با توجه به آنکه حضرت زهرا نه مقام نبوت داشته اند و نه مقام امامت جایگاه ایشان در اسلام و چرایی وجود مبارک ایشان چیست؟ یعنی خلا وجودی ایشان چه آسیبی ایجاد می نمود؟
با سلام و سپاس از ارتباط¬تان با مركز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
گرچه فاطمه زهرا (س) امام نیست، اما دارای جایگاه ومقام بلند می باشد که از افتخارات امامان محسوب می گردد .برای شخصیت او همین بس که خشنودی و غضب اوبا خشنودی و غضب خدا پیوند خورده و رسول خدا از او به عنوان" ام ابیها" یاد نموده است. در این به برخی ازفضایل حضرت اشاره می نمایم :
پيامبر اكرم(ص): من دخترم را «فاطمه» ناميدم. زيرا خداى عز و جل او و كسى را كه دوستدار او باشد از آتش جدا و دور كرده است. امام صادق(ع): كنيه فاطمه دختر رسول خدا(ص) «ام ابيها» بود. در ميان عرب رسم است كه علاوه بر نام و لقب، از «كنيه» نيز براىتكريم و احترام به شخص استفاده مىشود و اين كار بيشتر با اضافه نمودنكلمه «اب» يا «ام» به نام نخستين فرزند، صورت مىگيرد، ولى در اينجا فاطمه(س) با كنيه «مادر پدر» كه نشان دهنده عظمت و نقش آن حضرت دربقا و توسعه رسالت پدر بزرگوارش استخطاب مىشود. مفضل بنعمر می گوید در باره اين گفته رسول خدا(ص) كه «فاطمه، بانوى بزرگ زنان عالماست» به امام صادق(ع) عرض كردم: آيا او بانوى بانوان عصر خوداست فرمود: اين براى مريم است كه بزرگ بانوى دوران خود بود. فاطمهبانوى بانوان همه روزگاران، از ابتدا تا انتها است. پيامبر اكرم(ص) هنگامى كه در بيمارى وفاتش، بىتابى فاطمه(ع) رامشاهده كرد فرمود اى فاطمه! آيا خشنود نيستى كه تو برترين بانوى جهان، و برترينبانوى اين امت، و برترين بانو در ميان مؤمنان باشى پيامبر اكرم(ص) فرمود : شبى كه به آسمان عروج داده شدم ديدم بر در بهشت نوشته است: «لا اله الاالله، محمد رسول خدا، على محبوب خدا، حسن و حسين برگزيده خدا، و فاطمهانتخاب شده خداوند است و لعنتخداوند بر آن كس باد كه بغض آنان را داشتهباشد. رسول خدا(ص) به فاطمه فرمود: همانا خداوند به خشم تو خشم مىكند و به خشنودى تو خشنودمىشود. همچنین حضرت فرمود نخستين فردى كه داخل بهشت مىشود فاطمه(س) است. عايشه از پيامبر اكرم(ص) روايت مىكند: در هنگامه قيامت، منادىاى، ندا مىدهد: اى انبوه مردمان! سرهايتانرا به زير اندازيد تا فاطمه دختر محمد(ص) بگذرد. پيامبر اكرم(ص) در ضمن روايتىنیز یاد آورشد : اگر خداى تبارك و تعالى اميرالمؤمنين(ع) را براى فاطمه خلق نكردهبود، براى او بر روى زمين، از آدم گرفته تا ديگران، همتايى وجود نداشت. (1)
بخارى ومسلم در صحيح خود از رسول خدا (ص) روايت كرده است كه فرمود:«فاطمه پاره تن من است هر كه او را به خشم آورد مرا به خشم آورده است. نسايى در خصايص به سند خود از مسور بن مخرمه نیز به این مطلب اشاره نموده است. حاكم در مستدرك به سند خود از ابو ثعلبه خشنى نقل كرده است كه گفت:«عادت رسول خدا (ص) بر اين بود كه چون از جنگ يا سفرى بازمىگشتبه مسجد مىرفت و دو ركعت نماز مىگزارد، آنگاه به فاطمه درود مىفرستاد و سپس پيش همسرانش مىرفت همچنين وى به سند خود از ابن عمران نقل كرده است كه گفت:«پيامبر (ص) چون قصد مسافرت داشت، آخرين كسى را كه وداع مىگفت فاطمه بود و چون از سفرى بازمىگشت نخستين كسى را كه مىديد فاطمه بود(2) درضمن وجود یکی فاطمه زهرا (س) ازبرکات الهی بود، زیرا خداوند بواسطه او نسل پیامبر (ص) را حفظ نمود
درباره فاطمه زهرا (س) به منابع زیر مراجعه فرمایید:
1- زندگاني فاطمة زهرا(س)، جعفر شهيدي.
2ـ فاطمه برترين بانوي جهان، ناصر مکارم شيرازي.
3ـ بانوي نمونه اسلام فاطمه زهرا(س)، ابراهيم اميني.
پی نوشت ها :
1. ضیاء مرتضوی،فاطمه(س)، گلواژه آفرینش، قم، دفتر تبلیغات اسلامی، 1377، ص25 به بعد.
2. محسن امين: سيره معصومان ترجمه: على حجتى كرمانى.
جلد 2، ص 12 .






