سلام
در مورد فواید استبرا از بعد دینی و علمی چه نتایجی حاصل شده در این که تاکید شده آیا مثل مسواک زدن اهمیت دارد؟ چه تاثیری بر سلامت فردی دارد ؟

به نام خدا
پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با مركز ملي پاسخگويي به سوالات ديني
به چند نکته توجه فرمائید:
1. استبرا به دو جهت و در دو موقع توصیه شده و انجام می گردد یکی پس از هر بار ادرار نمودن که ثمره آن پاک نمودن و خالی کردن مجاری ادراری و باعث خروج باقیمانده ادرار از مجرای دفع ادرار می شود.و مورد دیگر مربوط به مواقعی است که از بدن انسان منی خارج گشته که در صورتی که فرد نتواند با ادرار نمودن باقیمانده منی را از مجرای خود خارج کند در سفارشات دینی توصیه شده حد اقل با استبراء این عمل پاکسازی را انجام دهد.
2.به لحاظ دینی و در احکام تاثیر و فايده استبرا از بول یا ادرار اين است كه اگر آب مشكوكى بعد از آن خارج شود، پاك است وحتی وضو را هم باطل نمى‏كند اما اگر فرد استبرا نكرده باشد،به جهت وجود ادرار در مجاری و خروج آن به همراه آن آب مشکوک،آن آب حکم ادرار را رارد و فرد بايد وضو را اعاده كند و محل را بشويد.
فايده استبرا از منى اين است كه اگر رطوبت مشكوكى از او خارج شود و نداند منى است يا يكى از آب‏هاى پاك، دیگر غسل او باطل نمی شود ، اما اگر استبرا نكرده باشد و احتمال دهد ذرات منى در مجرا باقى بوده و همراه بول يا رطوبت ديگرى خارج شده، بايد دوباره غسل كند. (1)
3.اما در مورد فوائد و آثار پزشکی و تاثیرات جسمانی این عمل نيز می توان به این نکته اشاره نمود که همه احكام دين بويژه احكام ناظر به بهداشت جسمي انسان نظير مسواك زدن / استبراء نمودن/ زمان خوابيدن و بيدار شدن /ايستاده و يا نشسته آب خوردن و ... بر اساس واقعيات بيروني و جهت جلوگيري نمودن از برخي آسيبهاي طبيعي به جسم و يا روح انسان مي باشد. و لذا قطعا خداوند متعال در بيان آداب تخلي ، اين عمل را نيز در همين جهت توصيه فرموده اند كه مانند ساير احكام الهي مي توان برخي از اين حكمتهاي دنيوي آن را نيز به كمك علم و يا عقل به دست آورد مثلا در عمل استبراء با خروج باقيمانده مني و ادرار از مجاري مانع بوجود آمدن عوارضي نظير عفونت هاي مجاري ادراري كليه و پروستات مي گردد به ويژه زماني كه منشاء ورود عفونت از طريق محل خروج ادرار و مني از بدن انسان باشد كه در مقاربت هاي جنسي و يا ساير آلودگي هاي خارجي وارد آلت تناسلي مي گردد و يا در صورت بروز عفونت در داخل بدن و سرايت آن به ادرار مانع تاثير بيشتر اين عفونت موجود در ادرار به ديواره مجاري خروجي مي گردد و همچنين مي تواند مانع رسوب و تشكيل كريسالهاي سنگي در مجاري ادراري مي گردد .(2)
پى‏نوشت‏ ها:
1. توضيح المسائل مراجع، م 73 و 348 .
2.رك:دكتر شهيد پاك نژاد، سيد رضا، اولين دانشگاه و آخرين پيامبر، يزد، بنياد فرهنگي شهيد پاك نژاد، 1360ش.