با سلام و عرض خسته نباشید خدمت شما و همکارانتان .
سوال من این است که عرف جامعه چیست؟و آیا در زمان های مختلف عرف جامعه فرق میکند؟

با سلام و عرض خسته نباشید خدمت شما و همکارانتان .
سوال من این است که عرف جامعه چیست؟و آیا در زمان های مختلف عرف جامعه فرق میکند؟

با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما و سپاس از ارتباط تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
بايد بدانيم منظور شما عرف در چه موردي است؟ يعني آيا در مورد آداب اجتماعي سوال مي كنيد يا در مورد احكام شرعي. چرا كه در هر يك مساله اي متفاوت مطرح است. بعنوان مثال حد واجب صله رحم، آن مقدار است كه اگر انجام نگيرد، گويند وي رابطه اش را با فاميل قطع كرده است. و تشخيص اين امر به عهده عرف است. و در هر خانواده، مراتبي مخصوص دارد. و حتي زمان و مكان هم تاثير دارد. يعني شايد در يك شهر كوچك عرفا نبايد بيش از يك هفته فاصله در ديد و بازديد به وجود بيايد اما در شهرهاي بزرگ تا يك ماه هم اگر فاصله شود اشكال ندارد. اين نمونه و مثالي بود براي شما. در هر چيزي از آداب اجتماعي نيز بايد عرف را به حساب آورد. اما دو نكته بايد مد نظر باشد. يكي اينكه در احكام اسلامي جاي دخالت عرف نيست يعني بعنوان مثال اگر در جمع مردم كشور ديگري نيز قرار بگيريم باز هم بر ما نماز، واجب است اگرچه هيچ كس نماز نخواند.
نكته ديگر اينكه عرفي كه بايد ملاك ما باشد، عرف اهل شرع يا به قول فقها عرف متشرعه است نه عرف افراد بي دين يا لاابالي. پس در آداب اجتماعي تا آنجا كه به وظايف شرعي آسيب نرساند عرف را مي توان به حساب آورد. اما در احكام بايد به وظيفه خود عمل كنيم و كاري به عرف نداشته باشيم.
موفق باشید.