باسلام ایا مسایل زنا شوئئ هم در معر ض دید شاهدان و شها دا و اموات قرار می گییرد بیشتر توضییح دهید
با سلام و آرزوی قبولی طاعات و عبادات شما و سپاس از ارتباط تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
سوال شما در مورد شاهدان دقيقا مشخص نيست. اگر منظورتان شاهدان روز قيامت است بايد گفت مطابق ظاهر آيات و صريح روايات، خدا و پيامبر و امامان(ع) از اعمال انسانها آگاهي كامل دارند و آنها را مي بينند: « وَ قُلِ اعْمَلُوا فَسَيَرَى اللَّهُ عَمَلَكُمْ وَ رَسُولُهُ وَ الْمُؤْمِنُونَ وَ سَتُرَدُّونَ إِلى عالِمِ الْغَيْبِ وَ الشَّهادَةِ فَيُنَبِّئُكُمْ بِما كُنْتُمْ تَعْمَلُون؛ بگو عمل كنيد، خداوند و فرستاده او و مؤمنان اعمال شما را مىبينند و به زودى به سوى كسى باز مىگرديد كه پنهان و آشكار را مىداند و شما را به آنچه عمل مىكرديد خبر مىدهد.»(1)
رواياتى كه در اين زمينه نقل شده بسيار زياد است و شايد در سر حد تواتر باشد كه بعنوان نمونه يك مورد را ذيلا نقل مىكنيم: « از امام على بن موسى الرضا (ع) مىخوانيم كه شخصى به خدمتش عرض كرد براى من و خانوادهام دعائى فرما، فرمود مگر من دعا نمىكنم؟ " بخدا سوگند، اعمال شما هر شب و روز بر من عرضه مىشود". راوى اين حديث مىگويد اين سخن بر من گران آمد، امام متوجه شد و به من فرمود: " آيا كتاب خداوند عز و جل را نمىخوانى كه مي گويد: عمل كنيد خدا و پيامبرش و مؤمنان عمل شما را مىبينند بخدا سوگند منظور از مؤمنان على بن ابى طالب (و امامان ديگر از فرزندان او) مىباشد".(2)
البته يك احتمال در اينجا باقي مي ماند كه ممكن است همه اعمال بر حضرت رسول و امامان(ع) عرضه نشود، بلكه منظور در اينجا به قرينه بعضي از روايات اعمال نيك و بد باشد و اعمال مباح مثل عمل زناشويي كه به خودي خود خوب يا بد نيست، بر آنها عرضه نشده و در معرض ديد آنها نباشد.
اما در مورد اموات و مردگان بايد گفت رواياتى بيانگر اين مطباند كه ارواح، پس از مرگ، اهل و بستگان خود را مشاهده مىكنند. بعضي از اموات هر روز، بعضي ديگر هر هفته و برخي هر سال و بعضي هر چند سال يكبار. حداقل اجازهاي كه مؤمنان دارند، هر جمعه است كه ميتوانند به ديدار آشنايان خود در دنيا بيايند. مؤمنان وقتي به ديدار اقوام خود ميآيند، اگر آن ها را مشغول اعمال صالح ببينند، خوشحال شده و خدا را شكر ميكنند. كافران وقتي به ديدار اقوام خود ميآيند و آن ها را مشغول انجام اعمال صالح ميبينند، حسرت ميخورند. امام صادق(ع) فرمود: «مؤمن نزديكان خود را ديدار مىكند آنچه را كه دوست مىدارد، مىبيند و آنچه را كه ناخوش مىدارد از وى پنهان مىشود. كافر هم نزديكان خود را ديدار مىكند؛ ولى آنچه را ناخوش دارد مىبيند و آنچه دوست مىدارد از وى پنهان داشته مىشود. برخى در هر جمعه و بعضى به اندازه عمل خود، آنان را ديدار مىكنند.»(3)
ميزان ملاقات و سر زدن اموات به خانواده هاي شان بسته به ميزان آزادي عملي است كه در برزخ براي ايشان در نظر گرفته مي شود كه اين امر هم تابع اعمال و رفتارهاي آنان در دنياست.
لذا اينگونه نيست كه هر يك از اعمال ما در هر زماني و براي يك از اموات ما قابل رويت باشد. آنچه در روايات آمده است نشان مي دهد كه آنها در زمانهايي بسيار خاص و برخي از اعمال ما را مي بينند.
پي نوشت ها:
1. توبه (9) آيه105.
2. كلينى، محمد بن يعقوب، الكافي، دار الكتب الإسلامية تهران، 1365ش، ج1 ص219.
3. تاج الدين شعيرى، جامع الاخبار، انتشارات رضى، قم، 1405 ق، ص169.
پرسشگر گرامی:
ضمن تشکر از ارتباط شما با این مرکز؛ با توجه به کمبودهای متعدد امکانات و کاهش اعتبارات پاسخگویی، مرکز ملی پاسخگویی ناگزیر به تغییر رویکرد و اقدام به تمرکز سامانه پاسخگویی کرده است.
از این رو پاسخ سوالات خود را از سامانه های زیر دریافت نمایید.
سامانه هاي فضای مجازی ( اينترنتي):
انجمن گفتگوی دینی: http://www.askdin.com
کانون گفتگوی قرآنی: http://www.askquran.ir
پاسخگوئی زنده اینترنتی از طریق سایت : http://www.09640.ir
سامانه پیامک(فقط احکام شرعی): به شماره 30009640 یا از طریق سایت http://www.30009640.ir
سامانه تلفني : 096400