پرسش:
مذاکرات ایران و آمریکا در دوره دولت تدبیر و امید، شامل چه موضوعاتی بود و چه نتایجی به دنبال داشت؟
با قطع روابط امریکا و ایران در سال 1359، مذاکرات ایران و امریکا همواره مورد توجه مردم ایران و کارشناسان داخلی و بینالمللی بوده است. با توجه به اینکه این مذاکرات، همواره در طول تاریخ قطع روابط امریکا و ایران، مخالفان و موافقانی داشته، بررسی نتایج حاصل از این مذاکرات اهمیت بهسزایی دارد.
حال، پرسش این است که این مذاکرات در دوران دولت تدبیر و امید با ریاستجمهوری آقای حسن روحانی شامل چه موضوعاتی بود و چه نتایجی برای ملت ایران به دنبال داشت؟
روابط امریکا و ایران پس از تسخیر سفارت امریکا توسط دانشجویان پیرو خط امام در 13 آبان سال 1358 وارد مرحله تنش شد و در 18 فروردین سال 1359 پس از موافقت امام خمینی با ماندن گروگانها در اختیار دانشجویان، با تصمیم کارتر، رئیسجمهور امریکا قطع شد و کارتر دستور داد که ظرف 24 ساعت دیپلماتهای ایران خاک امریکا را ترک کنند. البته کارتر به دنبال تسخیر سفارت در آبان 58 دستور اخراج دیپلماتهای ایرانی از امریکا را صادر کرده بود و تنها 35 دیپلمات ایرانی در امریکا باقی مانده بودند. (1) همزمان با قطع روابط دیپلماتیک، کارتر صادرات به ایران بهجز در حوزه دارو و مواد غذایی را نیز فوراً قطع کرد، هرچند به گفته خود کارتر، صادرات همین دو مورد نیز در ماههای اخیر به حداقل رسیده و ناچیز بوده است. (2) پس از ورود روابط امریکا با ایران به مرحله جدید، هرازگاهی، بحث مذاکره میان امریکا و ایران به بهانههای مختلف مورد توجه قرار گرفته و این مذاکرات همواره مخالفان و موافقانی داشته است. برای رسیدن به قضاوتی روشن درباره این مذاکرات، لازم است تاریخچه مذاکرات و نتایج حاصل از آنها برای ملت ایران را بررسی کنیم. مذاکرات مستقیم ایران و امریکا به دلیل مواضع خصمانه امریکا در این سالها بسیار کم رخ داده است و در مذاکرات مستقیم مسئله هستهای، مسائل منطقهای و آزادی زندانیان موضوعات اصلی مذاکرات بوده است.
تاریخچه مذاکرات میان ایران و امریکا در دوران دولت تدبیر و امید را میتوان بهطور خلاصه به شرح زیر بیان کرد:
1. زمینههای مذاکرات ایران و آمریکا در دوره دولت تدبیر و امید؛
از شعارهای اصلی انتخاباتی حسن روحانی، رفع تحریمها و حل پرونده هستهای ایران بود. پیروزی او در مرحله اول انتخابات با رأی بالا، نشان از آن داشت که جامعه ایران بالاترین تمایل را به مذاکره و رفع تنش با جهان دارد. از آنسو اوباما نیز علت وارد کردن این فشار اقتصادی بیسابقه را، به مذاکره کشاندن ایران عنوان میکرد تا از طریق دیپلماسی به محدودسازی صنعت هستهای ایران برسد. (3) مذاکرات مستقیم ایران و امریکا با وساطت عمان در اواخر دولت دهم (احمدینژاد) مقدمهای برای شروع کار دولت روحانی و پیوند دولت او با مذاکرات محرمانه ایران و امریکا بود. (4) همزمان با پیشنهاد مذاکرات، آمریکا با تمام توان در حال تلاش برای اجماع و فشار جهانی علیه ایران بود. قطعنامههای مختلف در شورای امنیت سازمان ملل، گویای موفقیت اجماعسازی دولت اوباما در این رابطه بود. ایران شاهد سنگینترین تحریمهای