حجت الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی

آیا سبابجه كه گفته مي شود در جمل اصغر به شهادت رسيدند ايراني بودند؟
ايراني نبودند؛ بلكه سندي يا هندي بودند. افرادي شجاع و محافظان بيت المال بودند و طلحه و عايشه و زبير كه بر شهر بصره مسلط شدند با عده اي از اين ها كه محافظ بيت المال بودند درگير شدند و آن ها را به قتل رساندند.
مفرد اين كلمه، سبيجي يا سابجي است. سندي بودن آن ها را آقاي مهدوي دامغاني در ترجمه كتاب «الجمل» آورده است.
منظور از جمل اصغر اين است كه زماني كه بصره سقوط كرد جنگ كوچكي پيش از رسيدن امام علي(ع) رخ داد و نيروهاي طرفدار امام علي(ع) مقاومت كردند و سرانجام توافق كردند كه پيش از اين كه علي(ع) برسد آتش بس شود ولي حكومت در دست عثمان بن حنيف باشد؛ كه البته آن ها اين توافق را زير پا گذاشتند. اين جنگ كه قبل از آمدن امام علي(ع) رخ داد جمل اصغر نام دارد.