3. عملکرد معاویه و یزید

عملکرد حکومت معاویه و یزید در پیدایش تحول و دگرگونى مردم اثر فراوانى داشت چرا که معاویه به گونه‏اى عمل کرد که نتیجه‏اش همان بود که واقع شد. اقدامات دستگاه حکومتى معاویه عبارت بود از:
1. تبدیل خلافت به سلطنت؛
2. سپردن مسؤلیتهاى حکومتى و کلیدى به خویشان و بستگان معاویه؛
3. حیف و میل بیت المال؛
4. تحمیق، تهدید، کشتار و تحذیر افکار عمومى، تحت عنوان دین و نیز جعل حدیث، بویژه براى کوبیدن اندیشه علوى؛
5. ترویج اندیشه جبرى گرایى و احیاى تمایلات قبیله‏اى و نژادى.
پس از معاویه، یزید وارث چنین نظام سیاسى و اجتماعى شد؛ عملکرد حکومت او عبارت بود از:
1. کشتار، غارتگرى و تجاوز؛
2. انتصاب عبید اللّه زیاد به استاندارى کوفه.
پیامد سیاستهاى معاویه و یزید این شد که شخصیت واقعى مسلمانان مسخ شده و جامعه اسلامى دچار ذلت، فلاکت و بى هویتى گردد. این سیاستها باعث شد تا مسلمانان باایمانى که زندگى و حیاتشان را در راه عقیده و عزت شکل مى‏داد به صورت افرادى درآیند که در زندگیشان اسیر تمایلات سرکش و منافع مادى زودگذر شده‏اند و هر روزى در جبهه‏اى که منفعت آنان اقتضا کند قرار گیرند.
ترویج نفاق و دورویى، سیاست اقتصادى و مالى و رفتار خشونت‏آمیز معاویه و پسرش، مردم را به گونه‏اى بار آورده بود که راه نفاق را در پیش گرفته و از بیان حق خوددارى مى‏ورزیدند و در اثر انحراف از اسلام تا آنجا پیش رفتند که حاضر شدند فرزند پیامبر (ص) را شهید کنند. اطاعت بى‏چون و چرا از حکام؛ روح و جان، اندیشه و شخصیت مسلمانان را لگدکوب و تحقیر کرده بود و مانند موم آنها در دست حاکمیت معاویه و یزید قرار داده بود و آنها هر طور مى‏خواستند به مرد و گرایشهایشان شکل مى‏دادند؛ (فاستخفّ قومه فاطاعوه انّهم کانوا قوماً فاسقین) (24) . از این رو هنگامى که مسلم بن عقبه صدها نفر از صحابه را کشته و او و سربازانش مرتکب بیش از هفتصد تجاوز در مدینه شدند، طى نامه‏اى به یزید نوشت: «اکنون اگر مرگ به سراغ من بیاید باکى ندارم چون به دستور امیر مؤمنان عمل کرده‏ام».
دنیا دوستى و رفاه‏طلبى از آثار و عملکرد حکومت آنان بود، به طورى که هرگاه منافع خود را در خطر مى‏دیدند به سرعت تغییر جهت مى‏دادند؛ براى نمونه مى‏توان به عملکرد منذر بن جارود که نامه امام حسین را به عبیداللّه زیاد داد، عمر سعد که به دلیل قریشى بودن مورد اعتماد مسلم بن عقیل قرار گرفت و مدتى بعد فرمانده سپاه عبیداللّه زیاد شد و احنف بن قیس که به نامه امام حسین جواب نداد اما به اطرافیان خود گفته بود خانواده على (ع) را بارها آزموده‏ایم آنان ایالتى را براى حکومت نمى‏دهند و فرصتى نمى‏دهند که انسان ثروتمند شود و نیز در جنگ اهل کید و تزویر نیستند؛ اشاره کرد. (25)
از آنچه گذشت، روشن مى‏شود که امام حسین (ع) به دستور مستقیم یزید بن معاویه و به دست فرماندار او ابن مرجانه - عبیداللّه زیاد و لشکرى از باقیماندگان خوارج و مروانیها، یعنى کسانى چون عمر بن سعد، حصین بن نمیر، سمره بن جندب، محمد بن اشعث و برادرش قیس خارجى به شهادت رسید.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(24) - - و فرعون با تبلیغات دروغ - قومش را ذلیل و زبون کرد تا همه مطیع فرمان وى شدند و آنها قومى فاسق‏
(25) - عیون الاخبار، ابن قتیبه، ج 1، ص 211.و