چرا حضرت نوح(ع) را ابوالبشر ثانى مى نامند، آیا نسلهاى بعدى از او است؟
سؤال : چرا حضرت نوح(ع) را ابوالبشر ثانى مى نامند، آیا نسلهاى بعدى از او است؟ از مؤمنانى که در کشتى نوح با او بودند، نسلى باقى نمانده است؟
جواب:
به حضرت نوح ابوالبشر ثانى گویند چون نسلهاى کنونى به او ختم مى شود.
در مورد مؤمنان و تعداد انسان هایى که در کشتى نوح بودند و از طوفان نجات یافتند، گزارشهاى متفاوتى وجود دارد.
در متون دینى یهودیان و مسیحیان آمده است: مجموع انسان هایى که در آن کشتى بودند و نجات یافتند، از هشت تن تجاوز نمىکرد. از این هشت تن چهار مرد؛ یعنى حضرت نوح و سه پسرش »حام«، »سام« و »یافث« و چهار زن؛ یعنى همسران این چهار تن (یا همسران سه پسر و دختر حضرت نوح) بودند. تمامى اقوام و ملل از نسل همین سه پسر مى باشند.(1)
در برخى از روایات اسلامى آمده است که در کشتى نوح هشتاد مرد وجود داشت. چهل سال قبل از طوفان بنا به مشیت خدا زنان نازا شدند و فرزندانى یافت نشد تا با طوفان هلاک شوند.
جز در اهل و عیال نوح، زنى دیگر وجود نداشت که ایمان بیاورد و در کشتى قرار گیرد و نجات یابد. اگر از مردان نسلى باقى مانده است، مادرانشان به حضرت نوح مى رسند، یعنى همه نسلهاى بشر کنونى یا از طریق پسرى به حضرت نوح مى رسند و یا از طریق دخترى، بدین جهت در روایت نبوى آمده است: »نوح یکى از دو پدر است: ابوالبشر اوّل حضرت آدم(ع) و ابوالبشر دوم حضرت نوح«.(2)
جداى از این دو وجه که در روایات ذکر شده، مى توان افزود که شاید ابوالبشر ثانى به جهت تغلیب باشد، یعنى حضرت نوح(ع) نسبت به اکثر نسلهاى کنونى جنبه پدرى دارد.
وجه دیگر: نوح پدر معنوى باشد؛ یعنى اگر رسالت و کشتى او نبود، نسل بشر باقى نمىماند.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
پى نوشتها:
1. تورات، سفر تکوین، فصل 7 و 9.
2. تفسیر قمى، ج 1، ص 328؛ قصص الانبیاء، جزایرى، ص 73؛ بحارالانوار، ج 11، ص 312.