با سلام
1-ایا بعد از نیمه شب شرعی نماز عشا هم قضا است ؟ایا نماز عشا را بعد از نیمه شب شرعی می توتن ادا خواند ؟یا قضاست ؟تا چه ساعتی میتوان " ادا" خواند ؟
2-هنگام قضای نماز مغرب کی است ؟

با تشکر از شما .

پرسشگر گرامی با سلام و سپاس از ارتباطتان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
1- برای کسی که درحال اختیار باشد و بتواند نماز مغرب و عشا را در وقت آن بخواند، آخر وقت نماز مغرب موقعی است که به اندازه خواندن چهار رکعت به نصف شب شرعی باقی باشد . آخر وقت نماز عشا نصف شب شرعی است . اگر کسی در حال اختیار (از روی غفلت، نه معصیت) تا این زمان نماز مغرب و عشا را نخواند، نمازش قضا است . بعد از نصف شب شرعی به نیت قضا بخواند.
اما برای کسی که مضطر بوده ، مثل آن که خواب مانده و نتوانسته باشد تا این موقع نماز مغرب و عشا را بخواند، بعد از نصف شب تا اذان صبح هر وقت بخواند ،به نیت ادا بخواند.
اگر کسی از روی معصیت تا نصف شب شرعی نماز مغرب و عشا را نخواند، احتیاط واجب آن است که بعد از نصف شب شرعی تا اذان صبح بدون نیّت ادا و قضا ( به قصد ما فی الذّمه) نماز مغرب و عشا را به جا آورد.(1)
پی نوشت:
1. آیت الله صانعی، توضیح المسائل، مسأله721؛724 و 725.