1. غسل و پوشيدن لباس تميز و زدن عطر؛
2. روزه داري، برپايي نماز و ياد خدا با تكبير و ذكر لااله الا اللّه‏، استغفار و توبه، كه رسول اكرم صلي‏الله‏عليه‏و‏آله فرمود:
«زينّوا اعيادكم بالتّكبير»؛(2) «عيدهاي خود را با تكبير و آهنگ زيباي آن، بياراييد».
3. آراستگي ظاهري و پيراستگي باطني؛
امام سجاد عليه‏السلام فرمود:
«همه شما بايد در روز عيد زينت نماييد، غسل كنيد و از دعاهاي وارد شده در آن به قدر توان و فرصت بخوانيد... و مبادا كاري كنيد كه چهره شما زيبا و عمل و رفتارتان پست و زشت باشد».(3)
4. دادن هديه و برپايي جشن و شادماني؛
يكي از ياران امام صادق عليه‏السلام از حضرت درباره مرد ثروتمندي پرسش كرد كه در روز مهرگان و نوروز مردم به او هديه مي‏دهند اما او در عوض احساني نمي‏كند.
امام فرمود: آيا اهل نماز هست؟ گفتم: آري.
امام فرمود: «هديه بگيرد و در مقابل هديه‏اي بفرستد».(4)
5. ديد و بازديد؛
از مجموع معارف به خوبي درمي‏يابيم كه حضور در شادي‏ها و مشكلات مسلمانان از ديگر آداب عيد نوروز است. همان‏گونه كه در سخن پيشوايان معصوم است كه «اين روز، نوروز است چون مردم در آن اجتماع دارند و همديگر را ملاقات مي‏كنند تا...»
افزون بر روح پرستش، روحيه بخشش نيز در ايام نوروز و ديگر اعياد ستايش شده است تا مستمندان چشم به راه و نيازمند نيز از ريزش شادي ما بهره‏مند شوند و با دلي شاد و ديده‏اي شادمان ايام عيد نوروز را سپري كنند.
پی نوشت ها:
1. برگرفته از: جوانان، پرسش‏ها و پاسخ‏ها (جلد اول)، احمد لقماني، انتشارات بهشت بينش، قم.
2. مستدرك الوسائل، ح 6670؛ بحارالانوار، ج 13، ص 121.
3. وسايل الشيعه، ج 5، ص 115.
4. كتاب وافي، ج 13، ص 116؛ تفسيرالميزان، ج 3، ص 200.
5. شرح نهج البلاغه ابن ابي الحديد، ج 3، باب 49، ص 225.