باتشکرفراوان باعرض سلام وخسته نباشید چندتا سوال داشتیم خواهشمندیم هرکدام رابه صورت کامل جواب دهیدودرصورت امکان دلیل آن راذکر کنید.دلیل این جسارت این است که مااین سوالات رااز افراد مختلف واز چندجا(روحانی بزرگ دانشگاهی و09640)پرسیده وجوابهای گوناگونی دریافت کرده ایم لذا برای دانستن تکلیف تصمیم گرفتیم این طومار رابه خدمت شما عرضه کنیم 1- کپی گرفتن از نرم افزارهای تولیدداخل چه حکمی دارد؟ 2- اگر نرم افزاری به دستمان برسد وقفلی نداشته باشد که نتوان از روی آن کپی کردوهیچ جایش هم نوشته نشده باشدکه"تکثیر غیرمجاز است"آیا میتوان از آن کپی گرفت؟ 3- کپی کردن نرم افزارهای خارجی جه حکمی دارد؟اگرکشورتولیدکننده ازکفارحربی(آمریکا-انگلیس-اسراییل)باشد چطور؟ 4- اگردرجواب سوال3بگوییدتابع قرارداد است مشکل ما این است که نمیدانیم ایران با کدام کشورها چه قراردادی دارد.اگرشما میدانید به ما هم بگویید یاجایی رامعرفی کنید که ماازآنجا بپرسیم. 5- اگرنرم افزاریک کشور خارجی راتهیه کنیم وندانیم که ایران باآن کشور قرارداد داردیانه میتوان ازآن کپی کرد؟آیا تحقیق کردن لازم است؟ 6- اگریک شرکت ایرانی در نرم افزارخارجی تغییری دهد یا مثلا روی آن جلد بگیرد(برای زیبایی) وبفروشد آیا کپی کردن از آن جایز است؟ 7- اگر دریک سی دی چند تا نرم افزار داخلی وچند تا نرم افزار خارجی باشد باشدآیامیتوان فقط خارجی ها راکپی کرد؟ 8- آیا دانلود کردن هم نوعی کپی کردن است؟ 9- اگر در یک نرم افزار طبق قانون کپی رایت تاریخی ذکر شود(مثلا بنویسد تاسال2012تحت قانون کپی رایت است)آیاپس از آن تاریخ میتوان از آن کپی گرفت؟ 10- کپی گرفتن از سی دی های سخنرانی یاعزاداری یانرم افزار مذهبی وفرهنگی چه حکمی دارد؟ 11- در مورد فیلم وآهنگ چطور؟آیا میتوان از آنهاکپی گرفت؟ 12- اگر کس دیگری از یک سی دی کپی کند وکپی به دست مابرسد آیا میتوانیم ازآن استفاده کنیم؟آیا میتوانیم ازآن کپی بگیریم؟ خریدکپی سی دی (نرم افزارو...) واستفاده ازآن چه حکمی دارد؟ 13- اگر کپی یک سی دی به دستمان برسدوندانیم که آیا روی نسخه اصلی نوشته است که تکثیر غیرمجاز است یانه کپی گرفتن از آن چه حکمی دارد؟ 14- شرکتهای ایرانی ویندوز رااز کشورهای خارجی گرفته وروی آن فونت فارسی نصب کرده ومی فروشند.آیاکپی کردن از آنها جایز است؟درضمن بیشتر شرکتهای ایرانی خودشان از سایر شرکتها کپی میزنند ومی فروشند پس ما چطور از آنها استفاده کنیم؟ 15- بعضی ها می گویند یک عدد کپی کردن فقط برای خود فرد اشکالی ندارد.آیا این سخن درست است؟ 16- آیا فیلم برداری کردن از برنامه های تلویزیون بادوربین فیلم برداری در خانه اشکال دارد؟ 17- در بازار چندتا آلبوم یک خواننده رابه صورت یک مجموعه به صورت فایلmp3درمی آورند ومی فروشند. آیا خرید-استفاده-وکپی کردن ازاین نوع فایل جایز است؟ 18- آیا مسایل مربوط به کتاب ها(مخصوصا کتاب های دانشگاهی که قیمتی گزاف دارند وما دانشجویان در خرید آنها دچار مشکل میشویم) هم مثل نرم افزار وسی دی است؟آیا میتوان از کتاب کپی گرفت؟(زیرا کپی کردن خیلی باصرفه تر از خرید خودکتاب است).آیا میتوان ازقسمتی از کتاب کپی زد؟چقدر از کتاب را میتوان کپی گرفت؟ از اینکه خیلی طولانی شد معذرت می خواهیم لطفا هم نظر آیت الله خامنه ای وهم مکارم را بیان کنید

پرسش 1:
کپي گرفتن از نرم افزارهاي توليد داخل چه حکمي دارد؟

پاسخ:
پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با اين مرکز
به نظر آيت الله خامنه اي کپي گرفتن از نرم افزارهاي توليد داخل بنا به احتياط واجب بايد با اجازه صاحب آن ها باشد و بدون کسب اجازه جايز نيست.(1)
پي نوشت:
1.آيت الله خامنه اي، اجوبه الاستفتائات، س 1341 و1343و1342 .

