درباره دجّال زیاد شنیده‏ام. مى‏خواهم بدانم چگونه موجودى است و هدفش چیست؟

‏دجال از ریشه «دجل» به معناى دروغ‏گو و حیله گر است.
از ظاهر روایات استفاده مى‏شود که دجال فردى است که در آخرالزمان و پیش از قیام مهدى(ع) خروج مى‏کند.
ویژگى‏هاى جسمانى:
یک چشم دارد؛ از ظاهرى غیر عادى برخوردر است؛ مادرش یهودى است؛ با انجام کارهاى شگفت‏انگیز جمع زیادى از مردم را فریب مى‏دهد تا به اهداف شیطانى خویش نایل گردد؛ در یک دوره چهل روزه یا چهل ساله دنیا را پر از ظلم و جور مى‏کند و سرانجام به دست حضرت عیساى مسیح در دوره ظهور حضرت مهدى(ع) کشته مى‏شود.(1)
آیا دجال نام یک شخص است یا یک جریان انحرافى الحادى؟
در این مورد چند احتمال داده‏اند.
1 - ممکن است دجال نام فرد خاصى نباشد، بلکه هر کسى است که با ادعاهاى پوچ و بى‏اساس و با توسل به حیله‏ها و نیرنگ‏ها درصدد فریب مردم برآید. در روایات آمده است که قبل از ظهور حضرت مهدى(ع) کذاب‏ها و دجال‏هاى متعددى خروج خواهند کرد.(2)
2 - شاید دجال نام فرد معینى باشد؛ یعنى یک فرد با عنوان و نام «دجال» در دوره غیبت با همان ویژگى هایى که براى او بیان شده، خروج کند و مردم را به انحراف بکشاند.
3 - ممکن است مراد از دجال «سفیانى» باشد؛ یعنى فردى با ویژگى‏هاى ابوسفیان، یا از نسل ابوسفیان قیام کند و جهان را به آشوب و فساد بکشاند. از این فرد در کتاب‏هاى اهل سنت بیش تر به عنوان دجال و در کتاب‏هاى شیعى به عنوان سفیانى یاد شده است.
4 - شاید دجال کنایه از فرهنگ غلط و منحرف کننده و کفر جهانى و سیطره فرهنگ مادى بر همه جهان باشد.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
پى‏نوشت‏ها:
1 - چشم به راه مهدى، بحث نشانه‏هاى ظهور؛ دائرةالمعارف، مصاحب، ج 1، ص 921.
2 - بحارالأنوار، ج 52، ص 209؛ کنزالعمال، ح 14، ص 200؛ ارشاد مفید، ح 2، ص 371.