حجت الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی

تعداد كشته هاي جنگ جمل از هر دو طرف چه تعداد بوده است؟
در اين مساله اختلاف است؛ مثلا ابن واضح يعقوبي از مورخان قرن سوم در جلد دوم كتابش مي نويسد كه مجموع تلفات بيش از سي هزار نفر بوده است. ولي مسعودي مورخ قرن چهارم در كتاب «التنبيه و الاشراف» آن ها را سيزده هزار نفر مي داند.
به هر حال همين سيزده هزار نفر نيز فاجعه بوده است. يكي از مهم ترين مظلوميت هاي امام علي (ع) اين است كه ايشان مي خواست اوضاع و احوال آشفته خلفاي قبلي را اصلاح كند و سروسامان بدهد، بيت المال را با عدالت تقسيم كند و رفاه و آزادي را گسترش دهد. اما اين سه گروه، نگذاشتند حضرت به آن برنامه هاي ايده آل و آرماني اش برسد و با تحميل جنگ هاي داخلي، سيماي سياهي از حكومت علي (ع) ترسيم كردند؛ به اين صورت كه مردم از اين حكومت كوتاه مدت، تنها جنگ، بيوه شدن زنها و يتيم شدن بچه ها را ديدند.