۱۳۸۹/۰۴/۰۹ ۰۹:۵۹ شناسه مطلب: 13464
آیا بعد از مرگ و هنگام پاسخگویی به خداوند در دنیای دیگر آیا با همین جسم خود آنجا ظاهر میشویم ؟ برای مثال اگر در این دنیا چشم خود یا یکی از اعضای خود را از دست داده ایم آیا آنجا هم همانطور هستیم بدون چشم ؟ یا اینکه در آن دنیا روح ماست که در مقابل خداوند ظاهر میشود ؟ لطفاً توضیح دهید ؟
با سلام و تشكر از ارتباطتان با اين مركز
گر چه بر اساس آموزههاي وحياني و براهين عقلي . (1) انسان با همين بدن در قيامت محشور ميگردد و معاد او جسماني و روحاني است، ولي برخي عوارض بدني او در قيامت نخواهد بود، چون در حشر جسماني، هويت و اين هماني انسان قطعي است ،يعني انسان با همين بدن و خصوصيات آن محشور ميگردد ، به طوري که هر گاه مردم همديگر را ميبينند ميشناسند. ولي نواقص عضو در قيامت نخواهد بود. از اين رو حکيم بزرگ صدر المتالهين گفته است: اگر ميگويم که در قيامت عين همين بدن از قبرها سر بر ميآورند، بدين معنا نيست که کسي مثلا در دنيا به لحاظ بدني فلج، نابينا، سالخورده و مصدوم بوده است، در قيامت به همان صورت محشور شود، زيرا برگشت شکل، هيئت و مقدار و مانند آن لازم نيست، بلکه آنچه لازم است، اين است که انسان به شکل و هيئت و مقدار با حفظ اين هماني و تشخص محشور شود. (2)
روز قيامت و آخرت شرايط خاص خود را دارد، چه بسا افرادي در دنيا بينا باشند ، ولي در آخرت کور شوند :
«من اعرض عن ذکري فان له معيشةً ضنکاً و نحشره يوم القيامه اعمي قال رب لم حشرتني اعما و قد کنت بصيرا قال کذلک اتتک آياتنا فنسيتها کذلک اليوم تنسي؛
هر کسي از کتاب من روي گرداند، وي را روزگار سخت خواهد بود . او را در قيامت کور محشور ميکنيم، آن وقت گويد: پروردگارا !چرا مرا که بينا بودم، کور محشور کردهاي؟ در جواب آن ها گفته ميشود :همان طور که تو از ديدن آيههاي ما خود را به کوري زدي و آن را فراموش کردي ،ما نيز امروز تو را فراموش کرديم».
مفسر حکيم علامه طباطبايي مراد از کوري را نابينايي چشم دانسته و نه کوري بصيرت:
به نظر ميآيد که کوري روز قيامت ،کوري حس باصره باشد، چون اعراض کننده از ياد خدا وقتي کور محشور ميشود. ميپرسد: چرا مرا کور محشور کرديد، با اين که در دنيا چشم داشتم و بينا بودم. معلوم ميشود در آخرت آن چيزي را ندارد که در دنيا داشته و آن حس باصره بود، نه بصيرت که بينايي قلب است.
از ظاهر قرآن و سنت به دست ميآيد نظام حاکم در آخرت غير نظام حاکم بر دنيا است، از اين رو عدهاي در عين حال که رنجها و نامه اعمال زشت خود را ميبينند، ولي از ديدن نعمتها و زيباييهاي آخرت بينصيباند و کور هستند و نميتوانند آن را ببينند. (3)
چه بسا افرادي در دنيا گرفتار نقص عضواند، مثلا نابينا هستند، ولي در آخرت بينا هستند، برعکس چه بسا در دنيا سالم و بينا هستند ،ولي در آخرت کور ميشوند.
پينوشتها:
1. نتايج کلامي حکمت صدرايي، ص 292.
2.المبدء و المعاد، ص 396.
3. الميزان، ج 14، ص 316.