با سلام
پیشاپیش سال نو را تبریک می گویم
در مفاتیح الجنان قسمتی وجود دارد که به ادعیه ساعات روز می پردازد. می خواستم آنرا برای مدتی انجام دهم ولی دچار مشکل شدم چون اوقاتی که در آن ذکر شده برای من نا مفهوم است. من این اوقات را می نویسم و از شما می خواهم در مورد هر کدام از آنها طوری توضیح دهید که فرد عامی مثل من متوجه شود که این اوقات دقیقا از کی تا به کی هستند. بعضی از این ساعتها را می دانم ولی برای اطمینان خاطر از شما می خواهم توضیحی کامل بیان کنید.
ساعت اول که به امام اول تعلق دارد از طلوع فجر تا طلوع آفتاب است.
ساعت دوم که به امام دوم تعلق دارد از طلوع شمس تا ذهاب حُمره است.
ساعت سوم که به امام سوم تعلق دارد از ذهاب شعاع تا ارتفاع نهار است.
ساعت چهارم که به امام چهارم تعلق دارد از ارتفاع نهار تا زوال شمس است.
ساعت پنجم که به امام پنجم تعلق دارد از زوال شمس تا مقدار چهار رکعت از آن است.
ساعت ششم که به امام ششم تعلق دارد از مقدار چهار رکعت از زوال گذشته تا نماز ظهر است.
ساعت هفتم که به امام هفتم تعلق دارد از نماز ظهر تا مقدار چهار رکعت قبل از عصر است.
ساعت هشتم که به امام هشتم تعلق دارد از مقدار چهار رکعت بعد از ظهر تا نماز عصر است.
ساعت نهم که به امام نهم تعلق دارد از نماز عصر تا دو ساعت بعد است.
ساعت دهم که به امام دهم تعلق دارد از دو ساعت بعد از نماز عصر تا پیش از زرد شدن آفتاب است.
ساعت یازدهم که به امام یازدهم تعلق دارد از پیش از زرد شدن آفتاب تا زرد شدن آن است.
ساعت دوازدهم که به امام دوازدهم تعلق دارد از زرد شدن شمس تا غروب آن است.
هنوز جوابم را نگرفته ام، نگرانم که توضیحات طوری باشد که متوجه نشوم. از شما می خواهم توضیح کامل و مدت زمان تقریبی هر کدام را با فرض مثالی بیان کنید. مخصوصا اینکه شروع زمان عصر برایم خیلی مهم است. از شما تشکر و برایتان آرزوی موفقیت می کنم.
سال خوبی داشته باشید.

با سلام و عرض تبريک فرا رسيدن سال نو و سپاس از ارتباطتان با اين مرکز
وقت اول از طلوع فجر است تا طلوع آفتاب .منظور از طلوع فجر زمانی است که اذان صبح گفته می شود و مسلمانان در آن وقت نماز صبح را به جا می آورند . طلوع آفتاب وقتی است که خورشید از پشت قسمتی از کره زمین بیرون می آید و نور افشانی می کند .
اما وقت دوم زمانی است که خورشید بیرون می آید . در این زمان به واسطه بیرون آمدن خورشید در سمت شرق سرخی پدید می آید .تا وقتی که سرخی تمام شود، وقت دوم به حساب می آید.حدود نیم تا یک ساعت بعد از طلوع آفتاب است .
اما وقت سوم از ابتدای آخر وقت دوم شروع می شود ؛یعنی در حال برطرف شدن سرخی ،خورشید هنگام تابش و نورافشانی شعاع دارد، یعنی خطوطی مستقیم از مرکز دایره خورشید به کره زمین پخش می شود ،(1) تا زمانی که خورشید بالا می آید و آن شعاع از بین می رود که حدود دو تا سه ساعت بعد از طلوع خورشید است.
اما وقت چهارم سه ساعت بعد از بالا آمدن خورشید تا زوال خورشید است؛ یعنی زمانی که خورشید از نصف النهار متمایل به سمت غرب می شود و کمی سایه می اندازد . زوال شمس موقع ظهر است .
وقت پنجم ، از ابتدای متمایل شدن خورشید به اندازه چهار رکعت نماز است . آن زمان به وقت پنجم اختصاص دارد .يعني از اذان ظهر تا به مدت چهار ركعت نماز (كه حدود 5 دقيقه مي شود ).
وقت ششم ، به مقدار چهار رکعت نماز بعد از چهار رکعت قبلی که گفته شد می باشد تا وقت نماز ظهر .از ده دقيقه بعد از اذان ظهر خواندن نماز ظهر .
وقت هفتم ، از نماز ظهر است تا مقدار چهار رکعت .
وقت هشتم ، بعد از نماز ظهر است به مقدار چهار رکعت ، تا نماز عصر .
وقت نهم ، از نماز عصر است تا دو ساعت بعد .
وقت دهم ، بعد از دو ساعت نماز عصر است تا قبل از زرد شدن آفتاب .
وقت یازدهم ، زمان زرد شدن آفتاب است؛ یعنی قبل از غروب خورشید .
وقت دوازدهم ، بعد از زرد شدن آفتاب تا غروب آفتاب است .(2)
پی نوشت ها:
1. فرهنگ معین ، تهران ، انتشارات امیر کبیر، 1360، ج 2 ،ص 2046.
2. شیخ عباس قمی ،مفاتیح الجنان ، تهران ، دفتر نشر فرهنگ اسلامی ، 1370، ص 317.