با عرض سلام و خسته نباشید خدمت شما یک مسئله ای ذهنم را خیلی مشغول کرده و از ان بسیار در اذیت هستم و ان کسب حلال است طوری شده که دستم به هیچ کاری نمی رود به هر طرف نگاه می کنم دنیا طلبان را می بینم که چنان در دنیا فرو رفته اند که انگار قرار است هزار سال عمر کنند و از مال حرام و شبهه ناک هم هیچ عبائی ندارند دست به هر کاری که می خواهم بزنم می ترسم دچار غفلت شوم و از این بابت بسیار ناراحتم چون پیامبر فرمود ملعون است کسی سربار کسی باشد و سنگینی وزن خود را بر دوش کسی بیندازد دنبال یک کسب حلال می گردم راستش از این دنیا فقط به اندازه کفاف روز می خواهم نه بیشتر لطفا راهنمائی کنید که چه راهی را در پیش گیرم از خدا توفیق روز افزون شما خواهانم.
والسلام علیکم ورحمته الله و برکاته
ببخشید با این جسارت صحبت می کنم بنده دنبال یک راهکار عملی می گردم پس لطف کنید راهکار نشان دهید نه موعظه می دانم که رضای خدا در هر کاری شرط است ولی چه کاری

پرسشگر گرامی با سلام و سپاس از ارتباط تان با این مرکز.
به نظر می رسد به نوعی وسواس در باره کسب حلال مبتلا شده اید . حتی در شرایط جامعه امروزی انسان با عمل به وظیفه می تواند کسب و کار و روزی خود را از مال حرام و شبهه ناک حفظ کند .با یاد خدا و زود گذر بودن نعمت های دنیایی خود را از دلبستگی به دنیا نیز برهاند. با این همه مطالب ذیل را مطالعه کرده و راهکار های ارائه شده را عمل کنید :
قرآن کریم بر کسب روزی حلال تأکید زیادی دارد :
« یا أَیُّهَا النَّاسُ کُلُوا مِمَّا فِی الْأَرْضِ حَلالاً طَیِّبا»(1) یعنی « اى مردم، از آنچه در زمین حلال و پاکیزه است بخورید» .
خطاب هایى که در قرآن مربوط به استفاده از غذاها است ، معمولا با دو قید« حلال» و« طیّب» همراه است. « حلال» چیزى است که ممنوعیتى نداشته باشد، « طیّب» به چیزهاى پاکیزه گفته مى‏شود که موافق طبع سالم انسانى است.
در کنار تاکید بر کسب روزی حلال در قرآن کریم، در آیات متعددی حرام‌خواری مذمت شده است . از «أکل سُحت» (حرام خواری) به عنوان یکی از کارهای زشت قوم یهود نام برده شده است :
« وَ تَرَى‏ کَثِیرًا مِّنهُْمْ یُسَارِعُونَ فىِ الْاثْمِ وَ الْعُدْوَانِ وَ أَکْلِهِمُ السُّحْتَ لَبِئْسَ مَا کاَنُواْ یَعْمَلُون‏»(2) یعنی« بسیارى از آنان را مى‏بینى که در گناه و تعدّى، و خوردن مال حرام، شتاب مى‏کنند! چه زشت است کارى که انجام مى‏دادند». همچنین در آیات متعددی از «اکل مال بالباطل»(حرام خواری) نهی فرموده :« یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا لا تَأْکُلُوا أَمْوالَکُمْ بَیْنَکُمْ بِالْباطِل‏»(3) یعنی « اى کسانى که ایمان آورده‏اید! اموال یکدیگر را به باطل (و نامشروع) نخورید ».
در کنار ذکر اصل حکم حرام خواری و حرمت آن، قرآن کریم، آثار دنیوی و اخروی این عمل و برخی از مصادیق آن همچون رباخواری، سرقت، خوردن مال یتیم، قماربازی، رشوه خواری، کم فروشی و ... را هم مطرح نموده است.
توصیه می کنیم به هر کاری که مشغول می شوید به امور ذیل که از مهم ترین موارد برای کسب روزی حلال است ، توجه کنید . با توکل به خدا حرکت کنید و از او روزی حلال بخواهید. خداوند به کسب و کارتان برکت می دهد.
1- رباخواری:
« یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا لا تَأْکُلُوا الرِّبَوا أَضْعافاً مُضاعَفَةً وَ اتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ»(4)
«اى کسانى که ایمان آورده‏اید، ربا را که سودهاى افزوده و چند برابر است نخورید، و از خدا پروا کنید، شاید رستگار شوید.»
2- سرقت:
«وَ السَّارِقُ وَ السَّارِقَةُ فَاقْطَعُوا أَیْدِیَهُما جَزاءً بِما کَسَبا نَکالاً مِنَ اللَّهِ وَ اللَّهُ عَزیزٌ حَکیمٌ»(5)
«دست مرد دزد و زن دزد را، به کیفر عملى که انجام داده‏اند، به عنوان یک مجازات الهى، قطع کنید و خداوند توانا و حکیم است.»
3- خوردن مال یتیم:
«إِنَّ الَّذینَ یَأْکُلُونَ أَمْوالَ الْیَتامى‏ ظُلْماً إِنَّما یَأْکُلُونَ فی‏ بُطُونِهِمْ ناراً وَ سَیَصْلَوْنَ سَعیراً»(6)
«کسانى که اموال یتیمان را به ظلم و ستم مى‏خورند، (در حقیقت،) تنها آتش مى‏خورند و به زودى در شعله‏هاى آتش (دوزخ) مى‏سوزند.»
4- قمار‌بازی:
«یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَ الْمَیْسِرُ وَ الْأَنْصابُ وَ الْأَزْلامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّیْطانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُون‏»(7)
« اى کسانى که ایمان آورده‏اید! شراب و قمار و بت ها و ازلام [نوعى بخت‏آزمایى‏]، پلید و از عمل شیطان است. از آن ها دورى کنید تا رستگار شوید»
5. کم‌فروشی:
«وَیْلٌ لِّلْمُطَفِّفِینَ(*) الَّذِینَ إِذَا اکْتَالُواْ عَلىَ النَّاسِ یَسْتَوْفُونَ(*)وَ إِذَا کاَلُوهُمْ أَو وَّزَنُوهُمْ یخُْسِرُونَ(*)(8)
«واى بر کم‏فروشان(*) آنان که وقتى براى خود پیمانه مى‏کنند، حق خود را به طور کامل مى‏گیرند (*) امّا هنگامى که مى‏خواهند براى دیگران پیمانه یا وزن کنند، کم مى‏گذارند! (*)
بنابراین با کم کردن از وسواس در رابطه با چگونگی کسب حلال ، به هر کاری که مورد علاقه تان است ، مشغول شوید. اگر امور مذکوره در بالا را رعایت کنید و نیز سایر محرمات در کسب و کار را که در رساله های عملیه آمده یا گفته ترک کنید ان شاء الله کسب تان حلال خواهد بود.

پی‌نوشت‌ها:
1. بقره(2) آیه 168.
2. مائده(5) آیه 62.
3. نساء(4) آیه 29.
4. آل‌عمران(3)آیه 130.
5. مائده، آیه 38.
6. نساء، آیه 10.
7. مائده، آیه 90.
8. مطففین(83)آیات 1 تا 3.