با سلام
به این جانب بتازگی قطعه زمینی به ارث رسیده است که قبلاً موات بوده و به تازگی حکم بایر بودن آن صادر شده است .در دادگاه به من گفته شد که به این زمین خمس تعلق می گیرد و من باید قبل از گرفتن سند، خمس آن را بپردازم.لازم به ذکر است که این زمین قابل بهره برداری نیز نبوده است.
سوالات:
1- آیا به این زمین خمس تعلق می گیرد؟( زمین کوچک بوده و قابل کشت و زرع نبوده است و همچنین اجازه ساخت و ساز نیز در آن ممنوع بوده است)
2-آیا خمس در دادگاه باید به زور گرفته شود یا اینکه دادن آن به اختیار شخص است؟
پرسش 1:
آيا به زميني که قبلاً موات بوده و به تازگي حکم باير بودن آن صادر شده است ، خمس تعلق ميگيرد؟
شرح : با سلام به اين جانب بتازگي قطعه زميني به ارث رسيده است که قبلاً موات بوده و به تازگي حکم باير بودن آن صادر شده است .در دادگاه به من گفته شد که به اين زمين خمس تعلق مي گيرد و من بايد قبل از گرفتن سند، خمس آن را بپردازم.لازم به ذکر است که اين زمين قابل بهره برداري نيز نبوده است. سوالات: 1- آيا به اين زمين خمس تعلق مي گيرد؟( زمين کوچک بوده و قابل کشت و زرع نبوده است و همچنين اجازه ساخت و ساز نيز در آن ممنوع بوده است)
پاسخ:
$$$$ پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با اين مركز،
ارث خمس ندارد؛ مگر در صورتي که مالى به ارث به کسي برسد و بداند كسى كه اين مال از او به ارثرسيده خمس آن را نداده ، بايد خمس آن را بدهد ، و نيز اگر در خود آن مال خمس نباشد، ولى انسان بداند كسى كه آن مال از او به ارث رسيده ، خمس بدهكار است ، بايد خمس را از مال او بدهد . ( 1 )
پي نوشت :
1 . امام خميني ، توضيح المسائل ، مسئله 1755 .
پرسش 2:
آيا خمس در دادگاه بايد به زور گرفته شود يا اينکه دادن آن به اختيار شخص است؟
پاسخ:
$$$$
اجبارى و زوري در كار نيست و در صورت تعلق خمس خود شخص بايد قربتا الي الله خمس بدهد و اگر كسى در دادن خمس به وظيفه عمل نمىكند، بايد او را امر به معروف نمايند. (1)
پي نوشت:
1. امام خميني استفتائات ، ج 1 ، سوال 211 از خمس .






