان شکل گرفت و واضع مشخصی نداشت. دیگر اینکه گفته شود، شخص رسول خدا صلیاللهعلیهوآله نقش اصلی را در شکلگیری و ترویج این مفهوم داشتند و خود ایشان بارها از این عبارت استفاده کردند؛ چنانکه در احادیثی خود حضرت درباره شهدای بدر یا احد یا ... این واژه را بکار بردند و این نشاندهندهی تثبیت این اصطلاح در صدر اسلام است.
پینوشتها:
1. سورهی آلعمران، آیهی 169.
2. ر ک: مریجی، عبدالله، شهادت در اسلام و مسیحیت و نقش آن در ایجاد همبستگی اجتماعی، نشریه مطالعات فرهنگی اجتماعی حوزه، دوره 5، شماره 9، شهریور 1400، صفحه 5-22.
3. طریحی، فخرالدین بن محمد، مجمع البحرین، چاپ سوم، انتشارات مرتضوى، تهران، 1375 ش، ج3، ص 81.
4. «أَ لَسْتُ شَهِیداً یا رسول الله قَالَ بَلَى أَنْتَ أَوَّلُ شَهِیدٍ مِنْ أَهْلِ بَیْتِی؛» طبری، محمد بن جریر، تاریخ الأمم و الملوک، بیروت، انتشارات دار التراث، چاپ دوم، 1387 ق ج2، ص 445.
5. «سید الشهداء یوم القیامه حمزه بن عبدالمطلب؛» طبری، محب الدین، ذخائر العقبى فی مناقب ذوی القربى علیهمالسلام، قاهره، مکتبه القدسى،1356 ه، ص 176.
6. «و شهیدنا أفضل الشهداء و هو عمّ أبیک حمزه؛» قاضی نعمان مغربی، ابوحنیفه نعمان بن محمد، شرح الأخبار فی فضائل الأئمه الأطهار علیهمالسلام، قم، انتشارات جامعه مدرسین، چاپ اول ، 1409 ق، ج1، ص 118.
7. رسول اللّه صلیاللهعلیهوآله: «جراحکم فى سبیل اللّه و من قتل منکم فإنه شهید؛» واقدی، محمد بن عمر، المغازی، بیروت، انتشارات اعلمى، چاپ سوم، 1409 ق، ج1، ص 69.
8. أیّ الشّهداء أفضل؟ قال: «الذین إن یلقوا فی الصّف یلفتوا وجوههم، حتّى یقتلوا...؛» صالحى دمشقى، محمد بن یوسف، سبل الهدى و الرشاد فی سیره خیر العباد، انتشارات دار الکتب العلمیه، بیروت، 1414 ق، ج9، ص 313.