1.اگر بکار گیری طلا در تزیین مسجد موجب هتک حرمت مسجد است آیا به کار گیری طلا در حرم امامان که فضیلتی بسیار بیشتری از مساجد دارد جایز است؟
2.آیا بکار بردن طلا در معماری اسلامی یک بدعت نیست؟! در حالی که هیچ گونه توصیه ای در این باره نداریم؟!
3.امام زمان صلوات الله علیه پس از ظهور با بدعت های ما چگونه برخورد خواهند کرد؟ آیا ما ظرفیت اجرای فرامین ایشان را داریم؟
4.آیا امامان معصوم علیهم السلام خودشان راضی به صرف هزینه های هنگفت برای طلا کاری گنبد و ضریحشان هستند؟ در حالی که به استناد آیه شریفه 34 توبه انباشته کردن طلا و استفاده نکردن آن در رونق اقتصادی جامعه و کمک به محرومین نهی شده است؟!
ممنون
پرسش: نگاه اسلام به كاربرد طلا در معماري
1.اگر بكار گيري طلا در تزيين مسجد موجب هتك حرمت مسجد است آيا به كار گيري طلا در حرم امامان كه فضيلتي بسيار بيشتري از مساجد دارد جايز است؟
پاسخ: با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما و سپاس از ارتباط تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
براي پاسخ به اين سوال توجه به نكاتي لازم است.
1- احكام تابع ملاكات است و نمي توان با قياس موضوعات به يكديگر حكم يكي را به ديگري جريان داد. حرمت تزيين مساجد به طلا و نقره ، نص شرعي بر منع دارد لكن تزيين حرم ائمه عليهم السلام كه از شعائر الله به حساب مي آيد از چنين نهي و منعي از طرف شارع مقدس اسلام برخوردار نيست بنابراين بلامانع بوده و مشمول حكم وجوب تعظيم شعائرالله مي باشد.
در آيات الهي امر شده است بر تعظيم و بزرگداشت علامت ها و نشانه هاي الهي كه از آنها به شعائرالله تعبير مي شود. « وَ مَنْ يُعَظِّمْ شَعائِرَ اللَّهِ فَإِنَّها مِنْ تَقْوَى الْقُلُوب »" و هر كس شعائر الهى را بزرگ دارد، اين كار نشانه تقواى دلهاست."(1) و واضح و مبرهن است كه از بزرگترين مصاديق نشانه هاي الهي بر روي زمين امامان عليهم السلام در زمان حيات و مراقد و قبور و اماكن مقدس متعلق به آن بزرگواران در زمان مماتشان مي باشد.
2- از حكمتهاي حرمت تزيين مساجد به طلا و نقره و ظروفي از آنها، مي تواند اين نكته باشد كه چون مسيحيان و يهوديان كنيسه ها و كليساهاي خود و اهل اديان ديگر معابد خود را به طلا و نقره مزين مي كردند، مسلمانان از اين كار نهي شده اند تا مساجد آنها شبيه به عبادتگاه هاي كفار نشود و در اين مورد نيز مسلمين تابع و مقلد آنها نباشند. لكن چنين مانعي در مزين كردن حرم هاي اهل بيت و ائمه دين عليهم السلام كه باعث تقويت دلهاي مومنين و شكوه بخشي و عظمت اماكن متعلق به آن بزرگواران مي باشد، وجود ندارد.
