پرسشگر گرامی با سلام و سپاس از ارتباطتان با این مرکز
خواندن سوره فاتحه يا سوره هاي ديگر براي أموات كار مستحبي مي باشد. عمل واجبي نيست تا اجزا و اركان واجبي در آن وجود داشته باشد. زيرا عمل واجب عملي است كه انجامش لازم است . ترك آن عذاب دارد, مانند نماز .واضح است كه نحواندن فاتحه براي أموات مستلزم عذاب الهي نيست. بلكه اين عمل يعني خواندن سوره فاتحه يا سوره هاي ديگر براي أموات يك عمل مستحب است، يعني عملي است كه انجامش مطلوب است و ثواب دارد، ولى ترك آن عذاب ندارد؛ مانند نماز شب.
انجام كارهاى خير و عبادات براي اموات را مى‏توان به دو صورت انجام داد:
1. به قصد نيابت از آن ها به اين ترتيب كه در ابتداى عمل قصد كند اين كار را به نيابت يكى از اموات انجام مى‏دهد، مثلا وقتي به زيارت امام رضا (ع) مي رود، قصد نمايد كه به نيابت از يك شخص خاص زيارت حضرت را انجام دهد.
2 . اهداى ثواب عمل به اموات بعد از انجام آن كار.
تلاوت قرآن هم يكي از أعمالي است كه ثواب زيادي بر آن مترتب است. اين عمل را مي توان به هر دو صورت انجام داد و ثواب آن را به روح ميت مورد نظر يا أموات مورد نظر هديه نمود.
رواياتي در خصوص فضيلت تلاوت سوره هاي قدر و حمد و توحيد و معوذتين و آيه الكرسي هنگام زيارت اهل قبور وارد شده است. از جمله روايتي كه بر خواندن هفت مرتبه سوره قدر تأكيد شده است.(1)
گرچه زيارت قبور مؤمنان امر مستحبي مي باشد و مي توان هنگام زيارت اهل قبور قرائت فاتحه يا سوره هاي ديگر را نيز داشته باشيم اما خواندن فاتحه يا سوره اي ديگر و نثار ثواب آن بر ميت، منحصر به حالت حضور كنار مزار ميت نيست، بلكه در هر جا و هر زمان كه تلاوت قرآني صورت بگيرد،شخص مي تواند ثواب آن را به روح ميت مشخص هديه نمايد.
مهم ترین کار برای اموات انجام واجباتی است که از آن ها فوت شده است ( نماز ، روزه، ادا کردن حقوق مردم و یا حلالیت طلبیدن به خاطر حق الناس ها ....)
پي نوشت:
1.علامه مجلسي، بحارالانوار، بيروت، مؤسسه الوفاء ، 1404 هـ ق، ج 99، ص 298.