با سلام
حکم شرعی دریافت یا اهدا کلیه چیست و چنانچه بابت این کار پولی دریافت یا پرداخت شود در صورتی که با رضایت کامل دو طرف باشد حلال است یا حرام ؟

به نام خدا
پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با مركز ملي پاسخگويي به سوالات ديني

1. اهداء یا فروش کلیه، در صورتی که برای کسی که اهداء می کند یا می فروشد ضرر مهمی نداشته باشد، و نجات جان مسلمان دیگری متوقف بر آن باشد، اشکال ندارد. و پول آن هم اشکال ندارد.
اما اگر فروش یا اهداء کلیه زندگی خود ا هداءکننده را به خطر بیندازد، و یا نجات جان مسلمان دیگری متوقف برآن نباشد جایز نیست.
2. گرفتن کلیه و دادن پول برای دریافت آن، برای کسی که نیاز به کلیه دارد اشکال ندارد. (1)
پی نوشت:
1. آیت الله فاضل لنکرانی، احکام پزشکان، ص 154.