3- از آنجائي كه در طول تاريخ اسلام، دشمنان اسلام و معاندان اهل بيت عليهم السلام كه در زمان حيات آن ها سعي در حذف فيزيكي و معنوي آن بزرگواران به وسيله زنداني كردن و كشتن و غصب حقوق مسلم الهي آنها داشتند و بعد از شهادت آنها سعي در تخريب قبور و از بين بردن نام آنها و پراكنده كردن مردم و مسلمين از پيرامون آنها مي كردند، همانگونه كه تاريخ گذشته و حال جهان اسلام گواه بر اين مطلب است، در مقابل اين اقدامات مومنين و شيعيان و محبان اهل بيت عليهم السلام و عاشقان ولايت ، سعي بليغ خود را در تعظيم و بزرگداشت و هر چه شكوهمند كردن قبور و حرم هاي شريف و اماكن متعلق به آنها مبذول مي داشتند تا مقابله اي باشد در برابر توطئه هاي دشمنان اهل بيت عليهم السلام و اطاعتي باشد از فرمان الهي كه مزد رسالت پيامبر اكرم (ص) را ابراز محبت و مودت و بزرگداشت اهل بيت ايشان عليهم السلام، قرار داده است.
مخفي بودن قبر حضرت زهرا(س) و مخفي بودن قبر حضرت امير المومنين(ع) تا زمان هارون الرشيد، و تخريب و به آب بسته شدن قبر مطهر امام حسين(ع) توسط متوكل عباسي و در زمان هاي اخير تخريب قبور بقيع توسط وهابيت و همچنين تخريب حرم مطهر امام حسين(ع) در دوره هاي متعدد توسط آنها و تخريب حرم مطهر عسكريين عليهم السلام و.... همگي شواهدي است بر اين تلاش مذبوحانه دشمنان اهل بيت عليهم السلام، براي از بين بردن عظمت آنها و پراكنده كردن مومنين از پيرامون آن بزرگواران.
بنابراين استفاده از طلا در حرمهاي مطهر آن بزرگواران موضوعيت ندارد، بلكه در مقابل نهايت تلاش دشمنان در حذف هر آنچه كه به اهل بيت عليهم السلام متعلق است ، شيعيان و مومنين واقعي نهايت سعي خود را در تكريم و بزرگداشت قبور آنها و ابراز عشق و علاقه خود به آنها به وسيله بذل گرانقيمت ترين داشته هاي خود، به كار مي بندند.
در اين رابطه مناسب است متني را كه در آدرس ذيل آمده است را مطالعه كنيد. متن پيام آيت الله العظمي بهجت به مناسبت پرده برداري از گنبد مطهر حرم حضرت معصومه سلام الله عليها مي باشد.
http://www.bahjat.ir/index.php/2011-09-08-10-59-52/15-2011-09-06-08-12-1...
پي نوشت:
1. حج (22)، آيه 32.
پرسش: .آيا بكار بردن طلا در معماري اسلامي يك بدعت نيست؟! در حالي كه هيچ گونه توصيه اي در اين باره نداريم؟!
.آيا بكار بردن طلا در معماري اسلامي يك بدعت نيست؟! در حالي كه هيچ گونه توصيه اي در اين باره نداريم؟!
پاسخ: با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما و سپاس از ارتباط تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
بدعت در اصطلاح به امري گفته مي شود كه هيچ گونه مبنا و وجه شرعي و عقلي يا عرفي صحيح نداشته باشد و يا منعي شرعي يا عقلي داشته باشد. به تعبير ديگر بدعت عبارت است از نسبت دادن چيزي به شريعت، در حالي كه در شريعت ريشه و دليلي به صورت عام يا خاص نداشته باشد.(1)
با توجه به پاسخ سوال قبل روشن شد كه مطلا ساختن مساجد منع شرعي دارد بنابراين تزيين مساجد به طلا كاري است بدعت آميز لكن مطلا ساختن حرم ائمه دين عليهم السلام علاوه بر آنكه منع شرعي مانند آنچه كه در مورد مساجد وجود دارد، ندارد بلكه بزرگداشت قبور مطهر آنها امر و توصيه شرعي و عقلي و عرفي نيز دارد كه به چند نمونه آن در پاسخ سوال قبل اشاره شد. بنابراين به هيچ وجه بدعت نمي باشد.
