با عرض سلام و خسته نباشی
در مورد نامگذاری فرزند گفته می شود که بهتر است با نام پدر و مادر از لحاظ حروف ابجد مطابقت داشته باشد.
آیا این مطلب ریشه اسلامی یا مذهبی دارد یا صرفا از خرافات است؟
واگر ریشه مذهبی دارد چگونه تعیین می شود؟
باسپاس فراوان از پاسخگویی شما

در روايات و معارف اسلامي چنين مطلبي (بهتر است نام فرزند با نام پدر و مادر از لحاظ حروف ابجد مطابقت داشته باشد ) يافت نشد.
با توجه به مطالبي كه در روايات در مورد نامگذاري فرزند آمده به چند نكته توجه كنيد:
1. هدف از خلقت و زندگي انسان سعادت يافتن اوست و تمام كارها بايد در اين راستا قرار گيرد حتي نامگذاري و انتخاب اسم. هر اسمي تاثيرات خاص خود را دارد. چنانچه هر چيزي اثرات خود را بروز مي‌دهد. انتخابٍ نامٍ خوب و زيبا مقدمه‌اي براي تشويق به خوبي‌ها و صفات پسنديده است. اسمي كه از يك پيشينه‌ي مثبت برخوردار است باعث تلقين همان خوبي‌ها در فرد مي‌شود و اين درباره‌ي اسامي با پيشينة بد و منفي نيز صادق است.
2- يكي از حقوق فرزندان بر پدر و مادر انتخاب نام نیکو برای فرزندان است. از امام علي(ع) در حديثي حكايت شده: «حق كودك بر پدر و مادر اين است كه اسم نيكويي بر او بگذارند، او را با آداب اسلامي و آداب نيكو پرورش دهند و به او قرآن را بياموزند.(1)
3- يكي از علائم و نشانه‌هاي دوستي و دشمني ما نسبت به افراد، استفاده و يا عدم استفاده‌ي ما از اسامي ايشان است. بهتر است اسامي افراد مورد علاقه‌ي خود را بر فرزندان خود انتخاب كنيم. نام‌هاي ائمه(ع) به عنوان محبوب‌ترين افراد نزد ما بهترين اسامي براي فرزندانمان محسوب مي‌شوند. چنان كه در زيارت جامعه كبيره به امه عليهم السلام خطاب مي كنيم و مي گوييم « فَمَا أَحْلَى أَسْمَاءَكُمْ وَ أَكْرَمَ أَنْفُسَكُمْ وَ أَعْظَمَ شَأْنَكُم» يعني چه شيرين و دلپذير است نامهاى شما! نفوس و وجود مبارك تان چه با كرامت و بزرگوارانه است! و چه عظيم است شأن و مقام و منزلت تان!
4- استفاده از اسامي ائمه(ع) خيرات و بركات مادي و معنوي فراواني در زندگي ما به ارمغان مي‌آورد كه بسياري از اين بركات از توجه ما به دور است. بعنوان مثال از امام باقر(ع) حكايت شده: «شيطان از نام «محمد» و «علي» متنفر و گريزان است و از شنيدن نام دشمنان ما اهل بيت خوشحال و مغرور مي‌شود.(2)
يا پيامبر اكرم(ص) مي‌فرمايند: خانه، مجلس و گروهي كه فردي با نام «محمد» در آن باشد، مبارك و سرشار از بركات است.(3)
از امام رضا(ع) نقل شده: «خانه‌اي كه در آن افرادي با نام محمد يا احمد يا علي و يا حسن يا حسين يا جعفر يا طالب يا عبدالله يا فاطمه از زنان آنان باشد؛ در آن خانه فقر داخل نمي‌شود.(4)
5- ملاك‌هاي انتخاب بهترين اسم:
يك - بر اساس آنچه در روايات اسلامي است، بهترين نام ها آن است که نشانه بندگي پروردگار و يادآور فضايل و مکارم اخلاقي باشد.
بدين منظور، نامگذاري پسران به نام هاي انبيا و صلحا و ائمه معصومين و نامگذاري دختران به اسما و القاب حضرت فاطمه زهرا و زينب، که احياي گوشه هايي از فرهنگ وشعائر اسلامي است، بسيار مناسب است.
دو - اسم بايد گوياي خصلت نيكو و اخلاق خوب و پسنديده باشد.
سه - نشان و علامتي از آرمان، عقيده و مكتب اعلاي شيعه در مفهوم اسم وجود داشته باشد.
چهار - بدور از خرافات و هوس‌ها باشد.
پنج - يادآور افتخارات گذشته و افتخار آفرينان گذشته مانند شهداء باشد.
معرفي كتاب:
براي مطالعه‌ي بيشتر در اين باره مراجعه فرماييد به:
1. كتاب «فرهنگ نامگذاري در آيات و روايات»، محمد موحدي نژاد
2. كتاب فاطمه الگوي زن مسلمان، احمد صادقي اردستاني، دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم، تابستان 74.
3- . حقوق فرزندان در مكتب اهل بيت(ع)، محمد جواد مروجي طبي، ص 41، چاپ بوستان كتاب قم، 83.
4- اسلام وتربیت کودکان، دکتر احمد بهشتی
پی نوشت ها:
1. بحار الانوار، علامه مجلسي، ج 104، ص 128، مؤسسه الوفاء بيروت - لبنان، سال انتشار 1404 ق.
2. وسايل الشيعه، شيخ حر عاملي، ج 15، ص 126، چاپ مؤسسه آل البيت، قم ، سال انتشار 1409ق
3. مستدرك الوسايل، محدث نوري، ج2، ص 618، مؤسسه آل البيت ، قم 1408 ش.
4. الكافي، شيخ كليني، ج 6، ص19، دار الكتب الاسلاميه، تهران ، ش 1365.