با عرض سلام و خسته نباشی خدمت شما و حاج آقای فرحزاد.امروز دوشنبه بیستم خرداد 92 حاج آقا در برنامه سمت خدا حدیثی راجع به دوستی بیان فرمودند که در این رابطه سوالی دارم.مدتی است با یکی از دوستان بسیار صمیمی خود در مجموعه ی نهاد رهبری دانشگاه قطع رابطه کرده ام البته از جانب من این امر صورت نگرفته و من بسیار تلاش نمودم که این رابطه به اتمام نرسد دوستم هم در این رابطه تلاش نمود و از هر راهی که میدانست تلاش کرد که من عادت بد خود را مبنی بر وابستگی به ایشان ترک کنم ولی من نتوانستم و نمیخواستم وابستگی را کم کنم و ایشان را فراموش کنم و حساسیت های زیادی نسبت به رفتار ایشان در زمان دوستی داشتم که باعث ناراحتی ایشان شد و در نهایت بعد از تلاش فراوان تصمیم به قطع رابطه گرفتند من از این بابت بسیار غمگین و ناراحت هستم و البته اشتباهات خود را قبول دارم ولی قطع رابطه را اصلا دوست ندارم ولی دوستم به شدت از من عصبانی است به طوری که گفته حتی در موضع کاری هم از ایشان سوال نپرسم و تماس نگیرم و پیامک نزنم با این حال تکلیف من چیست؟ من این دوستی را دوست دارم چون از زمان آغاز خود را به خدا نزدیکتر دیدم و تنهایی خود را با ایشان پر میکردم و با خدا انس بیشتری گرفته بودم الان بسیار غمگین هستم. کمکم کنید حاج آقا و راهی برایم بگذارید که مورد قبول خدا هم باشد.ممنون و سپاسگذار.