پي نوشت:
1. ر.ك: درس هايي در مورد وهابيت، آيت الله سبحاني،جلسه۶. براي مشاهده متن اين درس، ر. ك: http://www.eshia.ir/feqh/archive/text/sobhani/vahabiat/89/006/
پرسش: 3.امام زمان صلوات الله عليه پس از ظهور با بدعت هاي ما چگونه برخورد خواهند كرد؟ آيا ما ظرفيت اجراي فرامين ايشان را داريم؟
3.امام زمان صلوات الله عليه پس از ظهور با بدعت هاي ما چگونه برخورد خواهند كرد؟ آيا ما ظرفيت اجراي فرامين ايشان را داريم؟
پاسخ: با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما و سپاس از ارتباط تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
قطعا امام زمان(ع) پس از ظهور با بدعت ها مبارزه خواهد كرد بنابراين مساجدي كه خلاف اصول و دستورات اسلامي ساخته شده اند را تخريب خواهد كرد.(1) لكن با توجه به توضيحاتي كه در پاسخ به سوالات قبل ارائه شد، مساله تزيين و تكريم قبول ائمه دين عليهم السلام از موضوع بدعت خارج است.
البته ظرفيت تحمل رفتارهاي حضرت را نيز بايد در عقيده و باور خود جستجو نمود.
پي نوشت:
1. ر.ك: شيخ طبرسي، اعلام الوري باعلام الهدي، تهران ، اسلاميه، 1390 ه.ق، ص 477.
پرسش: 4.آيا امامان معصوم عليهم السلام خودشان راضي به صرف هزينه هاي هنگفت براي طلا كاري گنبد و ضريحشان هستند؟ در حالي كه به استناد آيه شريفه 34 توبه انباشته كردن طلا و استفاده نكردن آن در رونق اقتصادي جامعه و كمك به محرومين نهي شده است؟!
ممنون
4.آيا امامان معصوم عليهم السلام خودشان راضي به صرف هزينه هاي هنگفت براي طلا كاري گنبد و ضريحشان هستند؟ در حالي كه به استناد آيه شريفه 34 توبه انباشته كردن طلا و استفاده نكردن آن در رونق اقتصادي جامعه و كمك به محرومين نهي شده است؟!
ممنون
پاسخ: با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما و سپاس از ارتباط تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
با توجه به مطالبي كه در پاسخ به سوالات قبل بيان شد، پاسخ اين سوال نيز روشن مي شود با اضافه كردن اين نكته كه: ائمه اطهار عليهم السلام در زندگي شخصي خود از جهت آنكه متصف به مكارم الاخلاق بودند و معرض از دنيا و ظواهر آن، به هيچ وجه خود و منازل و متعلقات خود را به اينگونه تزيين ها زينت نمي دادند و هر مسلماني نيز بايد در تبعيت از سيره زندگي آن بزرگواران اين چنين باشد، لكن خود همين بزرگواران مبالغي گاه هنگفت در تعظيم و تكريم و بزرگداشت مقام امامت صرف مي كردند.
علاوه آنكه سيره آن بزرگواران در زندگي شخصيشان، دليل بر كوتاهي ما در تكريم و بزرگداشت آنها نمي باشد چرا كه اينگونه امور (ساختن حرم و تزيين آنها ) نه براي منفعت بردن آن بزرگواران از آنها است كه آنها در بهشت الهي متنعم هستند به نعمتهائي كه نه گوشي وصف آنها را شنيده و نه چشمي زيبائي هاي آنها را ديده است، بلكه همانگونه كه بيان شد براي تكريم مقام امامت و ولايت و شكوه بخشي به اماكن متعلق آنها براي جذب قلوب مومنين به سوي آنها و در نتيجه آشنائي با معارف و راه آنها مي باشد.
در مورد عدم تعارض اين گونه اعمال با هدف ائمه در كمك به فقرا و رونق اقتصادي به اين پاسخ مراجعه بفرماييد:
http://www.pasokhgoo.ir/node/86185
موفق باشید.