بینالمللی بود، اما از جهت دیگر هم به بالاترین توانایی خود در غنیسازی اورانیوم دست پیدا کرده بود. با این تفاسیر بازهم همه طرفها، مذاکره را پرفایدهترین ابزار برای رسیدن به خواستهای خود دیدند. طبق پیشبینیها پس از پیروزی حسن روحانی، سرعت حل موضوع پرونده هستهای ایران با ۱+۵ سرعت یافت. از شروع دولت اول روحانی تا امضای برجام، با تمام مشکلات، روند مذاکرات با سرعت قابلتوجهی بهپیش میرفت و برای اولین بار پس از پیروزی انقلاب، وزیران امور خارجه ایران و امریکا پشت یک میز دیده شدند. (5)
2. گفتگوی تلفنی رئیسجمهور روحانی و رئیسجمهور اوباما؛
چند روز پیش از سفر روحانی به شصت و ششمین مجمع عمومی سازمان ملل، اوباما نامهای به حسن روحانی نوشت که به گفته روحانی، محتوای آن مثبت و سازنده بود. در جریان این سفر، در چهارچوب مذاکرات هستهای محمدجواد ظریف با جان کری، وزیر امور خارجه امریکا، دیدار کرد. پس از دیدار رضایتبخش وزرای خارجه ایران و امریکا در تاریخ ۴ مهر ۱۳۹۲ در قالب مذاکرات ۱+۵ و نیز مذاکره خصوصی دو طرف، در تاریخ ۵ مهر ۱۳۹۲ هنگامیکه حسن روحانی در راه محل اقامت خود در نیویورک برای حرکت به سمت ایران بود، رؤسای جمهور ایران و امریکا از طریق تلفن با یکدیگر صحبت کردند. در این تماس تلفنی، طرفین تأکید کردند که اراده سیاسی برای حل سریع مسئله هستهای ایران را دارند و وزرای امور خارجه خود را مأمور کردند تا زمینه همکاریهای لازم را هرچه زودتر فراهم آورند. این بالاترین سطح تماس میان دو کشور از زمان انقلاب ایران در سال ۱۳۵۷ بود و روحانی تنها رئیسجمهوری بود که به این اندازه در موضوع هستهای دارای اختیارات شده بود؛ اگرچه ماجرای گفتگوی تلفنی او با اوباما پس از انتشار، مورد نقد جدی قرار گرفت.
3. مذاکرات موسوم به برجام و نتایج آن؛
پس از چندین دور مذاکره در وین، لوزان و ژنو، آخرین دور از مذاکرات برنامه هستهای ایران و گروه ۵+۱ از ظهر روز شنبه 6 تیر سال 1394 (۲۷ ژوئن ۲۰۱۵)، در هتل کوبورگ در شهر وین اتریش با حضور جان کری و محمدجواد ظریف و هیئتهای کارشناسی دو طرف آغاز شد. ضربالاجل تعیینشده برای این مذاکرات، روز سیام ژوئن (9 تیر 1394) تعیین شده بود که سه بار به ترتیب تا سوم، دهم و سیزدهم ژوئیه تمدید شد. بهتدریج و در روزهای پایانی توافق برخی از وزرای خارجه گروه 1+5 نیز برای برداشتن گامهای نهایی عازم وین شدند. درنهایت پس از چندین دور تمدید مذاکرات، در سهشنبه ۲۳ تیر ۱۳۹۴ (۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵)، توافق جامع هستهای وین که در اصطلاح «برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام» نامیده میشد، در وین اتریش بین ایران، اتحادیه اروپا و گروه ۱+۵ منعقد شد. تحت این توافق، ایران ذخایر اورانیم غنیشده متوسط خودش را پاکسازی خواهد کرد و ذخیرهسازی اورانیوم با غنای کم را تا ۹۸ درصد قطع میکند و تعداد سانتریفیوژها را حدود دوسوم و حداقل برای ۱۵ سال کاهش میدهد. برای ۱۵ سال بعد، ایران موافقت کرده است که اورانیوم را بیش از ۳٫۶۷ درصد غنیسازی نکند و هیچ تأسیسات غنیسازی اورانیوم جدید یا رآکتور آبسنگین جدیدی را نسازد. درنتیجه