پرسش 2:
اگر نرم افزاري به دست مان برسد و قفلي نداشته باشد که نتوان از روي آن کپي کرد و هيچ جايش هم نوشته نشده باشدکه"تکثير غيرمجاز است"آيا مي توان از آن کپي گرفت؟

پاسخ:
در فرض سؤال که نرم افزار قفل ندارد و تکثير آن نيز منع نشده است، کپي گرفتن از آن اشکال ندارد(1)
پي نوشت:
1. سؤال تلفني(7746666-0251) از دفتر آيت الله خامنه اي.

پرسش 3:
کپي کردن نرم افزارهاي خارجي جه حکمي دارد؟اگرکشورتوليدکننده ازکفار حربي(آمريکا-انگليس-اسراييل)باشد چطور؟

پاسخ:
کپي کردن نرم افزارهاي خارجي تابع قرار داد است. (1)
ظاهرا ايران با کشور هاي خارجي در اين خصوص قرار داد ندارد مخصوصا با آمريکا و انگليس و اسراييل؛ بنابراين کپي از نرم افزار خارجي اشکال ندارد.
پي نوشت:
1. آيت الله خامنه اي، اجوبه الاستفتائات، س 1343.

پرسش 4:
اگردرجواب سوال3بگوييدتابع قرارداد است ،مشکل ما اين است که نمي دانيم ايران با کدام کشورها چه قراردادي دارد.اگر مي دانيد به ما هم بگوييد ياجايي رامعرفي کنيد که ماازآن جا بپرسيم.

پاسخ:
اگر کسي نسبت به نرم افزار خارجي نداند که آيا جمهوري اسلامي با کشور توليد کننده نرم افزار قراردادي بر حفظ و رعايت قانون کپي رايت دارد ، استفاده از نرم افزار مذکور و تکثير و رايت آن اشکال ندارد.(1)
پي نوشت:
1. سؤال تلفني(7746666-0251) از دفتر آيت الله خامنه اي.

پرسش 5:
اگر نرم افزاريک کشور خارجي راتهيه کنيم وندانيم که ايران باآن کشور قرارداد دارديا نه مي توان ازآن کپي کرد؟آيا تحقيق کردن لازم است؟

پاسخ:
در فرض سؤال تحقيق کردن لازم نيست و مي توانيد از آن کپي بگيريد و تکثير کنيد.(1)
پي نوشت:
1. سؤال تلفني(7746666-0251) از دفتر رهبري.
پرسش 6:
اگريک شرکت ايراني در نرم افزارخارجي تغييري دهد يا مثلا روي آن جلد بگيرد(براي زيبايي) وبفروشد آيا کپي کردن از آن جايز است؟

پاسخ:
در فرض سؤال حکم نرم افزار خارجي را دارد . اگر قراردادي در اين مورد نباشد يا کسي نداند که چنين قرار دادي وجود دارد يا نه، تکثير آن اشکال ندارد.(1)
پي نوشت:
1. سؤال تلفني از دفتر رهبري.

پرسش 7:
اگر دريک سي دي چند تا نرم افزار داخلي وچند تا نرم افزار خارجي باشد باشدآيامي توان فقط خارجي ها راکپي کرد؟

پاسخ:
کپي نرم افزار خارجي در صورتي که مخالف قرار داد نباشد و يا قرارداد وجود نداشته باشد، اشکال ندارد.(1)
پي نوشت:
1. سؤال تلفني از دفتر رهبري.
پرسش 8:
آيا دانلود کردن هم نوعي کپي کردن است؟

پاسخ:
دانلود کردن نوعي از کپي کردن و تکثير است.(1)
پي نوشت:
1. سؤال از دفتر رهبري.
پرسش 9:
اگر در يک نرم افزار طبق قانون کپي رايت تاريخي ذکر شود(مثلا بنويسد تاسال2012تحت قانون کپي رايت است)آياپس از آن تاريخ مي توان از آن کپي گرفت؟
پاسخ:
کپي کردن پس از تاريخ انقضاي منع از تکثير، اشکال ندارد.
پرسش 10:
کپي گرفتن از سي دي هاي سخنراني يا عزاداري يا نرم افزار مذهبي و فرهنگي چه حکمي دارد؟

پاسخ:
کپي گرفتن از سي دي هاي سخنراني يا عزاداري يا نرم افزار مذهبي و فرهنگي اگر از طرف درست کننده سي دي منع نشده باشد، اشکال ندارد.(1)
پي نوشت:
1.آيت الله خامنه اي، استفتائات، س 1343.

پرسش 11:
در مورد فيلم وآهنگ چطور؟آيا مي توان از آن ها کپي گرفت؟

پاسخ:
حکم فيلم و آهنگ حکم ساير نرم افزار را دارد . اگر فيلم مستهجن باشد و آهنگ لهوي باشد مطلقا جايز نيست .
اگر مشروع و مجاز باشد، همان حکم ساير نرم افزار را دارد.(1)
پي نوشت:
1. سؤال تلفني از دفتر رهبري.

