من حدودا 2سال است که وسواس در نجس و پاکی پیدا کرده ام وهر روز این وسواس بیشتر میشود.نذر ونیاز زیادی هم کرده ام اما به آن نتیجه ای که میخواستم نرسیده ام.پدر ومادرم خیلی برام حرف میزنند که این کار را انجام نده ام و خودم نیز از کارهای که میکنم خسته شده ام . عذاب زیادی می کشم که پدر ومادرم از کارهای من ناراحت هستند. لطفا به من راه حلی نشان دهید که بتوانم مشکلم راحل کنم.
پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با اين مركز
مشكلي كه پيدا كرده ايد، مشكلي است كه متاسفانه شيوع زيادي دارد. احتمالا شما مقداري هم اضطراب داريد، چون كه وسواس از اختلالاتي است كه زير بناي اضطرابي دارد. البته خوشبختانه وسواس شما كهنه و قديمي نيست. اين كه 2 سال است كه از عمر وسواس شما مي گذرد، كار را براي درمان وسواس شما راحت تر مي كند. اما نکته ای که لازم است که به آن توجه کنید این است که نذر و نیاز کردن خوب است، اما این طور نیست که وسواس شما به صرف دعا کردن و نذر و نیاز کردن، درمان شود، بلکه از آن جایی که وسواس یک بیماری است، باید به متخصصان درمان اختلال های روانی که روان شناسان و روان بزشکان هستند مراجعه کنید تا بیماری شما را درمان کنند. دستوراتی هم که از ائمه در این مواقع داده شده، بیانگر همین مطلب است که در ضمن دعا کردن و نذر کردن برای درمان بیماری، باید به افراد متخصص رجوع کرد . آن بزرگواران هم همین کار را می کردند. حتما و هرچه سریع تر به یک روان شناس مراجعه کنید.
«وسواس» يك نوع اختلالى است كه انسان، بدون اختيار و از روى اجبار، عملى را مكرراً انجام مى دهد و يا مطلب و موضوعى را در فكر و ذهن خود تكرار مى كند. اولى را «وسواس عملى» و دومى را «وسواس فكرى» گويند. در واقع در ذهن فرد وسواسى، اختلالى به وجود مى آيد كه توقف قطعى آن فكر يا آن عمل حاصل نمى شود. اغلب مبتلايان به وسواس فكرى نيز، افكار بيهوده و شرم آور يا وحشتناكى در ذهن خود به وجود مى آورند كه اين افكار در چرخه اى بى پايان، مرتب تكرار مى شود. خوشبختانه شما با طرح و ارسال نامه، از مشكل و موضوعى كه شما را در رنج قرار داده است، ما را با خبر كرده ايد . در واقع تصميم به حل و درمان آن داريد. بنابر اين نيمى از راه درمان را پيموده ايد. در درمان اختلالات رواني، هم گرايش رفتاري وجود دارد و هم گرايش شناختي. از نظر شناختي بايد شناخت و فهم خودتان را نسبت به مسئله طهارت و نجاست تغيير دهيد.
براى از بين رفتن اين نوع وسواس شما راههايى وجود دارد؛ از جمله:
1. يادگيرى مسائل شرعى به نحو صحيح. مسائل خودتان را از شما ره 09640 واحد احكام اين مركز بپرسيد.
2. توجه به مفاسدى كه وسواس به دنبال دارد؛ مانند از بين رفتن تمركز فكرى و اختلال در امور زندگى و بازماندن از انجام تكاليف شرعى.
3. مطالعه كتابهايى كه در اين زمينه نوشته شده است؛ مانند كتاب «وسواس» تأليف مرحوم مصطفى زمانى.
4. گمان به نجاست تكليف آور نيست؛ بلكه در صورتى اجتناب لازم است كه انسان يقين به نجاست داشته باشد، يعني اگر 95 درصد هم احتمال نجاست داديد، تكليف اين است كه به همان 5 درصد عمل كنيد، يعني به اين مقدار احتمال نجاست هم اعتنا نكنيد.
