پرسش 20 . پشیمانى از گناه که شرط توبه است، چگونه پیدا مى‏شود و علامت‏هاى آن کدام است؟

ملا احمد نراقى پشیمانى از گناه را نتیجه یقین و اعتقاد راسخ به خدا و پیامبر و روز قیامت مى‏داند و مى‏گوید: « هرگاه بنده‏اى را ایمان به خدا و اعتقاد به پیغمبر او باشد و به فرموده ایشان اعتماد داشته‏باشد و بداند گناهى که از او صادر شده، حجابى است میان او و آن چه خدا وعده فرموده‏است، از سعادت دنیوى و اخروى و مراتب عالیه و درجات متعالیه، البته آتش ندامت و پشیمانى در دل او افروخته مى‏شود و از یاد معاصى گذشته، [ناراحت و] متألم مى‏گردد. اگر ایمان او سست و اعتقاد او نادرست باشد، پشیمانى که یکى از اجزاى توبه است، براى او حاصل نمى‏گردد» .84
هر چند ندامت و پشیمانى از گناه، امرى قلبى است، ولى رفتار و کردار انسان و عزم بر ترک گناه، وجود یا عدم پشیمانى را مشخص مى‏سازد.
مرحوم علامه حلى مى‏گوید: نبودن عزم بر ترک گناه نشانگر آن است که ندامت واقعى نبوده‏است.85
این نظریه را مى‏توان از کلام امیرالمؤمنین علیه السلام استفاده کرد که فرمود: « اَلنَّدَمُ عَلىَ الذَّنْبِ یَمْنَعُ عَنْ مُعاوِدَتِهِ؛ پشیمانى از گناه، مانع بازگشت به آن است» .86 در روایت دیگرى حضرت فرمود: « اًّنَّ النَّدَمُ عَلَى الشَّرِّ یَدْعُوا اِلىَ تَرْکِهِ؛ پشیمانى از گناهان، انسان را به ترک آن فرامى‏خواند» .87