سؤال165: مذهب شیعه به وسیلۀ راویانی مانند زراره به دست آنها رسیده است، در عین حال امامان شیعه دربارۀ این افراد مذمّت كرده اند.

سؤال165
مذهب شیعه به وسیلۀ راویانی مانند زراره و غیره به دست آنها رسیده است، در عین حال امامان شیعه دربارۀ این افراد مذمّت كرده اند، شیعیان، با اعتماد به قول افراد مذمّت شده، قول امام خود را ردّ می كنند.
پاسخ
اوّلاً: شیعه در مورد معارف و احكام تقریباً از 15000 راوی بهره گرفته است، و از این طریق احادیث اهل بیت را نگهداری كرده است، و از این طریق احادیث اهل بیت را نگهداری كرده است، چنین نیست كه معارف و احكام را از چند فرد معدود گرفته باشد كه دربارۀ آنها مذمت وارد شده است، تا با ثبوت مذمّت، آیین تشیع فرو ریزد.
نگاه مختصری به كتاب «تنقیح المقال» علّامه مامقانی و كتاب «معجم رجال الحدیث» آیة الله خویی عظمت راویان و كثرت حافظان حدیث روشن می سازد.
ثانیاً: اگر مذمتی كه دربارۀ «زراره» وارده شده، در عین حال روایات مدحی هم دربارۀ او رسیده و خود حضرات در روایات مدح، یادآور می شوند كه ما با نكوهش این افراد می خواهم جان و مال آنها را حفظ كنیم، زیرا زرارة بن اعین از رجال سرشناس كوفه و كاملاً شناخته شده بود، ارتباط نزدیك او با امام صادق جای گفتگو نبود، ولی در عین حال، خلافت اموی و عباسی دربارۀ آنها حساسیت داشت، زیرا شیخ قبیله و در عین حال عالم و دانشمند بود. ائمه در برخی مجالس كه مأموران اطلاعاتی نظام حضور داشت به نكوهش او و دو تن از یارانش پرداخت تا جان و مال او را در شرایط خفقان و ترس و قتل و وحشت آن دوران را به خاطر آورد متوجه خواهد شد چرا ائمه اهل بیت برخی از شیعیان نزدیك به خود را نكوهش می كردند چون می-خواستند جان آنان را حفظ كنند و دستگاه حكومت نفهمد آنان به اهل بیت منسوب و شیعه اند. ابوبصیر به امام صادق می گوید:« فدایت شوم ما را لقبی می دهند كه پشت ما را می شكند، دل های ما را می میراند و حاكمان بر اثر همین لقب خون ما را حلال می دانند... امام می فرماید: لقب رافضه را می گویی؟ می گوید آری...».(1) این گوشه ای از شرایط وحشتناك آن زمان است.
پی نوشت ها:
1. روضۀ كافی: ص34؛ فضائل الشیعه، مرحوم صدوق:ص21.