5. در زمان پيامبر اكرم(ص) و ائمه اطهار(ع) با اين كه آب لوله كشى و امكانات بهداشتى فعلى موجود نبوده است، مسلمانان به طور عادى زندگى مى كردند . در خصوص طهارت و نجاست مشكل خاصى نداشتند. روايتي در كتب حديثي ما هست كه شخصي خدمت امام معصوم رسيد و گفت كه يك روز من در اتاقي را باز كردم، ناگهان سگي از اتاق بيرون پريد، و ديدم كه پوزه سگ ماستي بود. سپس وقتي كه به داخل اتاق رفتم، ديدم كه يك كاسه ماست چكيده در آن جاست كه اندازه يك پوزه سگ درون آن خالي است، حالا اين ماست پاك است يا نجس؟ حضرت فرمود
كه پاك است، چون شايد سگ در جاي ديگر پوزه اش را ماستي كرده و آن ظرف ماست هم جاي دهان يك گربه در آن باشد؛ تو كه خودت چيزي نديدي، پس نجس نيست.
حالا اگر اين اتفاق براي مان مي افتاد ،مانند امام معصوم حكم مي كرديم يا اينكه كار را بر خودمان سخت مي كرديم و ماست را نجس مي دانستيم؟
6. توجه به اين كه يقين شخص وسواس براى وى معتبر نيست، بلكه در پاك شدن و نجس شدن اشيا، بايد به نظر عرف مراجعه كند .در آب كشيدن اشيا و انجام غسل به طور عادى و مانند عرف عمل كند.
7. طبق نظر آيت الله مكارم، متنجس در بيش ازدو واسطه موجب سرايت نجاست نمى شود. اين نكته خيلي مهمي است . اگر كساني كه وسواس در طهارت و نجاست دارند، اين مسئله را بدانند ،خيلي از مشكلات شان حل خواهد شد. مثلا اگر دست راست شما با ادرار نجس شده است، وقتي كه خشك شد، مي شود متنجس و واسطه اول، سپس دست راست شما اگر با رطوبت جديدي با دست چپ شما برخورد كرد، دست چپ شما مي شود متنجس و واسطه دوم، سپس دست چپ شما بعد از خشك شدن، اگر با رطوبت جديدي به پاي شما برخورد كرد، پاي شما مي شود متنجس و واسطه سوم. پا كه متنجس سوم است، نجس است، اما اگر با رطوبت به چيز ديگر بخورد، آن چيز را نجس نمي كند.
اگر دقت كنيد خيلي از جاهايي كه فكر مي كنيد كه نجس هستند ،جزء اين سه واسطه نيستند. اين مسئله خيلي به شما كمك مي كند ( استفتاآت ،جلد 2 ،صفحه 43 ،سؤال 51)
اين مسئله اي است كه آقاي مكارم هم بيان كرده اند كه اگر كسي به آن دقت كند ،خيلي از مشكلات وسواسي اش حل مي شود. چون اگر دقت كنيد، اكثر چيزهايي كه فكر مي كنيد كه نجس شده اند، اصلا نجس نشده اند كه بخواهيد خودتان را به سختي و زحمت بيندازيد.
8.هر روز صبح بعد از نماز صبح اين ذكر را 40 مرتبه بگوييد: اعوذ بالله القوي و بمحمد الرضي من شر كل شيطان غوي.
درمان وسواس به خصوص اگر شدت داشته باشد، با يكى دو مكاتبه و به طور غيرحضورى قابل درمان نيست و يا دير به درمان جواب مىدهد . لازم است با حضور يافتن پيش يك روانشناس ( اگر خيلى شديد باشد، با مراجعه به يك روانپزشك) به درمان اساسى آن پرداخت.
مسائل شرعي خود را حتما از شخصي آگاه بپرسيد و به دل خودتان اعتنا نكنيد. مي توانيد با شماره تلفن (09640) مركز ملي پاسخگويي تماس بگيريد و از واحد فقه و احكام و همچنين واحد مشاوره استفاده كنيد.
اميدوارم كه هر چه زودتر براي شما بهبودي حاصل شود.