حجت الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی

بعد از امام علي (ع) چه كسي خليفه شد؟
بعد از شهادت امام علي (ع)، امام حسن مجتبي (ع) به خلافت ظاهري رسيد. به اين معنا كه كارگزاران امام علي (ع) در هر منطقه اي كه بودند بصورت طبيعي براي امام حسن (ع) از مردم بيعت گرفتند. البته منطقه شام مستثني بود؛ زيرا معاويه اعلام خودمختاري كرده بود و خود حكومت امام علي (ع) را به رسميت نمي شناخت و خونخواهي عثمان را بهانه قرار مي داد. خلافت ظاهري امام حسن (ع)، شش ماه بيشتر طول نكشيد و ايشان به علل و عواملي مجبور به صلح شد و از خلافت ظاهري كنار رفت و به معاويه رسيد.
بين علماي اهل سنت اصطلاح است كه چهار خليفه اول را خلفاي راشدين مي گويند. مفهومش اين است كه اين چهار نفر از نظر شايستگي و تقوا با كساني كه بعدا روي كار آمدند تفاوت دارند. مشهور اين است كه وقتي خلفاي راشدين را مي خواهند اسم ببرند اين چهار نفر را نام مي برند ولي بعضي از آن ها نام امام حسن (ع) را نيز اضافه مي كنند.