حجت الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی

در زمان پيامبر (ص) جمعيت جزيره العرب چقدر بوده است؟ آیا در جريان فتح مكه كسي نيز كشته شد؟
اطلاع دقيقي از آمار جمعيت مكه و مدينه در آن زمان در دست نيست. بطور تقريبي مي توان حدس هايي زد. مثلا مورخان مي نويسند در حجة الوداع كه همگي مردم مدينه و تعدادي از قبايل اطراف مدينه بوده اند كه البته همه مردم مدينه نبوده اند صد هزار نفر شركت داشتند. اگر اين گزارش را مبنا قرار دهيم مي توان گفت كه جمعيت مدينه و حومه بيش از صد هزار نفر بوده اند.
در فتح مكه چند نفر كشته شدند ولي نسبتا در مجموع بدون خونريزي فتح شد. به اين صورت كه رسول خدا (ص) با سپاه ده هزار نفري حركت كردند ولي تدبير لطيفي بكار بردند. هم كاري كردند كه خبر حركت مسلمانان به اطلاع سران قريش در مكه نرسد و هم راه ها را كنترل كردند كه خبرچين خبر نبرد و نظرشان اين بوده كه سران مكه بي خبر باشند و مقاومت نكنند و خونريزي نشود. همين تدبير موثر واقع شد و تا ارتش اسلام پشت دروازه مكه نرسيده بود سران مكه بي خبر بودند و نتوانستند مقابله كنند.
از طرف ديگر، پيامبر (ص) عفو عمومي اعلام كردند و بيان كردند كه هر كس مقاومت نكند يا به مسجد الحرام پناه ببرد يا در خانه اش بنشيند در امان است. فقط در يكي از دروازه ها كه خالد بن وليد با عده اي وارد مي شد، يك عده خود سر از طرف مشركان درگير شدند و در حدود 12 نفر از طرفين كشته شدند.