از امام باقر(ع) روایت شده است که: [نماز جمعه فریضه است و اجتماع به سوی آن همراه با امام فریضه است و هر كس بدون علت سه جمعه نماز جمعه را ترك كند سه فریضه را ترك كرده و ترك نمی كند سه فریضه را بدون علت مگر منافق] (وسائل الشیعه، آل البیت، ج 7، ص 298).
با توجه به حدیث بالا، چرا مراجع تقلید و مقام معظم رهبری در نماز جمعه شرکت مداوم ندارند؟ و گاها چندین ماه یکبار شاهد حضور آنها در نماز جمعه هستیم؟

با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما و سپاس از ارتباط تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
خيلي از علما و روحانيون، در نمازهاي جماعت شركت مي كنند . اگر برخي از آنان شركت نمي‌كنند، از روي بي اعتنايي به نماز جمعه نيست، بلكه حتما داراي عذر موجه هستند و مشكلي دارند كه توفيق شركت در نماز جمعه پيدا نمي‌كنند.
مي دانيد كه شركت در نماز جمعه گر چه بسيار خوب و داراي فضيلت و اجر زيادي است. اما در عصر غيبت نماز جمعه واجب عيني نيست، بلكه واجب تخييري است. پس كسي كه در نماز جمعه شركت نكرد، كار خلاف شرع مرتكب نشده، بلكه فضيلتي را از دست داده كه ممكن است با انجام عبادتي ديگر تا حدودي آن را جبران نمايد.
بديهي است هر فرد در زندگي خصوصي خود مشكلاتي دارد كه ديگران از آن آگاهي ندارند. افرادي كه توفيق شركت در نماز جمعه پيدا مي كنند، نبايد نسبت به برخي از علما كه به جهت عذر شرعي كه خود مي‌دانند و در نماز جمعه شركت نمي كنند، ايراد بگيرند.
ما وظيفه داريم فعل و كار مومنين به خصوص علما را حمل بر صحت نماييم. اين طور فكر كنيم كه اين آقا كه در نماز جمعه شركت نمي‌كند، حتما داراي مشكلي است، شايد كسالت داشته باشد، شايد در آن وقت كار مهم تري داشته، شايد از اين كه در جمع مردم حاضر شود، معذور باشد. و از همه مهمتر نسبت به عدم شركت مقام معظم رهبري ومراجع تقليد،مسائل امنيتي است كه بايد رعايت شود ورعايت ان مشكلاتي را براي مردم در پي دارد و شايد موجب ازار واذيت افرادي را فراهم نمايد.
بنابراين چون ما از وضع زندگي و مشكلات و گرفتاري و انگيزه شركت نكردن برخي در نماز جمعه آگاهي نداريم، حق نداريم اين كار را به عنوان اشكال و عيبي در زندگي آنان به حساب آوريم.
مطمئن باشيد كه اغلب علما وظيفه خود را بهتر تشخيص مي‌دهند و نسبت به انجام دستورات ديني كوشا هستند.
موفق باشید.