"أنا قتيل العبرات" يعني من كشته اشك هايم. این سخن از امام حسين ‏عليه‏السلام می باشد، و احادیث مختلفی از آن حضرت نقل شده، که دارای این مضمون می باشد، چنانکه در حديثي فرمود: «أنا قتيل العبرة لايذكرني مؤمن الا بكي؛ من كشته اشكم هيچ مؤمني مرا ياد نمي‏كند، مگر آن كه اشك در چشمانش مي‏آيد».(1)
در واقع "قتيل العبرات" از لقب‏هاي حضرت سيد الشهدا(ع) می باشد. این واژه در زيارت‏نامه‏هاي شهيد كربلا بسیار آمده است، از جمله: «و صلّ علي الحسين المظلوم، الشهيد الرشيد قتيل العبرات و أسير الكربات»(2)
در مورد زمان صدور جمله "أنا قتيل العبرات" مطلبي به دست نياورديم
از امام صادق(ع) نیز روایت شده، که امام حسین(ع) فرموده است: «أَنَا قَتِيلُ‏ الْعَبْرَةِ لَا يَذْكُرُنِي مُؤْمِنٌ إِلَّا بَكَى»‏ و ایشان در حدیث دیگر نقل می کند، که امام حسین(ع) فرموده: «أَنَا قَتِيلُ‏ الْعَبْرَةِ قُتِلْتُ مَكْرُوباً.»(3)
پی نوشت:
1. شيخ صدوق، ‏أمالي،‏ بيروت‏، اعلمى، چ پنجم، ‏‏1400ق،‏ ص137؛ فتال نيشابوري، روضة الواعضين، قم، انتشارات رضی، چ اول، بی تا، ج1، ص387.
2. مفاتيح الجنان، زیارت امام در روز عید فطر و قربان؛ زیارت اربعین.
3. ابن قولويه،‏ كامل الزيارات،‏ نجف،‏ مرتضوى، چ اول، 1356ق، ص109.