@@@@پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با اين مركز
در این خصوص به منابع زیر مراجعه شود :
1.ترجمه مقاتل الطالبین، ابو الفرج اصفهانی ، تر جمه رسولی محلاتی
2. عباس قمی ، منتهی الآمال ، ص 451 به بعد ، موسسه انتشارات هجرت ، قم ، 1378 ، چاپ سیزدهم
3. مقاله : پژوهشی پیرامون تعداد همسران و فر زندان امام حسن (مجله کوثر ، شماره 55)
4 ابو فاضل رضوی ،ماهیت قیام شهید فخ. این کتاب به ابعاد زندگی و قیام یکی از نوادگان امام حسن (ع) معروف به شهید فخ می پردازد.
نكته قابل توجه در خصوص فرزندان و نوادگان امام حسن مجتبى (ع) كه كارنامه آن ها را زرّين و درخور توجّه و تحسين قرار داده است ، اين كه عده‏اى از آنان توفيق حضور و شركت در ماجراى خونين كربلا را پيدا كرده و اغلب هم شهيد شده‏اند. برخى ديگر علیه حاکمان ظالم قیام نمودند .بعضی كه چنين توفيقى پيدا نكردند، در ميان مردم از چنان حُسن معاشرتى برخوردار بودند كه تاريخ، همواره نام و ياد نيك آن ها را يادآور شده است.
يكى از فرزندان امام حسن (ع) معروف به «حسن مثنّى» است كه با عموى گرامى‏اش در كربلا حضور داشت. همچنین یکی از فر زندان امام حسن (ع) نفس زکیه است. نفس زکیه شخصی است به نام محمد ابن الحسن . به دلیل اینکه خیلی عابد و زاهد و پاک می باشد ،در روایات به او لقب نفس زکیه داده شده است. وی از اولاد امام حسین (ع) بوده و به عبارتی سید حسینی می باشد.(1) اما برخی به گمان اینکه نام حسن -که جزء اسم می باشد، نام جّد او است ، وی را سید حسنی می نامند، در حالی که او با سید حسنی متفاوت است. زیرا سید حسنی کسی است که وقتی به اذن خدا فرمان ظهور به حضرت بقیه الله می رسد ، به وسیله بعضی از خواص حضرت متوجه می شود که حضرت می خواهند ظهور کنند. نزد حضرت آمده و از ایشان استفسار می کند و حضرت ایشان را آگاه می کند. سپس قبل از امام خروج می کند و به دست مردم کشته و سرش به شام فرستاده می شود(2). همچنین با نفس زکیه ای که طبق روایات در پشت کوفه به همراه هفتاد نفر از یارانش شهید می شود(3) متفاوت است. برخی از نویسندگان معاصر آن را به شهید حکیم و یارانش که در نجف (که در پشت کوفه قرار دارد) شهید شده ، تطبیق داده اند(4)
قتل نفس زکیه از علایم حتمی
برای ظهور و قیام حضرت صاحب الامر پنج علامت حتمی وجود دارد: یعنی به طور حتم این پنج علامت در رابطه با حضرت اتفاق خواهد افتاد. یکی از علائم حتمی ظهور قتل نفس زکیه است.(5)
وظیفه نفس زکیه
بنا بر آنچه از روایات و اخبار به دست می آید ،وظیفه نفس زکیه پیام رسانی برای امام بوده است. همان طور که در روایت بیان شده است حضرت ولی عصر(عج) وقتی ظهور می کند و توسط صیحه دعوت شان علنی و جهانی می شود ،به یاران شان می فرمایند که مردم مکه مرا نمی خواهند در حالی که برای هدایت فرستاده شده ام . شایسته است که شخصی همچون من این مطالب را برای ایشان بگوید تا برای آن ها حجت تمام شود. سپس یکی از یارانش را می طلبد و به ایشان می¬فرماید: برو نزد اهل مکه و به ایشان بگو :ای اهل مکه !من فرستاده فلانی هستم و او به شما می¬گوید: ما اهل بیت رحمت و معدن رسالت و خلافت هستیم و از ذریه محمد(ص) و سلاله پیامبرانیم. ما مظلوم واقع شده ایم و مردم به ما ستم کرده اند و ما را آواره ساخته اند . از هنگام رحلت رسول خدا(ص) تا امروز حق ما غصب شده است. اکنون ما از شما چشم یاری داریم و از شما یاری می طلبیم. پس ما را یاری کنید. وقتی او شروع به صحبت می کند، مردم مکه بر او هجوم می آورند و او را بین رکن و مقام به شکل خاصی سر می برند.(6)
پی نوشت ها :
1. http://www.pajoohe.com/fa/index.php?Page=definition&UID=34321
2 .محمد بن ابراهيم نعمانى، الغيبه، تهران، مكتبه الصدوق، 1397 هجرى قمرى؛ ص181.
3 .رضوانی ، موعود شناسی ، قم ، انتشارات مسجد جمکران ، 1384 ، چاپ اول ، ص 523.
4 .کورانی ، عصر ظهور ، ترجمه : مهدی حقی ، تهران ، چاپ و نشر بین الملل ، 1385 ، چاپ چهارم ، ص 139 .
5. علامه مجلسى، بحار الأنوار، بیروت ، مؤسسه الوفاء ، 1404 هجرى قمرى ؛ ج 52 ؛ ص 220.
6. همان ، ص307.