سلام،خسته نباشد من مدت نسبتا طولانی دچار واواس درحق الناس شده ام به عنوان مثال دومورد از مواردی که فکر می کنم حق الناس می باشد برای شما ذکر می کنم تاضمن پاسخگویی به سؤال اول من جواب گویید.
-روزی می خواستم برای خرید نان به نانوایی مراجعه کنم که همسایه مان پولی به من داد که برای او نیز نان بخرم وقتی به نان وایی رسیدم فهمید سه نان بیش تر نمانده من نیز آن سه نان را برای خود خریدم وبرگشتم وبه برای همسایه مان نقل ماجرا کردم وهچنین به او تعارف کردم که سه نان را به او بدهم اما خوب او قبول نکرد حال سؤال من اینست که آیا کار خودم را بر کار همسایه مان ترجیح دادم حق الناس است؟
-روزی با عجله خود را به نماز جماعت می رساندم کهموتورسواری مرا سوار کرد من نیزپای خود را بر روی اگزوز آن موتور گذشتم

با سلام و آرزوی قبولی طاعات و عبادات شما و سپاس از ارتباط تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
پرسشگر گرامي اينكه انسان براي گناه نكردن چه حق الله و چه حق الناس مواظبت داشته باشد بسيار نيكوست، ولي بايد بدانيد نبايد در اين مورد افراط و يا تفريط كرد در دو موردي كه مثال زديد بايد بگويم كه واجب نبوده كه براي ايشان نان بخريد، بلكه شما مي خواستيد به ايشان لطف و احسان كنيد، و كسي از شما لطف و احسان را طلب نداشته و ندارد، و شما هم در نخريدن نان عذر داشته ايد، چون نان تمام شده بوده است، به علاوه شما نان موجود را هم به ايشان تعارف زده ايد و رعايت اخلاق را كرده ايد و ايشان نخواسته اند، پس در اين مورد هيچ حقي بر گردن تان نيست.
در مورد دوم نيز موتور سوار با ميل شما را سوار كرده است و شما از عمد قصد تخريب موتور او را نداشته ايد، علاوه بر اين كه معلوم نيست كه اثر كفش تان بر روي اگزوز موتور آن فرد مانده باشد، و در اين صورت هم حق الناس بر گردن تان نيست.
توصيه مي كنيم قبل از هر كار يا حرفي كه مي خواهيد بزنيد اندكي تامل و تفكر كنيد تا مرتكب اشتباه نشويد.
و براي ارامش بيشتر توصيه مي كنيم از روش مشارطه و مراقبه و محاسبه استفاده كنيد يعني در ابتداي صبح با خود شرط كنيد كه كار گناهي نكنيد و در طول روز مراقبت از اين شرط خود كنيد و در آخر شب محاسبه طول روز را بنماييد و در صورت اشتباه توبه كنيد و در صورت موفقيت تشكر از خدا بنماييد
نكته مهم اينكه در حق الناس اگر به فرد صاحب حق دسترسي نداريد يا دسترسي داريد، ولي ممكن است با حلاليت طلبيدن مشكلي براي شما يا او پيش مي ايد لازم نيست حضورا حلاليت بطلبيد. بلكه استغفار و توبه كافي است و مي توانيد با صدقه به نيت رد مظالم اين كار را كنيد.
در هر صورت وسواس در حق الناس به گونه اي كه زندگي طبيعي تان خلل ايجاد كند، جايز نيست.
موفق باشید.