با سلام و آرزوی قبولی طاعات و عبادات شما و سپاس از ارتباط تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
پرسشگر گرامي؛ اگر در باره مشكل خود توضيح بيشتري مي‌داديد و آن را كاملا براي ما تبيين مي كرديد راهنمايي ما نيز مي توانست شكل عيني تري به خود بگيرد؛ مثلا توضيح بيشتر در باره خودتان، نوع گرايش به دوستتان و ... مي توانست ما را در بررسي مشكل و ارائه راهكارهاي عيني ياري ببخشد. اما به هر حال بايد گفت كه دنياي انسان ها مملو از عواطفي چون عشق، اميد، آرزو و دوست داشتن، حسادت و شادي و غم مي باشد. هر انساني به هم نوعان خود بويژه براي رفع نيازهاي خويش و برقراري ارتباط، اقدام به تبادلات كلامي و غيركلامي با پشتوانه انرژي ذهني و عاطفي مي نمايد. در اين راستا فردي موفق است كه بتواند با رعايت چارچوب هاي ديني، اخلاقي و مقررات اجتماعي، هم موجبات تسلي خاطر و آرامش مخاطب خود را فراهم نمايد و هم برنامه ها و اهداف بلند و كوتاه خويش را جامه عمل بپوشاند.
- مطالبي براي توضيح بيشتر:
1- نشانه هاي دوستي با وابستگي بيش از اندازه:
عدم امنيت خاطر، تملك جويي و تقليد علايمي هستند كه نشان مي دهند شما با يك دوست بيش از اندازه وابسته درگير هستيد.
الف- عدم امنيت: نشانه هاي عدم امنيت خاطر متعدد و متفاوت است، از نياز به تضمين و اطمينان خاطر خواستن تا تلفن هاي بي وقفه كه هدف معيني را دنبال نمي كند. وابستگي بيش از اندازه باكمبود اعتماد به نفس همراه است.
ب- تملك جويي: وقتي عدم احساس اطمينان بخشي ازيك رابطه باشد، تملك جويي و احساس مالكيت كردن مشاهده مي شود. شخص فاقد احساس امنيت خاطر، احساس مي كند كه شايسته توجه شمانيست. تملك جو سعي مي كند ديواري به دور شما بكشد تا ديگران به شما دسترسي نداشته باشند.
ج- تقليد: ممكن است براي شما هم اتفاق افتاده باشد امروز لباس يا كفش جديد مي خريد و فردا مي بينيد كه يكي از دوستانتان دقيقا همان لباس شما را خريده است. چنين تقليدي مي تواند ناشي از وابستگي بيش از اندازه باشد.
2- روش هايي براي تغيير وابستگي و رسيدن به پيوستگي:
** متوجه مشكل باشيد:
انسان زماني‌كه دشمنش را نمي‌شناسد به ميدان جنگ نمي‌رود! آگاهي نسبت به‌وجود وابستگي، خود قدم بزرگي است كه در اين راه برمي‌داريد و با وجود همه مشكلاتي كه داريد، همه ترس‌ها و نگراني‌هايتان، شما همواره روي پاهاي خودتان مي‌ايستيد. شما قوي هستيد و هم‌ اكنون با استفاده از اين قدرت ترس‌هايتان را پشت سر مي‌گذاريد. همين قدرت است كه به مدد آن دنيايي شخصي بنا مي‌نهيد؛ دنيايي كه در آن خودتان را دوست داريد و با خودتان در آرامش به‌سر خواهيد برد.
** سطح عزت نفستان را افزايش دهيد:
وابستگي عاطفي همواره با عدم ‌عزت نفس ارتباط دارد. غير ممكن است كه در عين وابستگي‌هاي شديد احساسي، از عزت نفس بالايي برخوردار باشيد. اولين راه حل براي غلبه بر وابستگي عاطفي، آن است كه بدون شكنجه و عذاب و تخريب فكري، با مهرباني، عميقا به‌خودتان عشق بورزيد.
** از افراد موفق و قوي الگو بگيريد:
چنانچه مشكل‌تان را با افرادي كه مثل شما دچار وابستگي شديد عاطفي هستند در ميان بگذاريد، هيچ دردي از شما دوا نمي‌شود. احتمالا افرادي را در دور و برتان مي‌شناسيد كه دچار اين مشكل بوده‌اند. اما موفق شده‌اند از پس آن برآيند. آنها را از نزديك زير نظر بگيريد و از آنها به‌عنوان يك راهنما استفاده كنيد. به آنها نزديك شويد و از آنان بپرسيد معيارها، دستورالعمل‌ها و انگيزه، رفتار و رمز و راز موفقيت آنها چيست. اين ارزش‌ها را وارد ذهنتان كنيد و آنها را به‌ كار گيريد.
- نكات پاياني:
1- خودمان را دوست داشته باشيم و براي يادگيري مهارت‌هاي دوست داشتن خود، به جلسه‌هاي عملي آموزش مهارت‌هاي زندگي به‌منظور خودباوري و همياري برويم.
3- رابطه‌اي را ايجاد كنيم كه در آن شكوفائي استعدادها و توانمندي‌هاي ما امكان‌پذير شود.
موارد بيان شده در صورتي مي تواند ايجاد تغيير كند كه شما واقعا بخواهيد كه تغيير كنيد چون تنها كسي كه مي تواند به شما كمك كند خودتان هستيد وهيچ كس به اندازه شما نسبت به خودتان شناخت ندارد و در صورتي كه در اين راه به كمكي نياز داشتيد، پيشنهاد مي كنم به صورت حضوري به يك مشاور مراجعه كنيد.
رسشگر گرامی:
ضمن تشکر از ارتباط شما با این مرکز؛ با توجه به کمبودهای متعدد امکانات و کاهش اعتبارات پاسخگویی، مرکز ملی پاسخگویی ناگزیر به تغییر رویکرد و اقدام به تمرکز سامانه پاسخگویی کرده است.
از این رو پاسخ سوالات خود را از سامانه های زیر دریافت نمایید.

سامانه هاي فضای مجازی ( اينترنتي):
انجمن گفتگوی دینی: http://www.askdin.com
کانون گفتگوی قرآنی: http://www.askquran.ir
پاسخگوئی زنده اینترنتی از طریق سایت : http://www.09640.ir

سامانه پیامک(فقط احکام شرعی): به شماره 30009640 یا از طریق سایت http://www.30009640.ir

سامانه تلفني : 096400