حجت الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی

بعلم باعورا که بود؟
خداوند متعال در آیه ی 157 سوره ی اعراف، خطاب به رسول خدا( ص) می فرماید:  وَاتْلُ عَلَيهِمْ نَبَأَ الَّذِي آتَينَاهُ آياتِنَا فَانْسَلَخَ مِنْهَا فَأَتْبَعَهُ الشَّيطَانُ فَكَانَ مِنَ الْغَاوِينَ(الأعراف/175)
و بر آنها بخوان سرگذشت آن کس را که آيات خود را به او داديم؛ ولي (سرانجام) خود را از آن تهي ساخت و شيطان در پي او افتاد، و از گمراهان شد!
بعضی از مفسران مصداق این آیه را بلعم باعورا می داند، که در میان ما به نماد عالم بی عمل معروف است، و با کارهایی که کرد از درجه ی مستجاب الدعوه بودن  بیرون آمد، و برخی او را عالم بزرگ مستجاب الدعوه می دانند، که توسط دشمنان حضرت موسی (ع)  فریب خورد و خواست که حضرت موسی را نفرین کند،  زبانش نچرخید. و برخی می گویند؛ او حضرت موسی را نخواست که نفرین کند، ولی راه دیگری برای شکست سپاهیان حضرت به دشمنانش پیشنهاد کرد و گفت؛ زنهایی که در میان شما هست بزک کرده و آرایش کرده به میان سپاهیان حضرت موسی (ع) بفرستید،   اگر آنها آلوده به فساد و زنا شوند، خود به خود به انحطاط می گراید و از بین می روند.
مرحوم مجلسی در صفحه ی 377  کتاب «بحار الانوار» به مناسبت قصص انبیاء جریان آن فرد را هم نقل می کند.