با سلام و عرض تسلیت شهادت سالار شهیدان

من ذهنم درگیر این سواله که با توجه به روضه های مختلفی که گوش دادم طی چند سال اخیر
قاتل امام حسین (ع) و کسی که سر مبارک ایشان را بریده کی بوده؟
شمر؟ سنان ابن انس و یا خولی ؟
ممنون میشم با ذکر منبع رفع ابهام نمائید
موفق و موید باشید

با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما و سپاس از ارتباط تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
تاريخ نگاران درباره قاتل امام حسين (ع) اختلاف نظر دارند (1). اختلاف ناشي از آن است كه معمولاً مسايل تاريخي از جمله حوادث در جنگ‌ها و قيام‌ها از شفافيت برخوردار نيست؛ زيرا در جنگ‌ها افراد و عوامل متعددي در قتل فرماندهان و سربازان تأثير گذارند، از اين رو تشخيص اين كه قاتل فلان فرمانده، فلان شخص است، مشكل مي‌باشد. در خصوص قاتل امام حسين (ع) نيز ابهام وجود دارد كه قاتل او چه كسي و يا چه كساني بوده­اند؛ زيرا در قتل آن امام همام افراد و عوامل زيادي نقش داشته­اند؛ همه كساني كه به امام حسين (ع) خيانت كردند، مانند مردم كوفه، فرماندهان و سربازان دشمن و حكومت تأثير گذار بودند، زيرا آنان زمينه قتل امام را فراهم مي كردند. عده اي بدن مطهر امام را تير باران كرده و عده­اي بدن امام را مجروح نمودند. (2) هر كدام به نوعي قاتل امام حسين (ع) محسوب مي‌شوند؛ ولي مورخان قاتلان اصلي امام حسين (ع) را شش نفر ذكر كرده­اند. مرحوم شيخ عباس قمي به نقل از تذكره ابن جوزي مي­نويسد: "... در قاتل امام حسين (ع) اختلاف كرده­اند، به چند قول؛
قول اوّل آن كه "سنان بن انس نخعي" قاتل بود؛
دوم: حصين بن نمير، كه تير افكند بر وي، آن گاه از اسب فرود آمد و سر او بريد و بر گردن اسب خويش آويخت...
سوم: مهاجر بن اوس تميمي؛
چهارم: كثيربن عبدالله شعبي؛
پنجم: شمربن ذي الجوشن". (3)
مرحوم شيخ عباس قمي مي­افزايد: قول ششم آن است كه قاتل امام حسين (ع) خولي بن يزيد اصبحي است.(4)
چون شمر فرمانده پياده نظام بود و افراد ديگر به دستور او كارها را انجام مي دادند، شمر به عنوان قاتل ان حضرت، مشهور تر است. در زيارت معروف به ناحيه مقدسه(منسوب به امام زمان عج)، شمر به عنوان قاتل آن حضرت معرفي شده است. (5)
بر اساس عدم شفافيت متون تاريخي است كه هر گاه مورخان به بيان قاتل امام حسين (ع) مي پردازند، افراد مذكور را از قاتلان امام حسين (ع) ياد مي كنند.
پي‌نوشت‌ها:
1. دمع السّجوم، ص 391 و 229، ذوي القربي، 1378، چاپ اول، ترجمه نفس المهموم، مترجم ابو الحسن شعراني.
2. مقتل الحسين مقرم، ص 281 - 285؛ اعيان الشيعه، ج 2، ص 434 ـ 435، سيد محسن امين، بيروت، دار التعارف للمطبوعات، 1418 ه ق ،چاپ پنجم، تحقيق سيد حسن امين.
3. دمع السّجوم (ترجمة نفس المهموم)، ص 391.
4. سفينه البحار،‌ج 1، ص 714؛ لغت نامة دهخدا، واژة «شمر».
5. دمع السّجوم، ص 392.
موفق باشید.