حجت الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی

فرقه های منشعب از شیعه اثنی عشری کدامند؟
فرقه های زیدیه و اسماعیله از فِرق شیعه هستند، که هنوز پیروانی دارند.
اسماعیلیان در خراسان و کرمان ایران، بدخشان و جلال آباد افغانستان، و ترکستان، هندوستان( شاخه ای از آنها به نام بُهره)، شرق آفریقا و سوریه امروزه پیروانی دارد.
فرقه ی زیدیه(حوثی ها) عمدتا در یمن و در استان صعده ساکن هستند. آنها بعد از قیام زید شهید معتقد شدند که امام باید قیام بالسّیف کند، و کسانی از اهلبیت که قیام بکنند، امام هستند.
اما فرقه های مثل واقفیه امروزه پیروانی ندارد و منقرض شده است. سران این فرقه دو نفر از نمایندگان امام کاظم(ع) بودند، و بر سر انگیزه مادی از شیعه منشعب شدند. آنها بعد از شهادت حضرت(ع)، مبالغ درشتی از بیت المال در دستشان بود، و برای اینکه پولها را برنگرداند، منکر شهادت حضرت شدند و امامت امام رضا(ع) را قبول نکردند.
فرقه هایی مثل فتحیه، در اثر طولانی شدن معرفی امام بعدی و در زمان تقیه به وجود آمد. چون امام وقت علنا نمی توانست امام بعدی را معرفی کند، در این فرصت عده ای پیدا شد، و ادعای امامت کردند. اما فرقه ی علی اللهی، از فرقه های شیعه نیستند.