حجت الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی

خطبه فدكيه چطور كتابت شد؟ وقتي به سرعت بيان مي­ شود چگونه كتابت شده؟ بعدا دوباره بازگو مي­ شده است؟
عرب آن زمان چون بدوی و بی ­سواد بوده از حافظه قوی برخوردار بوده و بر حافظه خود متکی بوده است، برخلاف زمان­های بعد از آن که بیشتر متکی به یادداشت­های خود بوده­ اند، لذا رجزها، خطبه­ ها و احادیث مفصل را حفظ می­ کرده­ اند. در مورد خطبه فدکیه حضرت زهرا(س) که کار آسانتر نیز هست زیرا از راویان آن زینب کبری(س) است و قاعدتا اگر مشکلی هم بوجود می­ آمده و جمله­ ای فراموش می­ شده از حضرت زهرا(س) سؤال می­ کردند ولی از آنجا که خطبه بسیار فصیح و شیوا بوده مردم آن­را حفظ می­ کردند و سینه به سینه نقل می­ کردند تا بعدها که تألیف و کتابت بوجود آمد کاتبان آن­را کتابت کردند. در مورد احادیث دیگر هم کار به همین شکل بوده است و محدثین عنایت داشتند که چیزی از کلمات ائمه(ع) از قلم نیفتد.