این توافقنامه که طرفهای مذاکره قول دادند به آن متعهد بمانند، ایران از تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا و ایالاتمتحده بیرون خواهد آمد (6) و به تعبیر دیگر، همه این تحریمها به ادعای محمدجواد ظریف و بهتبع آن حسن روحانی، لغو خواهند شد. البته این ادعایی بود که مورد نقد منتقدان برجام قرار گرفت و آنها معتقد بودند سند برجام و ضمائم آن، خود را تنها متعهد به تعلیق تحریمها دانسته است و نه لغو آن. اگرچه در ابتدا این انتقاد با انکار آقای ظریف و گروه مذاکرهکننده روبرو شد، اما درنهایت توسط شخص ظریف تأیید شد. برجام بهعنوان سند افتخار ازسوی دولت روحانی برجسته شد و در طول مذاکرات دولتمردان و بهخصوص حسن روحانی، رئیسجمهور، حل همه مشکلات مردم را به تحقق برجام گره زده بودند. جامعه شرطیشده ایران که منتظر چیدن میوههای رسیده برجام بود، دیری نپایید که با پیروزی ترامپ در انتخابات امریکا مواجه شد و سند برجام که سندی تخطیناپذیر از سوی طرفهای مذاکره جلوه داده شده بود، توسط رئیسجمهور امریکا که آن را توافقی بد با ایران میدانست در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ پاره شد و دولت ایالاتمتحده امریکا رسماً از برجام خارج و بازگشت تحریمها بهصورت گذشته را اعلام کرد و برای انجام مجدد مذاکرات در صورت تمایل ایران اعلام آمادگی نمود. با پاره شدن برجام بار دیگر دیوار بیاعتمادی ملت ایران به امریکا بلندتر شد و برجام متأسفانه ثمراتی که ادعا میشد، برای ایران بههمراه نداشت.
نتیجهگیری:
مطالعه تاریخچه مذاکرات ایران و امریکا در طول دوره دولت تدبیر و امید بهروشنی مؤید این نکته است که طرفهای مذاکره با ایران بهخصوص دولت امریکا هیچگاه صادقانه پای میز مذاکره ننشستهاند و باوجود پایبندی ایران به تعهداتی که در قالب برجام یا به شکلهای دیگر پیشازاین پذیرفته بود، هیچیک از طرفهای مذاکره با ایران به تعهدات و وعدههای خود عمل نکردند و بهراحتی با زیرپا گذاردن قوانین و تعهدات بینالمللی، دیوار بیاعتمادی میان خود و ملت ایران را بیشازپیش بلندتر کردند.
پینوشتها:
1. «روابط دیپلماتیک ایران و آمریکا بهطور کامل قطع شد»، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، کد خبر: 10157، https://irdc.ir/0002dp. گفتنی است، برخی منابع، تاریخ قطع روابط امریکا با ایران را 19 و برخی 20 فروردین اعلام کردهاند، اما بر اساس سند ارائهشده توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی، تاریخ صحیح قطع روابط، 18 فروردین سال 1359 است.
2. «روابط دیپلماتیک ایران و آمریکا بهطور کامل قطع شد»، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، کد خبر: 10157، https://irdc.ir/0002dp.
(3) ر.ک: «تاریخ مذاکرات ایران و آمریکا: از خاتمی تا کنون»، انصافنیوز، https://B2n.ir/ww6775.
(4) ر.ک: «روایت مذاکره در 5 دولت»، فرهیختگان، شماره 4165، https://B2n.ir/qu1851.
(5) ر.ک: «تاریخ مذاکرات ایران و آمریکا: از خاتمی تا کنون»، انصافنیوز، https://B2n.ir/ww6775.
(6) ر.ک: «تاریخ مذاکرات ایران و آمریکا: از خاتمی تا کنون»، انصافنیوز، https://B2n.ir/ww6775.