احتیاط واجب

درمسیله ای که تا به حال تقلید نکرده ام میتوانم از مرجع دیگری تقلید کنم؟کدام مراجع چت کردن را با رعایت شیونات اسلامی بلا اشکال میدانند؟(مراجع زنده)در احتیاط واجب اگر به فتوی مرجع خود مدتی عمل نموده باشیم میتوانیم در صورت دانستن فتوی مرجع دیگر که صریحا فتوی داده عمل کنیم؟ در احتیاط واجبی از مرجعی تقلید میکرده و در حال حاضرا یشان فوت نموده اندتکلیف چیست؟

پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با اين مركز
در مورد عمل کردن به فتواي مرجع ديگر بايد طبق نظر مرجع فعليت عمل بکني. بايد ببيني مرجعي که انتخاب کرده اي ، نظرش در مورد معناي تقليد چيست. اگر نظرش اين باشد که تقليد عبارت است از (التزام به عمل کردن از يک مرجع ) نخواهي توانست از مرجع ديگر تقليد بکني مگر در احتياط ها . در فتواها بايد از مرجع خودت تقليد بکني، ولي تقليد به فتواي آيت الله مکارم به معناي( استناد عملي به دستور مجتهد است ). (1) بنا بر نظر آيت الله مکارم در مسايلي که به فتواي ايشان عمل نکرده اي، مي تواني از مرجع ديگر که او را در اين باب اعلم مي داني ،تقليد بکني .
اما چت كردن بارعايت شئونات اسلامي به فتواي تمامي مراجع اشكالي ندارد، يعني اگر دو نفر با اينترنت به بحث و گفتگوهاي لازم و مباحث علمي بپردازند و يا در تالارهاي گفتگو و سخنراني شركت كند، اشكال ندارد، ولي اگر با چت كردن به شهوتراني بپردازند ،جايز نيست. تمامي مراجع چت كردن با نامحرم را اگربه قصد شهوت باشد، جايز نمي دانند .
از آيت الله مكارم سوال شده :
آيا ارتباط نوشتارى و نامه نگارى دختر و پسر بالغ نامحرم از طريق كامپيوتر و شبكه اينترنت جايز است؟
جواب: با توجّه به اين كه اين گونه ارتباط ها غالباً منشأ مفاسدى مى‏شود، جايز نيست. (2)
اگر مرجع انسان در مسئله اي احتياط واجب کرده و مقلد هم مدتي بدان عمل کرده ، مي تواند به مرجع اعلم بعدي که فتوا داده عمل نمايد .
در احتياط واجبي که از مرجع فوت شده اش تقليد مي کرده، بعد از فوت او مي تواند با اجازه از مرجع زنده اش بر همان احتياط واجب باقي بماند . مي تواند به مرجع زنده رجوع نموده و طبق فتواي مرجع زنده عمل کند .(3)
پي نوشت ها:
1 . آيت الله مكارم ؛ توضيح المسايل ،م 2 .
2 . آيت الله مكارم ، استفتائات جديد، ج‏3، ص: 257 ،س 686.و ج1، س819 وج 2، س 1049 .
3 . آيت الله مكارم ؛ توضيح المسايل، م 10 و 9 .

تفاوت بین "اشکال شرعی دارد" با "حرام است" چیست؟ آیا حکم اول به معنای احتیاط واجب است؟

عرض سلام و تشکر از ارتباط تان با اين مرکز.
بلي اشکال دارد. به معناي احتياط واجب است.(1)

پي نوشت:
1. آيت الله مکارم شيرازي، استفتائات ،ج2 ،س 17.

مطلب ارسالی شما بعد تایید مدیریت در سایت نمایش داده خواهد شد.

مطلب ارسالی شما بعد تایید مدیریت در سایت نمایش داده خواهد شد.