O پرسش 4 . توبه به چه چیزهایى محقق مى‏شود؟

توبه ارکانى دارد که اگر آن‏ها نباشند، توبه وجود خارجى
نخواهد داشت. این رکن‏ها غیر از شرایط است که در جاى خود بحث خواهد شد.
در مورد رکن اصلى توبه بین علماى اخلاق، اختلاف نظر وجود دارد که مهم‏ترین نظرها عبارتند از:
1- گروهى با تکیه بر بعضى از روایات معتقدند، تنها عنصر تشکیل دهنده توبه و رکن اساسى آن، ندامت و پشیمانى است اما عزم برترک گناه شرط توبه و خارج از حقیقت آن است.17 روایت مورد استناد، از پیامبر اکرم(ص) مى‏باشد که فرمود: « کفى بالندم توبْ؛ در توبه، پشیمانى کافى است » .18
2- گروهى دیگر مانند ملااحمد نراقى و امام خمینى(ره)19 افزون بر پشیمانى، عزم برترک گناه را نیز از ارکان اصلى توبه دانسته‏اند.
3- غزالى و گروهى دیگر توبه را مجموعه مرکّبى از علم و حال و عمل مى‏دانند، یعنى اوّل لازم است انسان به زشتى گناه پى‏ببرد، سپس حالِ پشیمانى در دل او به وجود آید، و سرانجام در مقام عمل، گذشته را جبران نماید.20
به نظر مى‏رسد نظر اوّل صحیح باشد، زیرا روایتى نداریم که به صراحت حقیقت توبه را دو جز یا سه جز بداند، ولى بر کفایت ندامت، روایت صریح داریم که ذکر شد، از طرفى از بعضى روایات استفاده مى‏شود که پشیمانى برگناه، عزم بر ترک گناه را به همراه دارد، مانند آن که امام على7 فرمود: « اَلنَّدَمُ عَلَى الذَنْبِ یَمْنَعُ عَنْ مُعاوِدَتِهِ؛ پشیمانى برگناه، انسان را از این که دوباره گناه کند، منع مى‏کند » .21 پس دلیلى ندارد که عزم بر ترک گناه را رکن دیگر توبه بدانیم. اقوالى که ارکان توبه را سه چیز دانسته‏اند، به مقدمات و شرایط بعدى ندامت نظر داشته‏اند.