در منابعي كه در دسترس ماست آمار دقيقي از تعداد كلماتي كه حروف ناخوانا در آن بكار برده شده وجودندارد

 و لذا پاسخ مختصري درباره حروف ناخوانا ارائه مي دهيم و در ضمن آن چند نمونه از كلماتي كه حروف ناخوانا در آن وجود دارد را ذكر مي كنيم.

در قرآن كريم به چهار حرف (ا  ل  و  ي) بر مي خوريم كه در بعضي از كلمات نوشته شده ولي خوانده نمي شوند. در اين نوشتار مختصر با موارد آنها آشنا خواهيم شد.

1: پايه و كرسي همزه:

مانند:فؤ ادُ،  يبْدِئُ ، يَسْتَهْزِئُ ، مُؤْصَدَةٌ،  مُؤْمِنٌ

2: پايه و كرسي الف مدّي:

مانند: صَلَوة،  ضُحَي،  تَلَيها.

3: الفِ جمع:

مانند: نَصَرُوا ، فَرِحُوا ، امَنُوا ، كانُوا ، صَبَرُوا ، تَعْثَوْا.

4: واو مدّي در شش كلمه:

چگونگي نوشتن و قرائت اين شش كلمه عبارت است از:

نوشته شده:

اُولِي،  اُولُوا،  اُولاءِ،  اُولاتِ،  اُولئِكَ،  سَاُوريكُمْ.

خوانده شده:

اُلِي،  اُلُوا،  اُلاءِ،  اُلاتِ،  اُلئِكَ،  سَاُريكُمْ.

5: همزه وصل در وسط كلام:

مانند: همزه اُدْخُلُواْ در «يا قَوْمِ ادْخُلُواْ»

6: حروف مدّي نزد همزه وصل:

مانند: وَ اِذَا الجِبالُ ، فِي الْمَدِينَةِ ، ذُوالْعَرْشِ.

كه خوانده مي شوند:

وَ اِذَلْجِبالُ،  فِ‍لْمَدِينَةِ،  ذُلْعَرْشِ.

7: لام (ال) تعريف نزد حروف شمسي:

مانند:النِّساءَ،  الرَّضاعَةَ،  الصَّلَواتِ(1)

پي نوشت ها:

1. براي مطالعه تفصيلي ر.ك: حبيبي، علي و شهيدي، محمد رضا، روانخواني و تجويد قرآن كريم، قم، روحاني، پاييز 1378، ص 47 تا ص 56 (درس هشتم و نهم).