با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما و سپاس از ارتباط تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
نفوذ شيطان و جن در كالبد انساني يا به تعبير شما داخل شدن جن به بدن انسان امري چندان روشن نيست و نمي توان در مورد آن نظر قطعي داد و عقلا هم بعيد به نظر مي رسد كه جن وارد بدن انسان گردد ، اما در خصوص متاثر شدن روح و روان بشر از صدمات جنيان يا به تعبير قرآن مس شدن انسان توسط جن (1) كه جن زدگي ناميده مي شود بايد گفت :
در اين مورد و همچنين در مورد آزار و اذيت انسان توسط جن به شكل هاي گوناگون داستان ها و حكايات بسياري بر سر زبان ها است. حتي در كشورهاي غربي اين امر به صورت جدي مطرح بوده و نمونه هايي از اين امر نقل شده و فيلم هاي متعددي از آن ساخته شده است .
البته اظهار نظر در خصوص صحت و سقم اين موارد كار آساني نيست، هر چند ساختار وجودي انسان و جن به گونه اي نيست كه چنين ارتباطات و اصطكاكاتي بين ما و آن ها باشد ، اما در هر صورت امكان آزار و اذيت شدن انساني توسط اشرار جن عقلا محال نيست، همان طور كه ممكن است هر انساني توسط يك انسان شرور ديگر و يا هر حيوان موذي مورد اذيت و آزار قرار بگيرد.
قرآن مجيد انسان رباخوار را چنين توصيف مي كند: كساني كه ربا مي خورند، بر نمي خيزند مگر مانند برخاستن كسي كه بر اثر تماسّ شيطان، ديوانه شده (و نمى‏تواند تعادل خود را حفظ كند. گاهى زمين مى‏خورد، گاهى به پا مى‏خيزد).(2)
هيچ بعيد نيست كه بعضي از كارهاي شيطاني و اعمال بي رويه سبب يك نوع جنون شيطاني گردد، يعني به دنبال آن اعمال، يا بدون عملي خاص ، شيطان و اشرار جن در شخص اثر بگذارد و تعادل رواني او را بر هم زند كه نمونه اي از اين موضوع در برخي روايات هم ديده مي شود. (3) در مجموع مي توان گفت اصل اين امر ناممكن نيست كه اشرار جن در شخصي اثر بگذارند، مثلا تعادل رواني او را بر هم زنند يا به او اذيت و آزار برسانند ، هرچند در عالم واقع تحقق اين احتمالات بسيار بعيد و نادر باشد .
در منابع ديني براي در امان ماندن از اذيت و آزار جنيان دستوراتي ذكر شده كه نمونه هايي ارائه مي شود :
1- از امام صادق (ع) نقل شده كه در باره آثار و بركات سورة الناس فرمود:
«مَن قرأها في منزله كلّ ليلة، أمن من الجنّ والوسواس، ومَن كتبها و علّقها على الأطفال الصغار حُفظوا مِن الجانّ بإذن الله تعالى؛ (4) كسي كه سوره ناس را در منزلش قرائت كند، از جن و وسوسه ها محفوظ ميماند كسي كه آن سوره را بنويسد و بر اطفال كوچك ببندد، به اذن خداوند از شرّ جنيان محفوظ ميماند»
2- همچنين از امام صادق(ع) ‌روايت شده است‌: "هر كه سوره جن را بسيار بخواند، در دنيا از چشم جنيان و دميدن‌ها و سحر و مكر ايشان محفوظ باشد."(5)
3- در مفاتيح الجنان از پيامبر اكرم(ص) نقل شده كه مي‌فرمايند‌ براي دفع شياطين (جنيان) "آيه سخره( سوره اعراف آيه 54 تا56) را بخوانند: « إِنَّ رَبَّكُمُ اللَّهُ الَّذِى خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضَ فىِ سِتَّةِ أَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوَى‏ عَلىَ الْعَرْشِ يُغْشىِ الَّيْلَ النهََّارَ يَطْلُبُهُ حَثِيثًا وَ الشَّمْسَ وَ الْقَمَرَ وَ النُّجُومَ مُسَخَّرَاتِ بِأَمْرِهِ أَلَا لَهُ الخَْلْقُ وَ الْأَمْرُ تَبَارَكَ اللَّهُ رَبُّ الْعَلَمِينَ * ادْعُواْ رَبَّكُمْ تَضَرُّعًا وَ خُفْيَةً إِنَّهُ لَا يحُِبُّ الْمُعْتَدِينَ * وَ لَا تُفْسِدُواْ فىِ الْأَرْضِ بَعْدَ إِصْلَاحِهَا وَ ادْعُوهُ خَوْفًا وَ طَمَعًا إِنَّ رَحْمَتَ اللَّهِ قَرِيبٌ مِّنَ الْمُحْسِنِين »
4. اين دعا نيز مكرر خوانده شود:« اللَّهُمَّ إِنَّكَ لَا يَكْفِي مِنْكَ أَحَدٌ وَ أَنْتَ تَكْفِي مِنْ كُلِّ أَحَدٍ مِنْ خَلْقِكَ فَاكْفِنِي‏ شَرَّ الْجِنِّ وَ الْأِنس.»
براي مطالعات بيش تر مي توانيد به كتاب جن و شيطان از عليرضا رجالي تهراني ؛ معارف قرآن ، ج2 ، ص295 از آقاي مصباح و تفسير سوره جن از تفسير نمونه مراجعه فرماييد.
پي نوشت ها :
1. بقره(2) آية 275.
2. همان.
3. علامه مجلسي، بحارالانوار، دارالكتب الاسلاميه، تهران، بي تا، ج 46، ص 31-32.
4. بحراني، سيد هاشم، البرهان في تفسير القرآن، چ بنياد بعثت،1416.ج5، ص817.
5. شيخ صدوق، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، چ دار الرضى، قم،‌ بي تا،1406 ق‏‌‏،‌ ص 120.

موفق و موید باشید