پرسش 12:
اگر کس ديگري از يک سي دي کپي کند وکپي به دست ما برسد آيا مي توانيم ازآن استفاده کنيم؟آيا مي توانيم ازآن کپي بگيريم؟ خريدکپي سي دي (نرم افزارو...) واستفاده ازآن چه حکمي دارد؟

پاسخ:
در صورتي که تکثير سي دي نرم افزار مذکور از طرف صاحب آن منع شده و مربوط به نرم افزار داخلي باشد، حق خريدن و استفاده از آن را نداريد، ولي اگر منع نشده باشد، اشکال ندارد(1)
پي نوشت:
1. سؤال تلفني از دفتر رهبري.

پرسش 13:
اگر کپي يک سي دي به دست مان برسد و ندانيم که آيا روي نسخه اصلي نوشته است که تکثير غيرمجاز است يا نه کپي گرفتن از آن چه حکمي دارد؟

پاسخ:
چنانچه فعلا چيزي از منع از تکثير در آن وجود نداشته و يقين نداشته باشيد که توليد کننده آن اجازه تکثير را نمي دهد ،کپي گرفتن از آن اشکال ندارد.(1)
پي نوشت:
1. سؤال تلفني از دفتر رهبري

پرسش 14:
شرکت هاي ايراني ويندوز را از کشورهاي خارجي گرفته و روي آن فونت فارسي نصب کرده ومي فروشند.آياکپي کردن از آن ها جايز است؟درضمن بيش تر شرکت هاي ايراني خودشان از ساير شرکت ها کپي مي زنند ومي فروشند .پس ما چطور از آن ها استفاده کنيم؟

پاسخ:
کپي گرفتن از سي دي ويندوز و ساير سي دي هاي توليدي کشور آمريکا اشکال ندارد(1) .
صرف نصب کردن فونت روي آن حقي براي توليد داخلي ايجاد نمي کند.
پي نوشت:
1. سؤال تلفني از دفتر رهبري و استفتاي کتبي از آيت الله مکارم.

پرسش 15:
بعضي مي گويند يک عدد کپي کردن فقط براي خود فرد اشکالي ندارد.آيا اين سخن درست است؟

پاسخ:
در مواردي که تکثير و کپي کردن منع شده باشد، فرق بين يک عدد يا بيش تر نيست و کپي کردن يک عدد هم ممنوع است. (1)
پي نوشت:
1. سؤال از دفتر رهبري.
پرسش 16:
آيا فيلم برداري کردن از برنامه هاي تلويزيون با دوربين فيلم برداري در خانه اشکال دارد؟

پاسخ:
فيلم برداري کردن از برنامه هاي تلويزيون با دوربين فيلم برداري در خانه اگر از طرف تلويزيون ممنوع نشده باشد، اشکال ندارد.(1)
پي نوشت:
1.آيت الله خامنه اي، استفتائات ،س 1343.
پرسش 17:
در بازار چندتا آلبوم يک خواننده رابه صورت يک مجموعه به صورت فايلmp3درمي آورند ومي فروشند. آيا خريد-استفاده-وکپي کردن ازاين نوع فايل جايز است؟

پاسخ:
اگر فايل مذکور خواندن لهوي يا غنا باشد، مطلقا جايز نيست ، ولي اگر اصل خواندن مشروع باشد، در صورتي که قفل نداشته و نشانه بر منع تکثير هم نباشد ، کپي کردن آن اشکال ندارد.
پرسش 18:
آيا مسايل مربوط به کتاب ها(مخصوصا کتاب هاي دانشگاهي که قيمتي گزاف دارند وما دانشجويان در خريد آن ها دچار مشکل مي شويم) هم مثل نرم افزار وسي دي است؟آيا مي توان از کتاب کپي گرفت؟(زيرا کپي کردن خيلي باصرفه تر از خريد خودکتاب است).آيا مي توان ازقسمتي از کتاب کپي زد؟چقدر از کتاب را مي توان کپي گرفت؟ نظر آيت الله خامنه اي و مکارم را بيان کنيد.

پاسخ:
کپي گرفتن از کتاب حکم کپي کردن نرم افزار را دارد، به نظر رهبري اگر کتاب تأليف مؤلفان داخلي باشد، بنابر احتياط واجب کپي کردن جايز نيست . اگر مربوط به مؤلفان خارجي باشد ، و ندانيد که قرار داد با کشور مولف کتاب در زمينه رعايت حق تأليف در جمهوري اسلامي ايران وجود دارد يا نه؟ کپي کردن آن اشکال ندارد.
کپي کردن قسمتي از کتاب نيزدر صورتي که مؤلفان آن راضي نباشند ، حکم کپي کردن تمام کتاب را دارد.(1)
به نظر آيت الله مکارم تکثير و کپي گرفتن از کتاب مانند ساير نرم افزار مطلقا جايز نيست .فرقي بين کتاب هاي داخلي و خارجي نمي باشد. مگر آن که کتاب يا نرم افزار مربوط به کافر حربي باشد.(2)
پي نوشت:
1. سؤال تلفني(7746666-0251) از دفتر رهبري ؛ آيت الله مکارم، استفتائات جديد، ج 3، سؤال 1547 -1551.